کد مطلب: ۱۱۳۰۷
لینک کوتاه کپی شد

قیمت دلار با آغاز دوره ترامپ به کدام سو می‌رود؟

یک کارشناس اقتصادی، گفت: انتظارات تورمی شدید موجب شده است دلار از ارزش ذاتی خود فاصله بگیرد.

تریبون اقتصاد، بیش از یک ماه است که قیمت دلار با افزایش قابل توجهی در سقف قیمت قرار گرفته و سیاست‌گذار تلاش می‌کند با اختیاراتی که دارد روند بازار ارز را مدیریت کند. صعود قیمت دلار در مدت یادشده به اندازه‌ای در کانون توجه قرار گرفته که موضوع استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، را در مجلس کلید زد.

به گزارش تجارت نیوز، اگر چه اکنون قیمت دلار دست پایین را گرفته اما همین فراز و نشیب‌ها و شوک‌هایی که پیوسته به بازار ارز وارد می‌شود، باعث شده پیش‌بینی قیمت دلار از سمت کارشناسان اقتصادی دشوار باشد. سجاد بوربور تحلیلگر بازارهای مالی با تاکید بر اینکه قیمت دلار از ارزش ذاتی خود فاصله زیادی گرفته، دو سناریوی قیمت دلار با روی کار آمدن دولت ترامپ را بررسی کرده است.

قیمت دلار در حالی طی هفته سوم دی در مرز دو کریدور هفتم و هشتم در گردش است که معامله‌گران بازار ارز به دلیل رخدادهای سیاسی پیش رو در لاک احتیاطی فرو رفته‌اند.

موضوع استیضاح عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد از طرف مجلس از یک سو و تحلیف ترامپ در تاریخ ششم بهمن از سوی دیگر مسائلی است که سبب شده خریداران ارز دست‌به‌عصا شوند.

سجاد بوربور، کارشناس بازارهای مالی در گفت‌وگویی وضعیت قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۳ را بررسی کرده است.

ارزش ذاتی قیمت دلار با وجود پارامترهای کلان اقتصادی چقدر است؟

بر اساس پیش‌بینی‌ها، نقدینگی کل کشور تا پایان سال ۱۴۰۳ به حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ همت خواهد رسید. با در نظر گرفتن یک رشد ناپایدار ۳.۵ درصدی، ارزش دلار نباید بیشتر از سطح کانال دوم از کریدور ششم باشد. اما وقتی به قیمت فعلی دلار نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که قیمت ۲۰ هزار تومان بالاتر هم معامله شده است.

باید در نظر داشت پارامترهای کلان اقتصادی، مانند رشد نقدینگی، رشد پایه پولی و سرعت گردش پول از این نرخ پشتیبانی نمی‌کنند.

چه عواملی باعث شده قیمت دلار تا این حد از ارزش ذاتی خود فاصله بگیرد؟

روند تاریخی قیمت دلار به ما یادآوری می‌کند که در سال ۱۳۹۷، دلار از حدود چهار هزار تومان به ۱۹ هزار و ۳۰۰ تومان رسید و سپس تا ۱۰ هزار تومان افت کرد و مدت‌ها در حوالی ۱۱ هزار تومان نوسان داشت.

دلار در سال ۱۳۹۹، به قیمت ۳۳ هزار تومان رسید، اما دوباره به ۲۰ هزار و ۷۰۰ تومان کاهش یافت و در نهایت روی ۲۵ هزار تومان تثبیت شد.

با توجه به اینکه ارزش ذاتی دلار در آن زمان حدود ۲۵ هزار تومان بود، قیمت‌ها نوسان زیادی داشتند. در زمستان ۱۴۰۱ هم قیمت دلار به ۶۳ هزار تومان رسید، سپس به منطقه ۴۲ هزار تومان برگشت و مدت‌ها در محدوده ۵۰ هزار تومان ثابت ماند.

این تغییرات به دلیل نوسانات قیمت دلار بود، بنابراین تاکید می‌کنم در میان‌مدت یا حتی کوتاه‌مدت قیمت به ارزش ذاتی نزدیک می‌شود.

از نظر شما در حال حاضر دلیل این فاصله ارزش ذاتی دلار از قیمت چیست؟

واضح است که ریسک‌های سیاسی به‌ویژه انتظارات تورمی شدید، موجب شده قیمت دلار از ارزش واقعی خود فاصله بگیرد.

روی کار آمدن ترامپ موضوعی است که در آینده‌ای نزدیک با آن مواجه خواهیم شد؛ این مساله چه تاثیری بر روند قیمت دلار می‌گذارد؟

درخصوص این موضوع دو سناریو وجود دارد. اول اینکه آیا ترامپ به ایران حمله خواهد کرد و جلوی فروش نفت ایران را خواهد گرفت یا خیر؟ اگر این اتفاق بیفتد، بدون شک قیمت‌های فعلی منطقی خواهند بود. حتی ممکن است افرادی با دلار سطح کانال دوم از کریدور هشتم، روی دلار و کالاهای دلار‌بیس مانند سکه سرمایه‌گذاری کنند.

اما اگر حمله‌ای به ایران صورت نگیرد یا جلوی فروش نفت ایران گرفته نشود، آن‌وقت این قیمت‌ها بسیار بالاست.

سناریو اول، به نظر من، احتمال وقوع کمتری دارد. بنابراین پیش‌بینی من این است که قیمت‌ها از این نقطه به بعد مسیر سختی برای افزایش خواهند داشت و احتمال افت قیمت بالاتر است.

بر اساس این تحلیل، ارزش دلار حدود همان کانال دوم از کریدور ششم خواهد ماند و قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۳ ممکن است به سمت کف کریدور هفتم نزدیک شود.

به این ترتیب قیمت دلار به ارزش واقعی خود نخواهد رسید؟

همان‌طور که پیش‌بینی کردم، قیمت دلار ممکن است به کف کریدور هفتم برسد، اما به ارزش واقعی خود نخواهد رسید. حقیقت این است که اگر تمام مشکلات اقتصادی کشور یکباره حل شود، انتظار تورمی به طور کامل تخلیه و قیمت‌ها به ارزش واقعی خود نزدیک می‌شوند.

باید در نظر داشت، موضوع قیمت دلار علاوه بر مسائلی که مطرح شد و پیش روی ماست به مواردی مثل پذیرش FATF، فیلترینگ، روابط با کشورهای همسایه و سایر مسائل وابسته است و باعث می‌شود قیمت از ارزش فاصله بگیرد.

اگر اخبار مساعد از کاهش تحریم‌ها به بازار تزریق شود، قیمت دلار کاهش بیشتری پیدا خواهد کرد؟

همه نگاه‌ها به فروش نفت ایران معطوف است. در شرایطی که ما از رخدادهای مهم پیش رو آگاهی نداریم و نمی‌دانیم ترامپ چه تصمیمی برای ایران دارد، زیر سایه این موضوعات فرضاً FATF تایید شود، این موضوع تاثیر زیادی در بازارهای مالی ایران نخواهد داشت، زیرا ذره‌بین اقتصاد روی موضوعات دیگری فوکوس کرده است.

ترامپ احتمالاً تا ۱۴ روز آینده کار خود را آغاز خواهد کرد؛ اگر در یکی دو هفته اول خبری در خصوص ایران نداشته باشیم، یا حتی اخبار مثبت برای ایران منتشر شود، از منظر سیاسی احتمال ریزش قیمت دلار و میل به سمت ارزش ذاتی بالاست.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین