همهچیز درباره سرطان روده؛ از علائم تا روش تشخیص زودهنگام

سرطان روده، چهارمین سرطان رایج در میان زنان ایرانی و سومین سرطان شایع بین مردان کشور است. با افزایش سن، بهویژه پس از سن ۵۰ سالگی، احتمال ابتلا به آن چند برابر خواهد شد.
تریبون اقتصاد- دکتر زهرا کشت پور املشی با تأکید بر شیوع گسترده سرطان روده بزرگ گفت: این نوع سرطان چهارمین سرطان رایج در میان زنان ایرانی و سومین سرطان شایع بین مردان کشور محسوب میشود.
افزایش خطر ابتلا با بالا رفتن سن
به گزارش رکنا، وی توضیح داد: بیماری سرطان روده معمولاً بخش تحتانی دستگاه گوارش شامل روده بزرگ و راست روده را هدف قرار میدهد. با افزایش سن، احتمال ابتلا بیشتر میشود و به ویژه پس از سن ۵۰ سالگی، ریسک آن چند برابر خواهد شد.
علت پیدایش سرطان روده
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی، افزود: معمولاً این سرطان از پولیپهای موجود در روده یا رشد غیرطبیعی سلولها در پوشش داخلی روده آغاز میشود. البته همه پولیپها الزاماً سرطانی نیستند، اما بسیاری از آنها ممکن است به سرطان تبدیل شوند.
نشانههایی که نباید نادیده گرفته شوند
دکتر کشت پور در خصوص علائم هشداردهنده این بیماری گفت: تغییرات در عادات اجابت مزاج، ضعف و خستگی دائمی، درد و ناراحتی شکمی، وجود خون در مدفوع، کاهش وزن شدید و خونریزی از مقعد از مهمترین علائمی هستند که باید جدی گرفته شوند. در صورت مشاهده این موارد، مراجعه به متخصص گوارش ضروری است.
عوامل مؤثر بر ریسک ابتلا
وی در ادامه بیان کرد: افزایش سن، سابقه فردی یا خانوادگی ابتلا به سرطان روده، بیماریهای التهابی مزمن روده، سندرمهای ارثی، رژیم غذایی ناسالم شامل مواد پرچرب و فستفودهایی مانند سوسیس و کالباس، زندگی بیتحرک، مصرف دخانیات و الکل و همچنین سابقه پرتو درمانی شکمی از عوامل افزایشدهنده خطر ابتلا به این بیماری هستند.
نقش تشخیص زودهنگام در کنترل بیماری
این متخصص افزود: بررسیها نشان دادهاند نرخ بقای پنج ساله افراد مبتلا به سرطان روده، به طور میانگین ۶۵ درصد است. البته این رقم به مرحلهای که بیماری شناسایی شده، وابسته است. تشخیص زودهنگام، حتی در مراحل اولیه و پیش از ظهور علائم، خطر را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و احتمال بهبودی کامل را افزایش میدهد.
اقدامات درمانی
دکتر کشت پور درباره روند درمان گفت: درمان اصلی این بیماری معمولاً جراحی است. در این روش، بسته به میزان پیشرفت سرطان، بخشی یا تمام روده برداشته میشود. پس از جراحی، بسته به شرایط بیمار، از روشهایی نظیر شیمی درمانی، پرتو درمانی یا درمانهای هدفمند استفاده میشود.
ضرورت غربالگری منظم
وی افزود: غربالگری منظم پس از سن ۵۰ سالگی، میتواند نقش مهمی در پیشگیری از سرطان روده داشته باشد. سبک زندگی سالم، مصرف مواد غذایی طبیعی نظیر میوه، سبزیجات و غلات کامل، ورزش، دوری از دخانیات و الکل و حفظ وزن مناسب نیز از دیگر روشهای پیشگیری مؤثر هستند.
تأثیر داروها و راهکارهای پیشگیری
وی با اشاره به نقش داروها، اظهار کرد: در برخی موارد و تحت نظر پزشکان، مصرف آسپرین میتواند در جلوگیری از این بیماری مؤثر باشد. البته بهترین راهکار، انجام غربالگری منظم و به ویژه کولونوسکوپی است. حتی بدون وجود علائم، آزمایشهای غربالگری میتوانند در شناسایی مراحل اولیه بیماری کمک کنند.
تأکید بر آزمایشهای دورهای
وی تأکید کرد: افراد بالای ۵۰ سال باید هر ۱۰ سال یک بار کولونوسکوپی انجام دهند. همچنین آزمایشهای مدفوعی که توسط پزشک تجویز میشوند، لازم است هر سه سال یک بار تکرار شوند.
درمان مراحل پیشرفته سرطان
دکتر کشت پور در خصوص درمان مراحل پیشرفته این بیماری گفت: در صورتی که سرطان در مراحل پیشرفته شناسایی شود، شیمی درمانی و درمانهای هدفمند از ابتدا جزو گزینههای اصلی درمان خواهند بود.
نقش استرس در ابتلا به سرطان
وی درباره تأثیر استرس، توضیح داد: استرس به شکل غیرمستقیم میتواند منجر به ایجاد سبک زندگی ناسالم شود که خود عاملی مهم در ایجاد انواع سرطانها است.
دکتر کشت پور در پایان به این موضوع اشاره کرد که تصور ایجاد بیماری به دنبال انجام تستهای غربالگری کاملاً اشتباه است. بیماری پیش از انجام آزمایشها وجود داشته و تنها بدون علائم بوده است. غربالگری زمینه تشخیص زودهنگام و جلوگیری از پیشرفت سرطان را فراهم ساخته و شانس بهبودی فرد را افزایش میدهد.