کد مطلب: ۱۶۷۹۳
لینک کوتاه کپی شد

ترامپ از ایران چه می‏‏‌خواهد؟

دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور آمریکا که از دوران مبارزات انتخاباتی بارها در خصوص بحث احیای مذاکرات و توافق با ایران سخن گفته بود و این سیاست را تا دو هفته نیز در دستورکار داشت، از هفته سوم ریاست‌جمهوری‌‌‌اش و همزمان با سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به آمریکا لحن و ادبیاتش در قبال ایران تغییر کرد.

تریبون اقتصاد- ترامپ اخیرا دستور داد تا سازوکار «فشار حداکثری» علیه ایران از سر گرفته شود. البته این دستور ترامپ در قالب یادداشت ارائه شد. یادداشت ریاست‌جمهوری نوعی دستورالعمل است که توسط رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور آمریکا برای مدیریت و اداره اقدامات، عملکردها و سیاست‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ادارات و نهادهای مختلف دستگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اجرایی صادر می‌شود.  در ایالات‌متحده، یادداشت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ریاست‌جمهوری و فرمان‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اجرایی هر دو ابزارهایی هستند که رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور می‌‌‌تواند برای دستورالعمل‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اجرایی یا سیاستگذاری‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها استفاده کند. این اقدام ترامپ واکنش تهران را به دنبال داشت و بار دیگر این مساله که مذاکره با آمریکا کارساز نخواهد بود از سوی مقامات جمهوری اسلامی مطرح شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، البته درباره سیاست‌‌‌های ترامپ در قبال ایران از قبل هم پیش‌بینی شده بود که او خواهان سیاستی دوستونی است که از یک‌سو فشارها را بر ایران بیشتر کند و از سوی دیگر به نوعی با اهرم‌‌‌سازی بتواند تهران را پای میز مذاکره بکشاند.  در این بین به گفته تحلیلگران با توجه به ادعای غرب که می‌‌‌گوید ایران به نقطه گریز بیش از هر زمانی نزدیک شده است، برای ترامپ رسیدن به توافقی با ایران در یک بازه زمانی کوتاه بسیار مهم می‌‌‌نماید؛ زیرا در این صورت ترامپ که فردی اهل معامله خوانده می‌شود می‌‌‌تواند توافق با ایران را یک دستاورد بزرگ جلوه دهد. 

اما نکته دیگری که محل بحث است اینکه با در نظر گرفتن تمایل اسرائیل به حمله نظامی علیه تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران و اظهارات خصمانه ترامپ که گفته بود ترجیح می‌دهد با ایران به توافق برسد تا اینکه آن را «بمباران» کند، آیا واقعا خطر حمله نظامی به تاسیسات هسته‌‌‌ای کشورمان نیز وجود دارد و باید آن را جدی گرفت؟

تحلیلگران این سناریو را نیز از نظر دور نداشته‌‌‌اند و می‌‌‌گویند هرچند ترامپ مایل نیست وارد درگیری جدیدی شود و یکی از شعارهایش نیز خارج کردن ایالات‌متحده آمریکا از درگیری‌‌‌های نظامی بوده، اما اگر نتواند به توافقی با ایران دست یابد، شاید تنها گزینه‌‌‌اش همین باشد! حتی اگر چین از گرفتار شدن دوباره آمریکا در منطقه منتفع شود.

سعیده‌سادات فهری

مطالب پیشنهادی
بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین