کد مطلب: ۲۳۳۳۶
لینک کوتاه کپی شد

علت ریزش دلار و طلا واقعا چیست؟

نوسانات اخیر ارز و طلا ناشی از خوش‌بینی موقتی بازار به نتایج مذاکرات سیاسی است؛ اما به‌زودی با کاهش این خوش‌بینی، قیمت‌ها به وضعیت قبلی بازمی‌گردند.

تریبون اقتصاد- امیرحسین خالقی، درباره‌ی علت نوسانات فعلی بازار ارز و طلا گفت:  یک خوش بینی در بازار به خاطر آینده شکل گرفته است. فعالان خوشحال‌اند که ارز نوسان بیشتری نخواهد داشت؛ اگرچه روی زمین چیزی تغییر نکرده است. باید این موضوع را نوعی خبردرمانی در نظر گرفت. در فضای سیاسی واقعی باید ارزیابی شود که امکان رسیدن به توافق وجود دارد؟ من تصور نمی‌کنم این خوش بینی‌ها همیشگی باشد و صرفاً در دور اول گفتگو‌ها ادامه پیدا خواهد کرد. با توجه به اینکه مذاکرات خیلی طول نخواهد کشید و رئیس جمهور آمریکا نتیجه‌ای فوری می‌خواهد، تصور من این است که خوش بینی‌های بازار کاهش پیدا می‌کند. پرش قیمتی کاهش می‌یابد اما این امید‌ها ادامه دار نخواهد بود.

به گزارش انتخاب، از زمانی که عراقچی و آمریکایی‌ها از مذاکرات مثبت یاد کردند، قیمت طلا و ارز ریزش جدی خود را آغاز کرد. با این وجود برخی از اقتصاددانان مدعی‌اند که این خوش بینی چند روزی بیشتر دوام نمی‌آورد.

وی در رابطه با نقش رفع تحریم در اقتصاد بیان کرد: رفع تحریم شرط لازم است اما کافی نیست. نارکارآمدی داخلی و تأمین اجتماعی و بحران بانک‌ها و... نیازمند سرمایه‌ی سیاسی مناسب و فروختن آینده‌ای مطلوب به مردم هستند. در شرایط افزایش فشار از سوی ترامپ نمی‌توان دست به اصلاح قیمتی زد اما با رفع تحریم‌ها تا حدی می‌توان به اصلاح اقتصادی دست زد. وقتی امید وجود نداشته باشد و تصور مردم این باشد که فردا وضعیت بدتر خواهد شد، دولت هیچ ابزاری برای اصلاح وضعیت فعلی نخواهد داشت. پس از رفع تحریم، باید با برنامه‌ریزی و استفاده از فرصت به دست آمده، دست به اصلاح در سیاست و اقتصاد زد. یک دهه باید بگذرد تا بسیاری از ناکارآمدی‌ها اصلاح شوند. وقتی تحریم باشد، طبیعی است که این مسیر طولانی‌تر می‌شود.

این اقتصاددان درباره‌ی مبنای نوسانات اخیر اظهار داشت: ارزان شدن دلار و طلا ناشی از خوش بینی است. در یک شب که نمی‌توان ده درصد نوسان داشت. این نوسانات ناشی از انتظارات جامعه نسبت به آینده است. وقتی یک خبر خوب می‌شنوید، بازار ارز سریعاً واکنش نشان می‌دهد و این نشان‌دهنده‌ی انتظارات جامعه است. در مقابل به همین شدت، یک خبر بد می‌تواند پرش شدیدتری را نشان دهد. مبنای این نوسانات سیاست خارجی است و من تصور نمی‌کنم اتفاق ویژه‌ای در آینده پیش روی ما باشد. 

خالقی درباره‌ی بازگشت بازار به نقطه‌ی قبلی خود و افزایش قیمت‌ها گفت: مواردی که مورد نظر ایران و آمریکا در گفتگو هاست، مسأله‌ی هسته‌ای و موشکی و ... است. در هرکدام از این موارد، انتظار اینکه به یک توافق جدی برسند خیلی زیاد نیست. اگرچه سیاست عرصه‌ی ممکنات است و ما محکوم به آینده‌ایم اما آنقدر به نظر نمی‌رسد اتفاق ویژه‌ای پیش روی ایران و بازار‌ها باشد. به نظر می‌رسد بازار‌ها بر سر جای خود برگردند.

مطالب پیشنهادی
بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین