رمز پویا ۲۲ درصد جرایم سایبری را کاهش داد
کرج- رئیس پلیس فتا فراجا با اشاره به اجرای طرح رمز پویا به عنوان یک اقدام ملی، گفت: با راه اندازی رمز پویا که مصادف با اولین سال شیوع ویروس کرونا بود، ۲۲ درصد جرایم سایبری کاهش یافت.
سردار وحید مجید صبح روز یکشنبه در آئین پایانی پنجمین طرح سراسری پویش کودکان سایبری ۱۴۰۳ که به میزبانی پلیس فتا استان البرز در باشگاه میلاد کرج برگزار شد، با بیان اینکه پلیس فتا عهده دار مقابله با جرایم سایبری است که از سال ۱۳۹۰ کار خود را آغاز کرده، افزود: پلیس فتا به مقابله با جرایمی میپردازد که سابقه ظهور و بروز آن را در کشور نداشتیم بطوریکه در این سالها جرایم پیچیدهتر شده است و مشکلات زیادی را برای کاربران فراهم کرده است.
به گزارش خبرنگار مهر، وی مأموریت پلیس فتا را مقابله با جرایم سایبری در سطح ملی و هوشیار سازی خانوادهها و فرزندانشان در استفاده از این فضا عنوان کرد و اظهار کرد: هر چه هوشیاری این افراد در استفاده از فضای سایبری بیشتر شود میتوان از فضای سایبری و فرصتها و ظرفیتهای آنها بیشتر استفاده کرد ضمن اینکه به حداقل تهدیدات نیز برسیم.
وی با بیان اینکه در راستای این اهداف برنامههای زیادی در این سالها داشته ایم، گفت: در سال ۹۸ بحث جرایم سایبری افزایش یافت که یکی از راهکارهای آن اجرای طرح رمز پویا بود بطوریکه پس از یک هفته از اجرای رمز پویا با شیوع ویروس کرونا روبرو شدیم.
مجید با اشاره به اینکه با شیوع ویروس کرونا و فاصله گذاری اجتماعی ۸۰ درصد فعالیتهای مردم متوجه فضای سایبری شد، افزود: بر خلاف تمام پلیسهای سایبری دنیا، با اجرای رمز پویا ۲۲ درصد جرایم را در سال اول کرونا کاهش دادیم و علاوه بر آن مراجعات به پلیس فتا از روزی ۸۰۰ نفر به روزی ۱۵۰ نفر کاهش یافت.
وی همچنین به اجرای آموزشهای آنلاین در دوران کرونا اشاره کرد و تصریح کرد: از سال ۱۳۹۹ ارتباطات آموزشی دانش آموزان در فضای سایبری شبکه شاد راه اندازی شد بطوریکه چارهای جز وارد شدن به فضای سایبری برای کودکان نبود و علیرغم اینکه پیش از آن خانوادهها برای کودکانشان در استفاده از فضای مجازی و تلفنهای همراه استانداردها و محدودیتهایی تعریف کرده بودند با فضای شاد این استانداردها به هم ریخت.
رئیس پلیس فتا فراجا با بیان اینکه در این میان با شکاف دیجیتال بین بچهها و والدین بعنوان یک تهدید روبرو بودیم، گفت: برای استفاده از این فضا بایستی گوش و بینایی فرزندان مان را تربیت کنیم که پلیس فتا در این موضوع اقداماتی داشته است.
وی افزود: علاوه بر کودکان، معلمها و هر کسی که در این فضا ورود میکند نیز بایستی شنیدار و گفتارشان تربیت شود که در سطح ملی این موضوع را به جامعه و مسئولان و رسانهها و مدارس و نخبگان جامعه اعلام کردیم و در همین راستا از سال ۱۳۹۹ پویش کودکان سایبری را راه اندازی کردیم.
مجید با بیان اینکه این پویش هر ساله به مدت هفت روز با موضوعات خاصی و با بررسی تهدیدها و فرصتها برگزار میشود، اظهار کرد: در اجرای این پویش حوزههای دولتی و خصوصی به ویژه فرهنگ و ارشاد، شهرداری، کانون پرورش فکری و آموزش و پرورش همکاری خوبی داشته اند.
توجیه فرزندان نخستین گام در امنیت سایبری
رئیس پلیس فتا فراجا به موضوع امنیت سایبری در استفاده از فضای مجازی اشاره کرد و گفت: کسانی که به این فضا ورود میکنند بایستی مراقب تهدیدها بوده و از فرصتها استفاده کنند ضمن اینکه حریم خصوصی در این فضا کنترل و مراقبت شود.
وی افزود: اولین گام در امنیت سایبری توجیه بودن بچهها است و والدین یک نگاه کلی به این موضوع داشته باشند که تهدیدات نرم افزاری و سخت افزاری متوجه کودکان چیست که به عنوان مثال به لینکهای آلوده میتوان اشاره کرد.
وی تاکید کرد: همچنین والدین بایستی فیشینگ را بشناسند و مهمتر از همه در فضای سایبری، گمنامی هویت است که اگر توجیه شوند و بدانند که ناشناس در فضای سایبر مشکلاتی ایجاد میکند که بایستی حواس خودشان را جمع کنند.
مجید با بیان اینکه بایستی در دفاع در مقابل این حملات و تهدیدات آنتیویروس بر روی گوشیها نصب کرد، گفت: فضای گفتمانی در خانوادهها شکل بگیرد تا پدر و مادر به صورت نامحسوس اطلاعات لازم را از فعالیت فرزندانشان در گوشیها داشته باشند.
وی افزود: تولیدات محتوایی و جنگ شناختی و اطلاعت فریب و گمراه کننده در این فضا زیاد است و در این خصوص وظیفه اصلی با والدین است تا از پایگاههایی که مصدر هستند مثل صدا و سیما و سایتها اخبار صحیح گرفته شود و اخبار غیرصحیح که با هوش مصنوعی ایجاد میشود تشخیص داده شود و به طور مقتضی به کودکان اعلام شود.