خطرات سرطان ریه ناشی از بخاریهای چوبی
خطرات وحشتناک سوختن چوب برای سرطان - کارشناسان هشدار میدهند که آنها بزرگترین منبع آلودگی هوای خطرناک هستند
تحقیقات نشان دادهاند که بخاریهای چوبسوز میتوانند خطر ابتلا به کشندهترین سرطان را افزایش دهند.
به گزارش انتخاب، این دستگاههای گرمایشی خانگی که در خانههای طبقه متوسط به یک جزء محبوب تبدیل شدهاند، نشان دادهاند که خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهند.
این بخاریها همچنین گفته میشود که یکی از عوامل اصلی آلایندههای مضر هوا در شهرهای بریتانیا هستند. محققان جدیداً دریافتند که بخاریهای چوبسوز اکنون بزرگترین منبع ذرات سمی PM2.5 در بریتانیا هستند.
«سوختن چوب و سوختهای دیگر در منازل» تقریباً یک سوم از تمام انتشارهای PM2.5 در سال ۲۰۲۲ را تشکیل داده است.
این ذرات آنقدر ریز هستند که نمیتوانند توسط بینی و ریهها فیلتر شوند، در حالی که این اندامها قادر به مقابله با ذرات بزرگتری مانند گرده گل هستند.
مطالعات مدتهاست که نشان میدهند که ذرات PM2.5 میتوانند وارد جریان خون شوند و بیماریهای جدی مانند بیماری قلبی و سرطان ریه را ایجاد کنند.
تنها منبع انتشار PM2.5 که از سال ۲۰۰۳ افزایش یافته است، احتراق خانگی است، طبق گزارش موسسه مطالعات مالی (IFS).
یک متا-تحلیل که شامل ۱۷ مطالعه جداگانه بود، نشان داد که افزایش مواجهه با PM2.5 خطر ابتلا به سرطان ریه را ۸ درصد افزایش میدهد و خطر مرگ از این بیماری را ۱۱ درصد بالا میبرد.
محققان چینی همچنین کشف کردند که مرگومیر ناشی از سرطان ریه مرتبط با PM2.5 در آمریکای شمالی بیشترین مقدار را داشت که ۱۵ درصد افزایش یافته است.
آسیای و اروپا با افزایش ۱۲ و ۵ درصدی در این خطر همراه بودند.
یک مطالعه آمریکایی در سال گذشته همچنین نشان داد که استفاده از بخاری چوبی یا شومینه داخلی خطر ابتلا به سرطان ریه را در زنان ۴۳ درصد بیشتر از کسانی که از آنها استفاده نمیکنند، افزایش میدهد.
محققانی که بیش از ۵۰.۰۰۰ آمریکایی را پیگیری کردند، همچنین دریافتند که افرادی که بیش از ۳۰ روز در سال از بخاری چوبی استفاده میکنند، خطر ابتلا به سرطان ریه آنها ۶۸ درصد افزایش مییابد.
دکتر سوریل مهتا، نویسنده همکار مطالعه و دانشمند در موسسه ملی علوم بهداشت محیطی آمریکا، گفت: «مطالعه ما شواهدی ارائه میدهد که حتی سوختن چوب داخلی به طور گاهبهگاه از طریق بخاریها و شومینهها میتواند به سرطان ریه در جمعیتهایی که سوخت چوب در آنها منبع غالب برای پختوپز یا گرمایش خانه نیست، کمک کند.»
سرطان ریه سالانه حدود ۵۰.۰۰۰ نفر را در بریتانیا و ۲۳۰.۰۰۰ نفر را در آمریکا مبتلا میکند.
این سرطان بزرگترین قاتل سرطان در جهان است و به طور شناخته شدهای دشوار است که تشخیص داده شود و اغلب وقتی ظاهر میشود که درمان آن سختتر است.
آمارها نشان میدهند که چهار نفر از پنج بیمار ظرف پنج سال فوت میکنند. کمتر از ۱۰ درصد از افراد قادر به زنده ماندن از بیماری خود برای یک دهه یا بیشتر هستند.
با وجود پیشرفتها، تفاوتهایی میان جنسیتها مشاهده میشود، به طوری که زنان بین ۳۵ تا ۵۴ سال با نرخهای بالاتری نسبت به مردان در همان گروه سنی به سرطان ریه مبتلا میشوند.
سموم ناشی از سوختن چوب مدتهاست که با مشکلات مختلف ریه و قلب از جمله آسم و کاهش رشد ریه در کودکان مرتبط بودهاند.
احتراق خانگی که شامل سوختن چوب نیز میشود، در سال ۲۰۲۱ یک سوم از کل انتشارهای PM2.5 بریتانیا را تشکیل داد — ذراتی در هوا که برای چشم انسان قابل مشاهده نیستند و میتوانند وارد خون شوند و به عمق ریهها نفوذ کنند.
این تحقیق همچنین هشدار داد که بخاریهای چوبسوز اکنون بزرگترین منبع PM2.5 در بریتانیا هستند.
گزارش موسسه مطالعات مالی همچنین نشان داد که سه چهارم از انتشارهای PM2.5 ناشی از احتراق خانگی در سال ۲۰۲۲ مربوط به سوختن چوب بود.
علائم سرطان ریه اغلب تا زمانی که سرطان در ریهها پخش نشده باشد، قابل تشخیص نیستند.
گزارش حاکی از این است: «سه منبع اصلی انتشارهای PM2.5 در بریتانیا شامل سوختن چوب و سوختهای دیگر در منازل (۲۹ درصد از کل انتشارهای PM2.5 در سال ۲۰۲۲)، حملونقل جادهای (۱۷.۹ درصد از کل انتشارهای PM2.5 در سال ۲۰۲۲) و فرآیندهای صنعتی و استفاده از محصولات (۱۶.۵ درصد از کل انتشارهای PM2.5 در سال ۲۰۲۲) مانند ساختوساز و تولید فولاد است.»
«تنها منبع انتشار PM2.5 که از آن زمان افزایش یافته است، احتراق خانگی است.»
«سه چهارم از انتشارهای PM2.5 ناشی از احتراق خانگی در سال ۲۰۲۲ مربوط به سوختن چوب بود.»
تنها بخاریهایی که نشان «Ecodesign» را دارند، مجاز به فروش در بریتانیا هستند و هر چوبی که برای فروش در نظر گرفته شده باید گواهی «آماده برای سوختن» را داشته باشد.
در ماه آگوست، نامهای که بیش از ۱۰۰ پزشک آن را امضا کرده بودند، هشدار داد که سموم ناشی از سوختن چوب یک «کشنده نامرئی» هستند.
در بیانیه موقعیتی خود، کالج سلطنتی پزشکان اطفال و بهداشت کودک (RCPCH) از دولت خواست که «سوختن چوب در مناطق شهری را به تدریج حذف کند، به ساکنان مناطق روستایی کمک کند تا از چوب به عنوان منبع اصلی گرمایش فاصله بگیرند، و از کسانی که با فقر سوخت مواجه هستند با کمک هزینه سوخت پشتیبانی کند.»
این کالج همچنین گفت که خواهان تصویب «قانون اولا» است و دولت را به تعهد به دستورالعملهای کیفیت هوای سازمان بهداشت جهانی (WHO) فراخواند.
قانون اولا به یاد اولا روبرتا آدو کیسی دبراه، که در سال ۲۰۱۳ در سن نه سالگی پس از مبتلا شدن به یک حمله آسمی مرگبار فوت کرد، نامگذاری شده است.
مقامات محیط زیست اعلام کردهاند که به اهداف قانون محیط زیست عمل خواهند کرد که شامل هدف کاهش آلودگی PM2.5 تا سال ۲۰۴۰ است.