سناریوهای مهم پیش روی بورس بازان به روایت کارشناسان بازار سهام / رفتار بورس تغییر می کند؟
بازار سرمایه این روزها بر لبه باریک تصمیمگیری ایستاده است؛ جایی که نوسانات محدود نرخ ارز، روند افزایشی نرخ بهره و ابهامات سیاستهای خارجی مانند وزنهای سنگین، حرکت بازار را کند کردهاند
تریبون اقتصاد_بازار سرمایه این روزها بر لبه باریک تصمیمگیری ایستاده است؛ جایی که نوسانات محدود نرخ ارز، روند افزایشی نرخ بهره و ابهامات سیاستهای خارجی مانند وزنهای سنگین، حرکت بازار را کند کردهاند. پس از دورهای از رشد که با حذف نرخ نیما و راهاندازی سامانه توافقی امیدهایی را زنده کرده بود، حال معاملهگران با احتیاط بیشتری به تغییرات شاخصها نگاه میکنند. تثبیت شاخص کل در محدودههای حمایتی به یک آزمون حیاتی برای ادامه مسیر صعودی تبدیل شده است. از سوی دیگر، گزارشهای ۹ماهه شرکتها بهعنوان آینهای از عملکرد واقعی صنایع، میتواند نقشی کلیدی در جهتگیری آینده ایفا کند. در شرایطی که نرخ ارز توافقی در محدودههای ۶۶هزار تومان باقی مانده و انتظارات تورمی همچنان در فضای اقتصادی کشور بالاست، انتظار میرود تاثیر این عوامل در گزارشهای عملکردی شرکتها منعکس شود.
دنیای اقتصاد، تحلیلهای تکنیکال به مرزهای حساس اشاره میکنند؛ جایی که عبور شاخص کل از محدوده ۳میلیون واحد میتواند موتور صعودی بازار را دوباره روشن کند. در مقابل، شکست حمایتها ممکن است بورس را به سمت کانالهای پایینتر، حتی تا ۲.۵میلیون واحد، سوق دهد. این وضعیت، بیش از هر زمان دیگری معاملهگران را به سمت احتیاط و پایبندی به استراتژیهای شخصی سوق داده است. در این میان، سیاستگذاران اقتصادی نیز در تلاش هستند تا با تزریق جو روانی مثبت، از سقوط هیجانی بازار جلوگیری کنند. اما تجربه نشان داده است که تاثیر این سیاستها تنها زمانی پایدار است که دادههای واقعی و متغیرهای اقتصادی نیز همراستا عمل کنند. حال همه نگاهها به روزهای آینده است و باید دید آیا بورس میتواند از این آزمون دشوار عبور کند و بار دیگر مسیر صعودی خود را از سر گیرد، یا اینبار نیز ریسکهای داخلی و خارجی، روند بازار را به سمت رکود بیشتر هدایت خواهند کرد. آینده بازار سرمایه، شاید بیش از هر زمان دیگری، به تصمیمهای کلان و تحلیلهای دقیق معاملهگران گره خورده است.
بازار از نگاه کارشناسان
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار را اینگونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: زمانی که روند روبهرشد نرخ ارز در بازار آزاد کاهشی شد و نرخ ارز بازار توافقی نیز مانند گذشته روزهای پرشتابی را تجربه نکرد، بازار از تبوتاب صعود کمی فاصله گرفت. همچنین روند رو به صعود نرخ بهره در کنار ریسکهای خارجی موجب شد که سیکل اصلاح زمانی بازار کلید خورد و بازار از روز شنبه سرخپوش شود. در مجموع واکنش بورس به تغییر وضعیت متغیرهای پیش رو طبیعی بوده است. همچنین موضوع سیاستهای رئیسجمهور جدید آمریکا و بحث مذاکرات هستهای میتواند تاثیر زیادی بر وضعیت کلی اقتصاد داشته باشد.
این کارشناس بازار ادامه داد: بورس در هفتههای اخیر همزمان با حذف نرخ ارز نیما و راهاندازی سامانه توافقی رشد مطلوبی به ارمغان آورد. صحبت از گران بودن بازار چندان مناسب نخواهد بود و به نظر میرسد پتانسیلهای اصلی بازار برای رشد بیشتر کاهش پیدا کرده است. در خصوص صحبتهای مثبت وزیر امور اقتصادی و دارایی میتوان اظهار کرد بازار در مقطع فعلی به اتمسفر مثبتی که سیاستگذاران به جو بازار تزریق میکنند، وزن زیادی نمیدهد. از این رو برای رشد مجدد بازار باید در عواملی مانند نرخ بهره یا نرخ ارز سامانه توافقی تحرکات قیمتی ویژهای دیده شود. باید منتظر ماند و دید گزارشهای ۹ماهه شرکتها چه نمایی برای معاملهگران ترسیم خواهند کرد. پیشبینی میشود در روزهای آینده بازار روند نوسانی خود را کماکان دنبال کند.
سعید مشکات، کارشناس بازار سرمایه، درخصوص وضعیت بازار اظهار کرد: بازار سرمایه در برخی دورههای تکرارشونده از هشتمین ماه سال تا اواسط دیماه به طور معمول روندی صعودی را دنبال میکند و پس از آن تا اواخر بهمنماه روندی نوسانی و رکودی را به نمایش میگذارد. با مشخص شدن وضعیت گزارشهای ۹ماهه شرکتها و بهبود متغیرهای تاثیرگذار، بازار جان دوباره سهماهه میگیرد. از طرفی بورس به لحاظ تکنیکال در محدودههای ویژهای قرار دارد. در واقع فاز صعودی بورس با تثبیت شاخص اصلی در محدودههای فراتر از ۳میلیون واحدی به وقوع میپیوندد. باید منتظر ماند تا اصلاح تکنیکال بازار به اتمام برسد و رفتار بورس در محدوده حمایتی ۲میلیون و ۷۳۰هزار واحدی قابل توجه خواهد بود. در صورت عدم حمایت شاخص اصلی از محدوده مذکور، احتمال ریزش بازار به کانال ۲میلیون و ۵۰۰هزار واحدی وجود دارد. از این رو در مقطع فعلی توجه به نوسانات بازار و پایبندی در استراتژیهای شخصی اهمیت بسزایی پیدا میکند.
این کارشناس بازار ادامه داد: دوشنبهشب عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، صحبتهایی پیرامون وضعیت کنونی بازار سرمایه انجام داد. باید گفت زمانی که بازار به لحاظ ارزندگی در حالت بسیار مطلوبی قرار دارد، حمایتهای سیاستگذاران از بهبود وضعیت بازار موجب عدم فروش هیجانی برخی معاملهگران میشود. زمانی که بازار رشد خود را آغاز کرده و وضعیت نسبتا متعادلی دارد، حمایتهای متولیان آنطور که شاید و باید نمیتواند در وضعیت بازار تغییراتی ایجاد کند. در چنین مواقعی سرمایهگذاران با تشخیص روند کلی بازار یا برآیندی که از دورنمای بازار دارند، معاملات خود را انجام میدهند.
مشکات افزود: با توجه به تثبیت نرخ ارز توافقی در محدودههای ۶۶هزار و ۶۵۳تومانی باید دید اثر افزایش نرخ ارز بر گزارشهای ۹ماهه شرکتها چگونه خواهد بود. بنابراین به نظر میرسد بازار در روزهای آینده روند نوسانی را به ثبت برساند تا وضعیت متغیرهای تاثیرگذار بر بازار مشخص شود.