کد مطلب: ۲۳۹۱۲
لینک کوتاه کپی شد

بازار خودرو در محاصره سه سیگنال بزرگ

جهش نرخ مبنای ارز، تثبیت تعرفه واردات روی عدد ۱۰۰ درصد و سیگنال‌های مذاکرات ایران و آمریکا مهمترین خبرهای موثر در عدد و رقم‌های این روزهای بازار خودرو است

تریبون اقتصاد_فروردین ۱۴۰۴ در حالی به پایان نزدیک می‌شود که بازار خودرو همچنان زیر سایه سنگین سیاست‌های ارزی و تعرفه‌ای حرکت می‌کند.

به گزارش تجارت نیوز، جهش نرخ مبنای ارز، تثبیت تعرفه واردات روی عدد ۱۰۰ درصد و سیگنال‌های مذاکرات ایران و آمریکا شرایطی را رقم زده که در آن قیمت‌ها در نوسان‌اند اما معاملات به رکود کشیده شده‌اند. بازار چشم‌انتظار روشن شدن چشم‌انداز اقتصاد سیاسی ایستاده است.

رشد نامتعارف قیمت‌ خودرو در بستر ناپایداری مصوبات و خلأ تقاضا

مسیح فرزانه، کارشناس حوزه خودرو، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز گفت: بازار خودرو طبق روال هر ساله با آغاز بهار به خواب می‌رود و در دو هفته نخست فروردین نشانه‌ای از تکاپو یا شکل‌گیری معاملات دیده نمی‌شود. اما از هفته سوم قیمت‌ها آرام‌آرام مسیر خود را پیدا می‌کنند و بازار از کمای نوروزی بیرون می‌آید.

او افزود: در سال جاری به‌دلیل تغییرات نرخ ارز، تعرفه‌ها و لایحه بودجه که پیش از پایان سال ۱۴۰۳ اطلاع‌رسانی و منتشر شد شرایط متفاوتی رقم خورد. درپی این تغییرات تعرفه واردات کلیه خودروها به عدد ۱۰۰ درصد رسید. از سوی دیگر نرخ مبنای ارز از حدود ۲۸ هزار تومان به حدود ۶۸ هزار تومان افزایش یافت.

این کارشناس حوزه خودرو خاطرنشان کرد: این تحولات بستر لازم را برای رشد نامتعارف قیمت‌ها فراهم کرد به‌گونه‌ای که برخی فروشندگان در تعطیلات نوروز قیمت‌هایی غیرمنطقی و به‌مراتب بالاتر از سطح واقعی برای خودروهای خود اعلام کردند. البته در این بازه زمانی خرید و فروش چندانی در بازار خودرو رخ نمی‌دهد و اساساً ایام نوروز یکی از نامناسب‌ترین مقاطع برای انجام معامله در بازارهای سرمایه به‌ویژه بازار خودرو است.

بیدارشدن بازار خودرو از خواب بهاره با تحولات سیاسی

فرزانه تشریح کرد: با ورود به هفته سوم فروردین بازار به‌تدریج شاهد شکل‌گیری قیمت‌های جدید بود. با این حال عاملی فراتر از داده‌های اقتصادی بازار خودرو و سایر بازارهای سرمایه‌پذیر کشور را تحت تأثیر قرار داد و آن برگزاری نشست میان ایران و ایالات متحده آمریکا در کشور عمان بود که بازتاب‌های آن فضای عمومی بازارها را به حالت انتظار و نظاره‌گری کشاند.

وی ادامه داد: این نشست پالس‌هایی مثبت به بازار ارز ارسال کرد و در نتیجه کاهش نرخ ارز نیز بر کاهش قیمت خودرو تأثیر گذاشت. در حال حاضر سطح قیمتی خودروها به محدوده قیمت‌های اسفند 1403 بازگشته است.

واردکنندگان و مونتاژکاران در مسیر افزایش قیمت

فرزانه اظهار کرد: قوانین بودجه ۱۴۰۴ که به‌تازگی ابلاغ شده، تعرفه واردات خودروهای برقی، هیبریدی و بنزینی را به‌طور یکسان روی عدد ۱۰۰ درصد تثبیت کردهاست. در کنار این سیاست‌های تعرفه‌ای، رشد نرخ ارز واردات، انتظارات تورمی پیش‌بینی‌شده در بودجه و سطح درآمدهای مورد انتظار دولت همگی زمینه‌ساز افزایش قیمت از سوی برخی واردکنندگان شده‌ است.

او اضافه کرد: گزارش‌ها حاکی از آن است که برخی از عرضه‌کنندگان خودروهای وارداتی در سامانه‌های فروش رسمی افزایش قیمت قابل توجهی را لحاظ کرده‌اند. همچنین شنیده‌ها از ارائه درخواست‌هایی به شورای رقابت توسط مونتاژکاران برای بازنگری و افزایش قیمت حکایت دارد.

کلید ثبات بازار خودرو؛ گشایش در اقتصاد سیاسی

فرزانه توضیح داد: آنچه که در مجموع بر صنعت و بازار خودرو تأثیرگذاری تعیین‌کننده‌ای دارد، تحولات حوزه اقتصاد سیاسی است. چنانچه در حوزه اقتصاد سیاسی گشایشی جدی رخ دهد، پیامدهای آن می‌تواند در کوتاه‌مدت کاهش قیمت‌ها در بازار خودرو را در پی داشته باشد.

او یادآور شد: اگر این توافق‌ها به‌صورت پایدار اجرا شود و همه بندهای آن به مرحله اجرا برسد، می‌توان انتظار داشت که در بلندمدت برای مثال در افقی ده‌ساله رونق نسبی در صنعت و بازار خودرو شکل گیرد.در مقابل محقق نشدن این توافقات یا تداوم بی‌ثباتی سیاسی تبعات منفی‌ در بازار خودرو و به‌ویژه در حوزه تولید، مونتاژ و واردات خودرو داشته و در چنین شرایطی تأمین ارز نیز با دشواری‌های بیشتری مواجه می‌شود.

فرزانه در بخش پایانی صحبت‌های خود گفت: به مصرف‌کنندگان توصیه می‌شود که در صورت نیاز واقعی به خودرو بدون انتظار برای تغییرات احتمالی به بازار خودرو مراجعه کرده و بر اساس بودجه خود، خودروی مورد نظر را انتخاب و خریداری کنند. با توجه به وضعیت کنونی، بازار خودرو تا زمان اعلام نتایج قطعی از مذاکرات ایران و آمریکا در وضعیت بلاتکلیفی و رکود به مسیر خود ادامه می‌دهد.

مطالب پیشنهادی
بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین