کد مطلب: ۱۳۳۱۵
لینک کوتاه کپی شد

رئیس سازمان بهزیستی: سالانه ۶۰۰۰ کودک به فرزندانِ بهزیستی اضافه می‌شوند

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اعلام آمار پشت نوبتی‌های دریافت مستمری این سازمان گفت: کمبود اعتبارات موجب شده است، برخی معلولان کشور تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار نگیرند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اعلام آمار پشت نوبتی‌های دریافت مستمری این سازمان گفت: کمبود اعتبارات موجب شده است، برخی معلولان کشور تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار نگیرند.
به گزارش ایلنا، سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سوال که چرا ۱۱ میلیون فرد دارای معلولیت در کشور داریم، اما فقط یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از آن‌ها به گفته خودتان تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند.، گفت: ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار معلول در کشور وجود دارد که ۱۱.۵ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند و در مجموع ۳ میلیون معلول تحت پوشش قرار دارند که از این تعداد ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مستمری‌بگیر هستند. برخی معلولان توانمند هستند و به لحاظ مالی شرایط خوبی دارند و نه تنها نیازی نیست تحت پوشش باشند، بلکه افراد بسیاری را تحت پوشش خود دارند. از سوی دیگر کمبود اعتبارات موجب شده بقیه معلولان کشور تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار نگیرند و یک بخشی هم که به اصطلاح به آن‌ها پشت نوبتی گفته می‌شود، در کشور در حدود ۴۲ هزار نفر هستند. جامعه معلولان نیزمانند جامعه عادی است و نیازی نیست همه معلولان تحت پوشش قرار گیرند.
۱۸ هزار کودک به خانواده جایگزین سپرده شده‌اند
وی درباره فرایند نظارت سازمان بهزیستی بر فرزندخوانده‌ها گفت: سالانه ۶۰۰۰ نفر به فرزندان سازمان بهزیستی اضافه می‌شوند که از این تعداد تقریبا ۵۰ درصد با رویکرد خانواده محوری به خانواده زیستی پیوند داده می‌شود یعنی از سوی پدر و مادر خود حمایت می‌شوند. در حدود ۱۸ هزار نفر از اینها نیز به خانواده جایگزین سپرده شده‌اند، این کودکان پدر و مادر ندارند، اما دارای اقوام درجه یک هستند و به آن‌ها سپرده می‌شوند.
او با بیان اینکه حدود ۲۵ هزار فرزنده خوانده داریم، گفت: البته اگر فرزندخواندگی کودک محقق نشد به خانواده میزبان پیوند داده می‌شوند که ۴۵۰ خانواده میزبان در حال حاضر وجود دارد و در نهایت به موسسات شبه خانواده واگذار می‌شوند. اکنون ۶۴۰ موسسه شبه خانواده وجود دارد و تعداد ۸۵۰۰ فرزند خوانده نیز در این موسسات نگهداری می‌شوند.
چگونگی نظارت بر  کودکان بعد از فرزندخواندگی
حسینی در ادامه گفت: بطور کلی وظیفه قانونی بهزیستی نظارت بر فرزند خوانده‌ها تا سن ۱۸ سالگی است و ۸۵۰۰ نفری که در مراکز بهزیستی هستند، قانونا تا ۱۸ سالگی از حمایت اجتماعی، اقتصادی و حرفه‌ای برخوردارند و توسط نیروهای فنی و مددکار بهزیستی نظارت می‌شوند. فرزندانی که به خانواده زیستی، خانواده جایگزین، خانواده میزبان و شبه خانواده سپرده می‌شوند، نظارت بر این‌ها در دو مرحله صورت می‌گیرد؛ نخست اینکه فرزند بهزیستی به خانواده‌ای سپرده شود که شایستگی آن‌ها به لحاظ سلامت و روان و اقتصاد اثبات شده باشد که مهمترین مسئله نظارت است.
وی ادامه داد: اگر فرزند بهزیستی به خانواده شایسته سپرده شود، دیگر موضوع نظارت در ادامه الزام چندانی ندارد، اما در عین حال چون بهزیستی این فرزندان را واگذار می‌کند، حتی اگر به یک خانواه صالح هم سپرده شود، توسط مددکاران بازدیدهای نوبه‌ای وجود دارد و ارزیابی می‌شوند و اگر به تشخیص مددکاران بهزیستی شرایط اولیه سلب شده باشد و فرزند در شرایط نامناسبی باشد از خانواده جایگزین و میزبان گرفته می‌شود.
تشریح اقدامات حمایتی از فرزندان بهزیستی بعد از ۱۸ سالگی
حسینی درباره برنامه‌های بهزیستی برای کودکانی که پس از سن ۱۸ سالگی این سازمان را ترک می‌کنند، گفت: کودکان تحت پوشش بهزیستی قبل از رهسپاری و خروج از بهزیستی در سن ۱۸ سالگی غیر از نگهداری و توانبخشی دو طرح برای آن‌ها در نظر گرفته شده که به تازگی آغاز شده است. یک طرح توانمندسازی و آموزش مهارت‌های پایه که در سن ۱۳ تا ۱۶ سالگی انجام می‌شود و طرح دیگر از سن ۱۷ سالگی تا ۱۸ سالگی قبل از رهسپاری اجرا می‌شود که طرح استعدادیابی و آموزش حداقل یک مهارت است که این مهارت را با توجه به استعداد، علاقه و نیاز جامعه فرزند بهزیستی فرا می‌گیرد، اما این آموزش به تنهایی کافی نیست و پس از رهسپاری طرح فرصت آفرینی هم فراهم شده که شامل حوزه ازدواج، مسکن و اشتغال است که البته مهمترین آن اشتغال است.
ایجاد ۶۰ هزار تعهد فرصت شغلی برای مددجویان
رئیس سازمان بهزیستی گفت: در سال جاری ۶۰ هزار تعهد فرصت شغلی برای مددجویان بر اساس سامانه رصد در نظر گرفته شده است که تقریبا ۹۴ درصد آن در این راستا محقق شده است و نزدیک به ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات شغلی برای این مددجویان فراهم شده تا به اشتغال دست پیدا کنند.
تدبیر ویژه برای جلوگیری از فرزندان بهزیستی
وی خاطرنشان کرد: بر اساس مطالعاتی که بهزیستی انجام داده، ۳۰ تا ۴۰ درصد مددجویان از طریق وام‌هایی که در اختیار می‌گیرند به یک شغل دست پیدا می‌کنند و سپس بیکار می‌شوند، لذا در این رابطه طرح مناطق عاری از بیکاری مددجویان در نظر گرفته شده که به صورت شرکت تعاونی یا شرکت سهامی است و خود مددجویان سهامدار آن شرکت تعاونی می‌شوند. ۵۰۰ پایگاه پشتیبان شغلی در کشور ایجاد شده تا این مددجویان به مشاغل پایدار دست پیدا کنند و از این طریق هم از شغل پایدار برخوردار شوند و هم وقتی سهامدار شرکت تعاونی می‌شوند از مجموعه کاری که در یک منطقه انجام می‌دهند ارزش افزوده برای خود شرکت ایجاد می‌شود که از آن ارزش افزوده هم سهم می‌برند.
تعهد ساخت ۲۰ هزار مسکن برای معلولان
رئیس سازمان بهزیستی اظهار داشت: این اقدامی است که سازمان بهزیستی در حال پیگیری آن است و علاوه بر آن برای ۲۰ هزار مسکن معلولان در سال جاری تعهد داشتیم که در حوزه مسکن در سال جاری به اندازه حوزه اشتغال تعهدات بهزیستی پیش نرفته است به دلیل اینکه بانک‌های عامل به خاطر کمبود اعتبارات نسبت به سنوات گذشته مشکل داشتند، اما در عین حال به شدت پیگیر مسئله مسکن مددجویان بهزیستی نیز هستیم. در حوزه ازدواج هم آموزش‌های پیش و قبل از ازدواج برای مددجویان در نظر گرفته شده است و همچنین اقداماتی برای تدارک جهیزیه مددجویان انجام می‌شود و تاکنون ۵ هزار جهیزیه برای این زوج‌ها فراهم شده است و تا پایان سال هم ۱۰ هزار جهیزیه دیگر تامین می‌گردد. همچنین برخی از تشکل‌های غیردولتی هم پس از رهسپاری فرزندان بهزیستی کمک کار آن‌ها هستند.
  فرزندان بهزیستی از سربازی معاف می‌شوند؟
حسینی در خصوص طرح معافیت سربازی فرزندان بهزیستی پس از سن ۱۸ سالگی خاطر نشان کرد: دکتر حیدری در حال پیگیری این موضوع است و طرحی را پیگیری می‌کند که مددجویان بتوانند دوره سربازی را در مراکز فنی حرفه‌ای به عنوان تسهیل‌گر آموزش ببینند که به توانمندی خود این مددجویان و سایرین افزوده می‌شود.
بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین