تأثیر افزایش قیمت بنزین بر قیمت آهن و فولاد
ناترازی های اقتصادی به وجود آمده در سالهای اخیر باعث شده تا قیمت بنزین به یکی از داغترین کالاهای اساسی در ایران تبدیل شود. مبحثی که پس از افزایش قیمت بنزین در سال 98 و اتفاقات ناگوار پیرامون آن، در این سالها دوباره بر سر زبانها افتاده است.
تریبون اقتصاد- ناترازی های اقتصادی به وجود آمده در سالهای اخیر باعث شده تا قیمت بنزین به یکی از داغترین کالاهای اساسی در ایران تبدیل شود. مبحثی که پس از افزایش قیمت بنزین در سال 98 و اتفاقات ناگوار پیرامون آن، در این سالها دوباره بر سر زبانها افتاده است. از دلایل اهمیت قیمت بنزین میتوان به گستردگی کاربرد عمومی و تأثیرگذاری بر دیگر بازارها اشاره کرد. از این رو گرانی قیمت بنزین میتواند باعث گران شدن آهن آلات مانند قیمت تیرآهن و میلگرد شود. در ادامه توضیح میدهیم که چه رابطهای میان قیمت آهن و بنزین وجود دارد و گران شدن بنزین چگونه میتواند باعث گران شدن قیمت آهن آلات شود.
تأثیر قیمت بنزین بر قیمت آهن آلات
به گزارش ایلنا، قیمت آهن امروز یکی از کالاهای مهم در صنایع داخلی به شمار میرود که در کنار نرخ بنزین میتواند تأثیر زیادی بر پیشرفت اقتصادی هر کشوری داشته باشد. قیمت آهن آلات به صورت کلی به عواملی نظیر میزان عرضه و تولید آهن آلات، میزان تقاضا و مصرف آهن در صنعت، نرخ دلار، هزینه تولید و هزینه حملونقل بستگی دارد. میتوان به جرات گفت که همه این عوامل چه مستقیم و چه غیرمستقیم میتوانند از گرانی نرخ بنزین تأثیر بگیرند. در ادامه بررسی میکنیم که عوامل مهم در قیمت آهن چگونه از نرخ بنزین تأثیر میگیرند.
تأثیر نرخ بنزین بر میزان نوسانات دلار
نرخ دلار به عنوان یکی از مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر قیمت آهن آلات شناخته میشود. میتوان گفت که نرخ دلار با نرخ بنزین همسو بوده و افزایش قیمت بنزین میتواند باعث گران شدن دلار و ایجاد التهاب در این بازار شود. افزایش ریسکهای سرمایهگذاری و احتمال بیشتر شدن تورم (انتظارات تورمی) از جمله عوامل تأثیر روانی گران شدن دلار براثر نرخ بنزین است. در نهایت هرگونه التهاب و گرانی در بازار دلار میتواند گران شدن قیمت انواع مقاطع فولادی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل میتوان مشاهده کرد که نمودار قیمت روز میلگرد و دیگر مقاطع فولادی در مواقعی و تا حدود زیادی شبیه به نمودار نرخ دلار است.
تأثیر نرخ بنزین بر میزان تولید و عرضه آهن آلات
میزان عرضه و تقاضا یکی از اصلیترین پارامترهای تعیینکننده قیمت در بازار آهن به شمار میرود. این پارامتر نیز میتواند تحت تأثیر گران بنزین قرار بگیرد. افزایش قیمت بنزین باعث گران شدن قیمت مواد اولیه، هزینه تولید و افزایش محدودیتهای انرژی تولیدکنندگان شود. تأثیراتی که میتواند باعث کاهش تولید و عرضه آهن آلات در بازار شود. کاهش عرضهای که گران شدن قیمت آهن و مقاطع فولاد را به همراه دارد. همچنین تولیدکنندگان فولادی با افزایش نرخ دلار، تمایل بیشتری به صادرات آهن و کسب درامد دلاری دارند. این افزایش صادرات در صنایع مادر نیز تبدیل به خام فروشی میشود که میتواند هزینه مواد اولیه را افزایش دهد. درنهایت افزایش صادرات منجر به کاهش عرضههای داخلی و گران شدن قیمت آهن آلات میشود.
تأثیر نرخ بنزین بر میزان تقاضا و مصرف آهن آلات
در مقابل میزان تقاضا و مصرف آهن آلات نیز میتواند تحت تأثیر گرانی بنزین قرار بگیرد. میزان تقاضا و مصرف آهن آلات در صنایع به نرخ تورم، رونق اقتصادی، میزان نقدینگی و قدرت خرید مردم بستگی دارد. گران شدن بنزین با افزایش نرخ دلار و تورم باعث کاهش رونق اقتصادی و تضعیف قدرت خرید میشود. عواملی که رکود در صنایع را به همراه داشته و باعث میشود حجم تقاضا در بخش مصرف آهن آلات کمتر شود. موردی که در سالهای اخیر دست از سر بازار آهن برنمیدارد.
تأثیر نرخ بنزین و تورم و رکود
اصلیترین مشکل دهههای اخیر در اقتصاد ایران را باید تورم و رکود عنوان کرد. عواملی که باعث شدهاند چرخهای صنعت و اقتصاد ایران بهسختی بر روی هم بچرخند. متأسفانه گران شدن نرخ بنزین تأثیر مستقیمی بر میزان و بالا رفتن نرخ تورم دارد. تورمی که عامل اصلی رکود و جهشهای قیمتی قیمت آهن آلات در سالهای اخیر بوده است.
تأثیر نرخ بنزین بر هزینه حملونقل آهن
مقاطع فولادی یکی از کالاهای سنگین در بازار به شمار میروند و از این رو هزینه حملونقل آهن آلات معمولاً تأثیر زیادی بر قیمت تمام شده خرید آهن آلات دارد. گران شدن قیمت بنزین باعث گران شدن هزینه حملونقل آهن آلات شده و میتواند تأثیر زیادی بر قیمت تمام شده محصولات فولادی داشته باشد.
تأثیر نرخ بنزین بر هزینه تولید آهن آلات
همچنین نرخ بنزین با تأثیر بر قیمت مواد اولیه و تجهیزات خط تولید نیز میتواند باعث گران شدن هزینه تولید مقاطع فولادی شود. در این میان با توجه به تأثیر نرخ ارز باید اضافه کنیم که قیمت مواد اولیه وارداتی میتوانند تأثیر بیشتری بر هزینه تولید آهن آلات داشته باشند. بالا رفتن هزینههای تعمیر و نگهداری از دیگر موارد گران شدن در بخش تولید آهن آلات است.
تأثیر نرخ بنزین بر قیمت آهن آلات در سال 1404
همانطور که در بالا مشاهده نمودید نرخ بنزین چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم بر پارامترهای بازار آهن تأثیر میگذارد. با توجه به مشکلات عمده در اقتصاد مردم بر اثر تورم باید دید دولت در قبال گران کردن نرخ بنزین چه تصمیمی میگیرد. چرا که گران شدن قیمت بنزین میتواند باعث افزایش قیمت همه کالاهای اساسی و مصرفی مردم شود. باید گفت با توجه به شرایط اقتصادی کشور، افزایش قیمت بنزین میتواند تأثیرات شدیدی در جامعه ایجاد کند. هر چند نباید از این امر نیز غافل بود که دولت با افزایشهای چند ده درصدی نرخ ارز و یا بازارهایی مثل بورس در سالهای اخیر توانسته چندین برابر هزینههای یارانه بنزین را تأمین کند.
سخن پایانی
قیمت بنزین یکی از بحرانهای غیرقابل حل در اقتصاد ایران است که این امر به گستردگی تأثیر نرخ بنزین بر دیگر کالاها مانند قیمت آهن و مصرف روزانه مردم مرتبط میشود. از این رو حساسیتهای جامعه نسبت به افزایش نرخ بنزین بسیار بالا بوده و معمولاً به هرگونه شایعه تغییر نرخ بنزین واکنش نشان میدهند. البته به نظر میرسد اقتصاد ناتوان فعلی ایران در آینده نزدیک مجبور به افزایش نرخ بنزین شود که این شوک تورمی شاید ضربه پایانی بر پیکره نحیف اقتصاد و مردم به شمار آید. در صورت نیاز به مشاوره رایگان برای خرید آهن آلات میتوانید با کارشناسان فولاد ایرانیان به شماره 42214 – 021 تماس بگیرید و یا با مراجعه به سایت فولاد ایرانیان از آخرین تغییرات قیمت در بازار آهن مطلع شوید.