بازگشایی مدیریتشده نماد پتروشیمیها محرک بازار سهام است / چشمانداز مثبت دلار توافقی برای پتروشیمیها
نمادهای پتروشیمی از تاریخ 19 آذرماه بسته شدند و تاکنون حدود 46 روز از زمان تعلیق آنان میگذرد. ولیالله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، روز چهارشنبه اعلام کرد، بهزودی نمادهای پتروشیمی بازگشایی خواهند شد. در همین راستا، هادی میرعلمی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با تجارتنیوز اثر بازگشایی نمادهای پتروشیمی بر بازار سهام را بررسی کرده است.
تریبون اقتصاد- صنعت پتروشیمی جزو مهمترین و تاثیرگذارترین صنایع بورسی محسوب میشود. این گروه برای اقتصاد کشور نیز از لحاظ ارزآوری و صادرات بسیار مهم است.
به گزارش تجارت نیوز، نرخ خوراک گاز یکی از مهمترین پارامترهای اثرگذار در سودسازی این گروه است، زیرا تاثیر مستقیمی بر میزان تولید و هزینه تمامشده محصولات آنان دارد و چنانچه افزایش شدیدی در قیمت خوراک گاز رخ دهد، این صنعت دچار چالشهای بسیاری میشود.
گفتنی است، به دلیل اینکه نرخ یوتیلیتی شرکتهای پتروشیمی در دو ماه گذشته تغیییراتی داشت، سازمان بورس تا زمان شفافسازی شرکتهای پتروشیمی به تعلیق نماد آنان اقدام کرد. با این حال در هفته گذشته خبری مبنی بر بازگشایی نمادهای پتروشیمی اعلام شد.
با توجه به این شرایط، آثار بازگشایی پتروشیمیها بر بازار سرمایه چه خواهد بود؟
پتانسیل بازگشایی پتروشیمیها با اعداد چشمگیر وجود دارد
هادی میرعلمی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره آثار بازگشایی نمادهای پتروشیمی بر بازار سهام توضیح داد: «بهزودی قرار است نمادهای پتروشیمی در بازار سرمایه بازگشایی شوند. با توجه به اینکه نزدیک دو ماه از زمان بسته شدن نمادهای پتروشیمی میگذرد و در این محدوده زمانی بازار دستخوش اتفاقاتی شده است، باید بازگشایی پتروشیمیها از دو جنبه مورد بررسی قرار گیرد.»
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: «کلیت بازار سرمایه و شاخص کل در دو ماه گذشته رشد خوبی پیدا کرده است، زیرا در آذرماه شاخص کل حوالی دو میلیون و 600 هزار واحد بود و در حال حاضر حوالی دو میلیون و 840 هزار واحد به سر میبرد. عقبماندگی این گروه نسبت به کلیت بازار، پتانسیل بازگشایی با مثبتهای خوب را برای پتروشیمیها فراهم میکند.»
تغییر ساختار بنیادین نمادهای پتروشیمی، چشمانداز مثبتی برای این صنعت به ارمغان آورده است
میرعلمی ادامه داد: «ساختار بنیادین پتروشیمیها در چند ماه گذشته تغییراتی پیدا کرده و دلار سامانه نیمایی حذف شده و به جای آن دلار سامانه توافقی روی کار آمده است؛ این اتفاق چشمانداز مثبتی برای صنعت پتروشیمی به ارمغان میآورد.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «از آنجا که شرکتهای پتروشیمی در زمستان 1403 به دلیل قطعی گاز بسته بودند، احتمالاً افزایش قیمت دلار در صورتهای مالی آنها، چندان مشهود نیست.»
جلوگیری از قیمتگذاری دستوری سبب جهش سودآوری در صنعت پتروشیمی میشود
میرعلمی تاکید کرد: «اگر دولت از قیمتگذاری دستوری جلوگیری کند و در گروههای اورهای و متانولسازی میزان سقف قیمتی خوراک گاز این شرکتها را به بالای نرخ هفت هزار تومان افزایش ندهد، با توجه به محاسبات اکسلمحور و کارشناسیشده میتوان فهمید افزایش نرخ فروش محصولات پتروشیمی سبب جهش سودآوری آنان در میانمدت و بلندمدت خواهد شد.»
بازگشایی نمادهای پتروشیمی با درصدهای بالا، بازار سهام را منفی میکند
این کارشناس بازار سرمایه به وضعیت نمادهای پتروشیمی نسبت به کلیت بازار سهام اشاره کرد و گفت: «چنانچه این نمادها در روز بازگشایی با درصدهای بسیار بالا باز شوند، این اتفاق بر بورس تاثیر منفی خواهد گذاشت.»
او توضیح داد: «به دلیل شناسایی سود معقول و خوب توسط بسیاری از سهامداران نمادهای پتروشیمی، فشار فروش سنگینی به بازار سهام تحمیل خواهد شد.»
مدیریت درست بازارساز هنگام بازگشایی نمادهای پتروشیمی، تعیینکننده است
میرعلمی اظهار کرد: «اگر بازارساز به صورت مدیریتشده در حوالی مثبت هفت الی هشت درصد اقدام به بازگشایی نمادهای پتروشیمی کند و از تولید هیجان زیاد جلوگیری کند، این اتفاق باعث پایدار بودن تقاضا و ایجاد صف خرید روی این نمادها طی روزهای آینده خواهد بود. در نتیجه این رویداد باعث همراهی کلیت بازار با این صنعت در جهت مثبت خواهد شد.»
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: «در مجموع سودسازی و چشمانداز شرکتهای پتروشیمی با توجه به تغییر در نرخ دلار مبنای آنان، مثبت و صعودی است و میتوان به عنوان یک گروه ارزنده به آنها توجه داشت.»
او در آخر گفت: «سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری در نمادهای پتروشیمی به صورت غیرمستقیم دارند، میتوانند از صندوقهای بخشی پتروشیمی استفاده کنند.»
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.
مصطفی نیکخواه