کد مطلب: ۱۲۵۸۸
لینک کوتاه کپی شد

آنچه درباره دوران بلوغ باید بدانیم

به مجموعه‌ای از تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن انسان بلوغ می‌گویند که طی آن بدن کودک به دنبال ترشح هورمون‌های گوناگون به بدن بزرگ‌سال تبدیل می‌شود.

تریبون اقتصاد_بلوغ که تابعی از سن بلوغ است، مرحله‌ای از رشد انسان اشاره که باعث گذار از کودکی و رسیدن به بزرگسالی می‌شود. فردی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته باشد، بالغ نامیده می‌شود و از نظر جنسی توانایی تولید مثل دارد. 

به گزارش فرارو به نقل از skillsyouneed؛ بلوغ بیشتر به تغییرات جسمانی در بدن مرد و زن اشاره دارد. این دگرگونی با نام بلوغ جسمانی شناخته می‌شود. علاوه‌بر آن بلوغ روانی نیز  به رشد روانی و شخصیتی فرد اشاره دارد. بلوغ جسمانی معمولا در دوران نوجوانی اتفاق می‌افتد. بلوغ روانی دیرتر و پس از بلوغ جسمانی روی می‌دهد. بلوغ اجتماعی مرحله تکاملی بلوغ انسان است که موجب تعیین شخصیت اجتماعی فرد می‌شود. 

همان‌طور که می‌دانید، هر انسانی این دوران را گذرانده است و این مرحله از زندگی بسیار چالش برانگیز است. در دوران بلوغ بدن با تجربه یک‌سری تغییرات هورمونی و فیزیکی خود را برای ورود به دوران بزرگ‌سالی آماده می‌کند. 

این مقاله در مورد آنچه در دوران بلوغ اتفاق می‌افتد، توضیحاتی ارائه می‌دهد.

نشانه‌های بلوغ

اگرچه بسیاری از ما تصور می‌کنیم بین بلوغ دختران و پسران از لحاظ فیزیکی تفاوت‌های بارزی وجود دارد، بسیاری از نشانه‌ها بسیار شبیه به یکدیگر هستند، برای مثال: 

• احتمالا هر دو پسر و دختر به طور ناگهانی رشد کنند یا به اصطلاح جهش بلوغ را تجربه می‌کنند. آن‌ها قد می‌کشند و این امر ممکن است به‌سرعت اتفاق بیفتد. قسمت‌های مشخصی از بدن مانند دست‌ها و پاها ممکن است سریع‌تر از دیگر قسمت‌های بدن رشد کند. 

• هر دو پسر و دختر شاهد رویش مو در بدن خود هستند. رویش مو زیر بغل و در نواحی شرم‌گاهی از ویژگی‌های مشترک دوران بلوغ نوجوانان است. احتمالا رویش مو در پسرها در قسمت‌های دیگر بدنشان از جمله قفسه سینه، پشت، صورت، بازوها و پاها بیشتر باشد. 

• هر دو پسر و دختر افزایش وزن و تغییر شکل بدنی را تجربه می‌کنند؛ اگرچه این تغییرات در دو جنس می‌تواند کمی متفاوت باشد. 

• هر دو جنس تغییرات اخلاقی را تجربه می‌کنند. دوران بلوغ مرحله‌ای از تغییرات هورمونی و احساسی برای هر دو پسرها و دخترهاست که تغییرات خلقی را تجربه می‌کنند. بهترین کاری که به عنوان پدر و مادر می‌توانید برای آنان انجام بدهید، این است که به یاد داشته باشید این مرحله چالش برانگیز به پایان می‌رسد. در عرض چند سال تغییرات اخلاقی متوقف می‌شود و آن‌ها دوباره منطقی و عاقل می‌شوند. 

• هر دو جنسیت احتمالا تعریق بیشتری را تجربه می‌کنند. این مسئله با تغییرات هورمونی در بدن مرتبط است. با تغییرات جسمی که طی دوران بلوغ در نوجوانان رخ می‌دهد، بوی عرق بدبو می‌شود؛ بنابراین رعایت بهداشت شخصی از اهمیت ویژه‌ای بر خوردار است. نوجوانان در این مرحله از زندگی نیاز دارند که هر روز دوش بگیرند و از محصولات خوشبو کننده و ضد تعریق استفاده کنند. 

• پسرها و دخترها معمولا به دلیل افزایش ترشحات غددی، یکی از اختلالات شایع سنین نوجوانی؛ یعنی جوش صورت را تجربه می‌کنند. تغییرات هورمونی هنگام بلوغ به افزایش فعالیت غددی در پوست منجر می‌شود که آن‌ها را غدد سباسه می‌گویند، به طوری که این غدد بزرگ‌تر می‌شوند و سموم بیشتری ترشح می‌کنند. این تغییرات به‌قدری در بلوغ شایع است که آن را ضمیمه طبیعی و فیزیولوژیک بلوغ می‌دانند و گاه به آن آکنه یا جوش جوانی نیز گفته می‌شود. 

معمولا جوش‌ها در صورت ظاهر می‌شوند؛ اما گاه به سینه، بازو و پشت کمر هم کشیده می‌شوند. این آکنه‌ها اکثرا با میکروارگانیسم‌های طبیعی پوست عفونت پیدا می‌کنند و جوش‌های چرکی را به وجود می‌آورند. 

بعضی تغییرات در دوران بلوغ مختص پسرها و یا دختران است.

تغییرات در دختران

• سینه و لگن بزرگ‌تر می‌شود. 

• طی دوران بلوغ ترشحات واژن دیده می‌شود. این ترشحات به رنگ زرد یا سفید است. اگر خارش، بوی بد و یا ناراحتی در واژن احساس شود، ممکن است نشانه عفونت باشد که بهتر است در این صورت فرزند خود را برای ملاقات با پزشک تشویق کنید. 

• شروع عادت ماهانه

معمولا دو سال پس از رشد سینه‌ها و تغییرات فیزیکی در سن بلوغ عادت ماهانه آغاز می‌شود. سن متوسط شروع عادت ماهانه حدود ۱۲ سالگی است؛ اما شروع این دوران می‌تواند در هر فرد در بازه سنی متفاوت‌تر باشد. 

تغییرات در پسران

• معمولا اولین نشانه بلوغ پسران بزرگ‌تر شدن بیضه‌ها و آلت تناسلی است.

• در بسیاری از موارد پسرها در دوران نوجوانی تغییر صدا را تجربه می‌کنند. صدا در ابتدا خشن و بعد بم می‌شود. در ابتدا کمی ناهنجار و شاید دورگه باشد؛ ولی به‌تدریج آهنگ صدا مطلوب‌تر می‌شود.

• در سن بلوغ ساخت اسپرم در بیضه‌ها شروع می‌شود. 

دوره‌ای از «فراز و نشیب‌ها»

دوران بلوغ به طور کلی یک دوره چالش برانگیز برای جوانان؛ همچنین والدین است. تغییرات جسمی و هورمونی این امر را دشوار می‌کند که بتوانند به‌سادگی با آن کنار بیایند. بلوغ به مجموعه تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن انسان و سایر جانوران گفته می‌شود که بدن کودک بر اثر ترشح هورمون‌های گوناگون به بدن بزرگ‌سال تبدیل می‌شود. بیشتر این تغییرات جنبه جنسی دارند و به غدد و اندام‌های جنسی مرتبط می‌شوند، به همین علت بلوغ باعث ایجاد آمادگی، احساس نیاز و توانایی رابطه جنسی و تولید مثل می‌شود. زمان، فرایندها و نشانه‌های بلوغ در پسران و دختران متفاوت است. جهش بلوغ اصطلاحا به رشد جسمانی بسیار سریعی گفته می‌شود که معمولا در اوایل بلوغ رخ می‌دهد و در نهایت موجب افزایش قد، وزن و رشد عضلات بدن می‌شود. 

با این وجود مانند هر مرحله دیگر از زندگی این دوران چالش برانگیز سپری خواهد شد. برای حفظ آرامش در زندگی خود بهتر است این دوران را با صبوری طی کنید.

 

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین