اکثر بندهای لوایح پالرمو و CFT را در کشور اجرا میکنیم اما در لیست سیاه FATF هستیم
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: مجمع تشخیص باید تصمیم نهایی را بگیرد که تعامل اقتصادی با دنیا را تسهیل کند. ایران در حال حاضر به جز یکی دو بند همه بندهای لوایح FATF را در کشور اجرا میکند اما از مواهب عضویت در این سازمان محروم است.
تریبون اقتصاد- رسیدگی به لوایح CFT و پالرمو که حل آن میتواند زمینه خروج ایران از لیست سیاه FATF را فراهم کند از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام در دست انجام است. گفته میشود این دو لایحه این هفته در مجمع تشخیص تعیین تکلیف خواهند شد.
به گزارش تجارت نیوز، گفته میشود مجمع تشخیص با لایحه پالرمو موافقت کرده و بررسی آن به اتمام رسیده است و یکی دو موضوع درباره CFT وجود دارد که در جلسه این هفته بررسی خواهد شد.
ایران از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶ در لیست سیاه FATF قرار داشت. سال ۲۰۱۶ بعد از انجام توافق هستهای و لغو تحریمهای سازمان ملل به صورت سالانه و به مدت چهار سال ایران در لیست خاکستری FATF قرار گرفت و مقرر شد از طرف ایران اقداماتی انجام شود تا حضور کشور در لیست سفید بررسی شود. اما بعد از مشکلاتی که برای توافق هستهای پیش آمد و ناکامی دولت حسن روحانی در جلب رضایت مخالفان پیوستن به این سازمان، در فوریه ۲۰۲۰ ایران دوباره در لیست سیاه قرار گرفت و تا به امروز در لیست سیاه باقی مانده است.
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره وضعیت دو لایحه پالرمو و CFT ضمن تاکید بر این موضوع که مجلس و شورای نگهبان دیگر امکان دخالت در بررسی این لوایح را ندارند و پیش از این نظر خود را دراینباره دادهاند توضیح داد: مجمع تشخیص مصلحت نظام باید تصمیم نهایی را بگیرد که تعامل اقتصادی با دنیا را تسهیل کند. او تاکید کرد که ایران در حال حاضر به جز یکی دو بند همه بندهای این لوایح را در کشور اجرا میکند اما از مواهب عضویت در این سازمان هم محروم است.
مشورح این گفتوگو را در ادامه بخوانید.
لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص است و مجلس و شورای نگهبان دیگر نمیتوانند تاثیری بر آن داشته باشند
*لوایح پالرمو و CFT در حال حاضر چه وضعیتی دارند؟ مجلس که دیگر نمیتواند این لوایح را بررسی کند، کار بررسی آنها کلاً در مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام خواهد شد؟
شورای نگهبان و مجلس دو لایحه پالرمو و CFT را بررسی کردهاند و نظر خود را دادهاند. الان دیگر این دو لایحه در مجمع تشخیص مصلحت نظام است و ما نمیتوانیم تاثیری بر آن داشته باشیم. به همین دلیل، دولت از مقام معظم رهبری درخواست کرده موضوع دوباره در صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شود. از حیطه اختیارات مجلس خارج است؛ در نتیجه هر تصمیمی که مجمع بگیرد، همانطور که از نامش مشخص است به صلاح کشور است.
چرا وقتی اکثر بندهای این لوایح را اجرا میکنیم نباید از مواهب پیوستن به FATF بهرهمند باشیم
*نظر شما درباره این لوایح چیست؟
من موافق تصویب آنها هستم. در شرایطی که تقریباً تمام بندها را اجرا میکنیم؛ حالا عدهای میگویند پنج بند را اجرا نمیکنیم و عدهای دیگر معتقدند دو بند اجرا نمیشود. چرا باید خودمان را درگیر دردسر کنیم؟ چرا وقتی اکثر بندهای این لوایح را اجرا میکنیم نباید از مواهب پیوستن به FATF بهرهمند باشیم؟
ایران شفاف است، هیچگاه در ماجرای تروریسم حمایت مالی نمیکند
*یعنی با وجود اینکه همه بندهای این لوایح را اجرا میکنیم اما باز با پیوستن به این سازمانها موافقت نمیشود؟
ایران شفاف است، هیچگاه در ماجرای تروریسم حمایت مالی نمیکند و نخواهد کرد. همه چیز مشخص است و نقل و انتقالات نیز معلوم است. درگیر انواع تحریمها هم هستیم و به همین خاطر عملکرد کشور هم رصد میشود. به نظر من، پیوستن به این سازمانها یک تعامل اقتصادی با دنیاست.
نمیشود به سازمانهایی که همه دنیا به عضویتشان درآمده بگوییم نه ما مستثنی هستیم
*مشخص است چرا این لوایح تصویب نمیشوند؟ یعنی ایراد بر سر چه مباحثی است؟
مجمع باید نظر بدهد. مجمع باید تصمیماتی بگیرد که تعامل اقتصادی با دنیا را تسهیل کند. نمیشود به سازمانهایی که همه دنیا به عضویتشان درآمده بگوییم نه ما مستثنی هستیم و عضویت آنها را نپذیریم و این شرایط را برای کشور ایجاد کنیم.
لازم است همسویی بیشتری بین شورای محترم نگهبان و مجمع تشخیص برقرار باشد/ در صورت تصویب این لوایح کشور مورد اتهام قرار نمیگیرد
*چون در نشست اخیر سخنگوی شورای نگهبان هم آقای طحاننظیف تاکید کرد که شورای نگهبان ایراد یا ابهامی درباره لایحه پالرمو نداشته است و فقط درباره لایحه CFT گویا یکی دو ایراد و ابهام وجود داشته است؟
وزن شورای نگهبان مشخص است و بر اساس موازین شرعی و قانون اساسی مصوبات مجلس را بررسی میکند. مجلس هم از بار حقوقی بالایی برخوردار است. اگر مجلس هم ایرادی داشته باشد، شورای نگهبان آن را بررسی میکند و درخواست اصلاح میدهد. به نظر من، لازم است همسویی بیشتری بین شورای محترم نگهبان و مجمع تشخیص برقرار باشد. در صورت تصویب این لوایح کشور مورد اتهام قرار نمیگیرد. همین که همه بندها را اجرا میکنیم، ولی گفته میشود که به دلیل اجرا نشدن یکی دو بند و تصویب نشدن پالرمو و CFT، ایران در لیست سیاه قرار دارد، اتفاق خوبی برای کشور نیست.