خط و نشان نظامی تهران در آستانه بازگشت ترامپ/ کمربند تاسیسات هستهای محکم میشود؟
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تعداد رزمایشهای زمستانی سالانه خود را تقریباً دو برابر کردهاند.
تریبون اقتصاد_ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تعداد رزمایشهای زمستانی سالانه خود را تقریباً دو برابر کردهاند.
به گزارش اکو ایران، این در حالی است که جمهوری اسلامی به دنبال نمایش قدرت در پی مجموعهای از ضربات نظامی منطقهای توسط اسرائیل و انتخاب دونالد ترامپ در ایالات متحده است.
به نوشته فایننشال تایمز، سخنگوی سپاه پاسداران، سرتیپ دوم علی محمد نائینی، روز دوشنبه اعلام کرد که حدود ۳۰ رزمایش زمینی، هوایی و دریایی در شش استان غربی و جنوبی آغاز شده و تا پایان سال خورشیدی ادامه خواهد داشت.
او گفت این رزمایشها که بهصورت عملیات مشترک بین سپاه پاسداران و ارتش برگزار میشود، برای مقابله با «تهدیدات جدید» طراحی شده است، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
نائینی در حاشیه یک نشست خبری در تهران به فایننشال تایمز گفت: «تعداد رزمایشها در مقایسه با سال گذشته، در پاسخ به چشمانداز تهدیدات در حال تحول، تقریباً دو برابر شده است. این رزمایشها از نظر دامنه و پیچیدگی به طور قابلتوجهی بزرگتر هستند و شامل تسلیحات جدید و مشارکت گستردهتر تیپها در عملیاتهای واقعی میشوند.»
در این رزمایشها، نیروهای ایرانی تمریناتی را در نزدیکی تأسیسات هستهای نطنز، یک سایت کلیدی برای غنیسازی اورانیوم، انجام خواهند داد. بزرگترین رزمایش دریایی قرار است در تنگه هرمز برگزار شود، یک نقطه استراتژیک که یکسوم نفت جهان از آن عبور میکند. پیشتر تهدیدات ضمنی برای بستن این تنگه در واکنش به اقداماتی که ممکن است صادرات نفت خام آن را محدود کند، انجام شده است.
این رزمایشها کمی پیش از مراسم تحلیف ترامپ در این ماه آغاز شد که بازگشت او نگرانیهایی را در محافل سیاسی تهران برانگیخته است.
اعضای دولت آینده ترامپ قول دادهاند که کمپین «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران را در پاسخ به برنامه هستهای آن از سر بگیرند. در دوره اول خود، ترامپ از توافق هستهای با تهران خارج شد و تحریمها را بازگرداند.
جمهوری اسلامی ایران همچنین پس از مجموعهای از حملات علیه نیروهای محور مقاومت از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، تحت فشار فزایندهای قرار دارد. اسرائیل به شدت به حزبالله در لبنان حمله کرده و اولین حملات مستقیم خود را با تهران تبادل کرده است.
در حالی که دیپلماتهای ایرانی گفتهاند که برای مذاکرات جدید با دولت جدید ایالات متحده آمادهاند، مقامات از افزایش تنشها و امکان گسترش درگیریها، از جمله احتمال حملات اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران با حمایت ایالات متحده، ابراز نگرانی کردهاند.
مقامات ایرانی تلاش کردهاند چهرهای از مقاومت و سرسختی به نمایش بگذارند. نائینی به خبرنگاران گفت: «دشمن در حال نمایش شور و شوق کاذب است و وضعیت را اشتباه تفسیر میکند و تلاش دارد جمهوری اسلامی را ضعیف نشان دهد. جمهوری اسلامی برای درگیریهای پیچیده و در مقیاس بزرگ آماده شده و به توان بازدارندگی خود اطمینان دارد.»
سقوط غیرمنتظره بشار اسد در سوریه، متحدی که جمهوری اسلامی ایران در مبارزه علیه نیروهای مخالف از آن حمایت میکرد، ضربهای ویرانگر به راهبردهای ایران در خاورمیانه وارد کرد.
سوریه مدتها بهعنوان گذرگاهی برای کمکهای جمهوری اسلامی ایران به حزبالله عمل میکرد و از دست رفتن آن توانایی جمهوری اسلامی برای حمایت از «محور مقاومت»، شامل حزبالله، حماس، گروههای شیعه عراقی و حوثیهای یمن را دچار اختلال کرده است.
علاوه بر این، انتظار میرود ۱۰۰ هزار عضو بسیج، نیروی داوطلب سپاه پاسداران، این جمعه در تهران راهپیمایی کنند.
نائینی گفت: «ما همه سناریوهای ممکن را بررسی کرده و تمرینات واقعگرایانه و متناسبی را انجام دادهایم. جمهوری اسلامی هیچ جنگی را در منطقه آغاز نخواهد کرد اما به هر تهدیدی قاطعانه پاسخ خواهد داد.»