رشد قیمت دلار بر این سهام بورسی تاثیر منفی دارد
یک کارشناس، بازار سرمایه، گفت: رشد قیمت دلار برای بخشی از صنایع آثار منفی دارد که از جمله این صنایع گروه خودرویی است.
تریبون اقتصاد، شاخص کل از اوایل آبان ماه رشد خوبی را تجربه کرد و توانست سقف اردیبهشت 1402 را از پیش رو بردارد؛ با این حال بسیاری از فعالان بورس معتقدند که بسیاری از سهمها همچنان از بازار جا ماندهاند و هنوز نتوانستهاند سقف قبلی خود را تاچ کنند. به این ترتیب برخی این گزاره را مطرح میکنند که نوعی شاخصسازی در بازار سهام رخ داده است. در همین راستا، آرادپورکار، کارشناس بازار سرمایه، به این سوال پاسخ داده و اثر قیمت دلار در ایجاد چنین روندی را پُر رنگ دانسته است.
به گزارش تجارت نیوز، شاخص کل بورس در ماه میانی فصل پاییز سالجاری، از ناحیه دو میلیون واحدی شروع به صعود کرد و توانست سقف مرداد 99 و اردیبهشت 1402 را با قدرت و شتاب پشت سر بگذارد. اما بهرغم رشد نماگر اصلی بازار سهام، بسیاری از سهمها با این رشد همراه نبودند و تنها نمادهای شاخصساز توانستند خود را با رشد شاخص کل همراه کنند.
بر همین اساس، برخی از فعالان بازار این فرضیه را مطرح کردند که نوعی شاخصسازی در بازار سهام رخ داده و رشد بازار سرمایه واقعی نیست.
آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه، درباره دلایل عقبماندگی اکثر سهمها نسبت به شاخص کل بورس توضیح داد: «موضوع شاخص کل و اینکه بسیاری از نمادها به سقف قبلی خود نرسیدند، مربوط به مباحث بنیادی بازار سرمایه است. مهمترین محرک بازار در رشد هفتههای گذشته افزایش قیمت دلار بوده است.»
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: «رشد قیمت دلار بر برخی از نمادها از جمله شاخصسازها تاثیر بسیاری میگذارد، اما بعضی صنایع دیگر نیز وجود دارند که از رشد قیمت دلار تاثیر نمیپذیرند یا با یک فاصله زمانی رشد خواهند کرد؛ از جمله این صنایع میتوان به گروههای زراعت و غذایی اشاره داشت.»
پورکار اظهار کرد: «رشد قیمت دلار برای بخشی از صنایع آثار منفی دارد که از جمله این صنایع گروه خودرویی است؛ البته این تاثیر تا زمانی وجود دارد که این صنایع مجوز افزایش نرخ فروش محصولات نداشته باشند.»
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: «هنگامی که مبنای قیمت دلار تغییر میکند، ابتدا پول در بازار به سمت صنایعی که تعدیل و P/E بالاتری دارند حرکت میکند که صنعت فلزات اساسی و پالایشی جزو این صنایع محسوب میشوند.»
او افزود: «در مرحله بعد وجوه نقد به سوی نمادهای کوچکتری که میتوانند در آینده P/E خوبی بسازند، سرایت خواهد کرد.»
پورکار در پایان گفت: «موضوع شاخصسازی در برخی مواقع در نمادهای بزرگ از جمله فارس اتفاق میافتد، اما به طور کلی دلیل عقبماندگی بسیاری از صنایع از شاخص کل مربوط به میزان تاثیر قیمت دلار روی صنایع مختلف است.»