رکورد ۱۸ ماهه ورود پول حقیقی به بورس شکست
رشد روز گذشته (دوشنبه) شاخصکل بورس، سومین رشد برتر شاخص در معاملات سالجاری بورس تهران بود.
به گزارش دنیای اقتصاد، بورس تهران به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه میدهد و در این میان نماگرهای سهامی در مسیر فتح قله حرکت میکنند. بررسی اعداد و ارقام گویای این نکته است که شاخصکل بورس از کف تجربهشده در دوم آبان، رشد ۲۴.۸ درصدی را بهثبت رساندهاست.
البته که این رشدی است که در شاخصکل بهعنوان نماگر اصلی بازار سهام ثبت شده و در این بازه زمانی، بازدهی برخی از نمادها بیش از این مقدار و بازدهی برخی از نمادها نیز کمتر از این مقدار بودهاست.
شاخص هموزن نیز که شمای کلی بازار را به نحو مطلوبتری نمایش میدهد؛ از کف تجربهشده در ابتدای آبان، رشد ۲۰ درصدی را بهثبت رساندهاست. در فرابورس نیز شاخصکل این بازار از کف تجربه شده خود رشد ۱۴.۱ درصدی را بهثبت رساندهاست. رشد روز گذشته شاخصکل، سومین رشد برتر شاخص در معاملات سالجاری بورس تهران بود.
شاخصکل در پایان دادوستدهای دیروز با رشد ۲.۵۴ درصدی به سطح ۲میلیون و ۴۶۰ هزار واحدی رسید. قله تاریخی شاخصکل بورس تهران محدوده ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحدی است که در شانزدهم اردیبهشت سالگذشته تجربه شدهاست و اکنون شاخصکل فقط ۳ درصد با فتح مجدد این مرز روانی فاصله دارد.
شاخص هموزن نیز در پایان معاملات دیروز ۲.۲۸ درصد بر ارتفاع خود افزود و به سطح ۷۸۶ هزار واحدی رسید. فاصله شاخص هموزن با قله تاریخی خود بیش از شاخصکل است و این نماگر فاصله ۱۱ درصدی با قله تجربهشده در اردیبهشت ماه سالگذشته دارد.
این موضوع نشاندهنده این نکته است که ریزش قیمتی در سهام کوچک در این مدت بیش از سهام شاخصساز بوده و طبیعتا برای دستیابی به سطوح قیمتی گذشته، سهام کوچک نیازمند افزایش قیمت بیشتری است. بررسی فاصله شاخصهای سهامی با قله نکته جالب دیگری را یادآور میشود؛ شاخصکل فرابورس با رشد ۲.۰۹ درصدی روز گذشته به سطح ۲۳ هزار و ۹۴۹ واحدی رسید.
قله تاریخی این شاخص در محدوده ۳۲ هزار واحد قرار دارد و شاخصکل فرابورس تا دستیابی به قله باید رشد ۳۴ درصدی را بهثبت برساند. این موضوع نشاندهنده این نکته است که در روزهای نابسامان بازار سهام در سالجاری، سهام فرابورسی افت بسیار بیشتری نسبت به دیگر سهام موجود در بازار بهثبت رساندهاست.
چرخه احساسات بازار صعودی
با توجه به اینکه روند صعودی اخیر تالار شیشهای از دل ناامیدی آفریده شد و بازار از کف تجربهشده در آبان، رشد قابلتوجهی را در کوتاهمدت تجربه کرد، مرور چرخه احساسات معاملهگران در بازار صعودی و نزولی خالی از لطف نیست. در دهه۱۹۳۰، هامفری بینیل، مشاور سرمایهگذاری، برای اولینبار این ایده را مطرح کرد که بازار دارای چرخههای احساسی قابلپیشبینی است.
او بر این باور بود که وقتی بازار گاوی (صعودی) به بلوغ میرسد، مراحل روانشناختی زیر را طی میکند: اولین مرحله، خوشبینی است. در مراحل اولیه یک بازار صعودی که قیمتها پس از رکود شروع به افزایش میکنند، خوشبینی زیادی وجود دارد. سرمایهگذاران اعتمادبهنفس پیدا کرده و فکر میکنند روند صعودی قیمتها برای همیشه ادامه خواهدداشت.
دومین مرحله هیجان است. با ادامه روند صعودی، هیجان شروع میشود. حالا طمع است که تصمیمات سرمایهگذار را هدایت میکند؛ زیرا هیچکس از سودکردن بدش نمیآید. شور و نشاط غیرمنطقی باعث میشود افراد سرمایهگذاریهایی انجام دهند که ممکن است خارج از اصول اساسی باشد.
سومین مرحله سرخوشی است؛ در مرحله نهایی بازار صعودی، سرخوشی شروع میشود. سرمایهگذاران روی سودهای سریع متمرکز میشوند و حس میکنند این روند صعودی هرگز پایان نمییابد. حرص و طمع به اوج خود میرسد؛ بنابراین بهراحتی احتیاط را کنار میگذارند. این چرخه وقتی که بازار صعودی به اوج خود میرسد، روند عکس به خود میگیرد و اینبار روند نزولی آغاز میشود.
چرخه احساسات بازار نزولی
وقتی احساسات از خوشبینی افراطی به بدبینی تغییر میکند، مراحل روانشناختی زیر را طی میکند: در اینجا اولین مرحله اضطراب است. در اوایل بازار نزولی، با شروع کاهش قیمتها، سرمایهگذاران احساس اضطراب میکنند، با اینحال هنوز به امید بهبودی هستند؛ بنابراین برای فروش تردید دارند.
دومین مرحله ترس است، وقتی قیمتها بیشتر کاهش مییابد، ترس خودش را نشان میدهد. سرمایهگذاران وحشتزده، موقعیتهای خود را میبندند تا از زیان بیشتر جلوگیری کنند. احساسات بهشدت منفی و بدبینانه هستند.
سومین مرحله نیز تسلیمشدن است و در آخرین مرحله ناامیدی، تسلیمشدن اتفاق میافتد؛ زیرا دیگر کسی به بازگشت بازار امید ندارد. سرمایهگذاران با هر قیمتی میفروشند و از بازار خارج میشوند. هنگامی که فشار فروش کاهشیافت، چرخهای دیگر از نو آغاز میشود. اینبار بازار صعودی جدید از اعماق بدبینی، سر بر میآورد.