کد مطلب: ۷۳۵۴
لینک کوتاه کپی شد

چرا بورس، بدون‌توجه به خطرات سیاسی، همچنان سبزپوش ماند؟

برخی از تحلیلگران معتقد هستند، وزن ریسک‌های سیاسی بسیار کم شده و شاید همزمانی وقوع این ریسک‌ها با نزدیک‌‌‌‌‌‌‌‌شدن شاخص‌کل بورس به سقف اردیبهشت سال‌قبل، عرضه‌ها را افزایش داده‌است.

به گزارش دنیای اقتصاد، بورس تهران در چهارمین هفته متوالی موفق شد تا بازدهی مثبت قابل‌توجهی را برای سهامداران به ارمغان بیاورد.

شاخص‌کل بازار سهام، پس از ۱۹ ماه وارد کانال۲.۵ میلیونی شد و از کف آبان امسال بازدهی حدود ۲۷ درصدی را نصیب فعالان این بازار کرد. با وجود آنکه طی هفته گذشته زورآزمایی میان ریسک‌های سیاسی و محرک‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی، بورس تهران را با افت و خیزهایی همراه کرد، اما برآیند معاملات نشان می‌دهد؛ طی هفته دوم آذرماه، نماگر اصلی بورس تهران بازدهی بیش از ۳ درصدی را ثبت کرده‌است. همچنین برای سومین هفته متوالی است که ارزش معاملات بالای ۷ هزار ‌میلیارد تومان است.

با توجه به تاثیر بسزای قیمت ارز در بازار سهام، می‌توان امیدوار ماند که اهالی بازار، با کاهش وزن ریسک‌های سیاسی و درگیری مستقیم ایران در درگیری‌های نظامی، در سمت تقاضای خرید سهام قرار بگیرند، اما برای ادامه مسیر، اصلاح قیمتی کوتاه برای جمع‌‌‌‌‌‌‌‌آوری نقدینگی اولویت خواهد داشت. در این میان نقش سهام کوچک‌‌‌‌‌‌‌‌تر به دلیل  P/E  پایین آنها در مقایسه با میانه تاریخی خود، پُر رنگ‌تر خواهد شد.

 بازی ریسک‌ها

افزایش درگیری‌ها در خاورمیانه و به‌خصوص سوریه، سبب شد تا بار دیگر خطر ژئوپلیتیک جدیدی ایران را مورد تهدید قرار دهد. هر چند این خطرات از درگیری مستقیم با اسرائیل، کم‌‌‌‌‌‌‌‌اهمیت‌‌‌‌‌‌‌‌تر جلوه می‌کند، اما بورس تهران نیز در هفته قبل از تحولات منطقه بی‌‌‌‌‌‌‌‌نصیب نماند، به‌طوری‌که طی دو روز متوالی، نماگر اصلی بازار سهام قرمزپوش شد.

برخی از تحلیلگران معتقد هستند، وزن ریسک‌های سیاسی بسیار کم شده و شاید همزمانی وقوع این ریسک‌ها با نزدیک‌‌‌‌‌‌‌‌شدن شاخص‌کل بورس به سقف اردیبهشت سال‌قبل، عرضه‌ها را افزایش داده‌است.

هر قدر نماگر اصلی به مجاورت این مقاومت روانی رسیده است، اهالی بازار نیز با عرضه‌‌‌‌‌‌‌‌ سهام یا در نقطه سربه‌‌‌‌‌‌‌‌سر از بازار خارج شده یا اقدام به ذخیره سود کرده‌اند، با این‌وجود برآیند معاملات هفته قبل حکایت از آن دارد که شاخص بورس با رشد 3 درصدی همچنان سبد سهام فعالان بورسی را متعادل نگه داشته‌است.

تفاوت هفته سوم آذرماه با سه هفته سبزپوش قبل از خود، در پُر رنگ شدن نقش شاخص هموزن و سهام کوچک‌‌‌‌‌‌‌‌تر است. احتمالا با ورود تقاضا به سهام کوچک، ضمن عبور نماگر اصلی از قله2.5 میلیونی، شاخص هموزن نیز با سرعت بیش‌‌‌‌‌‌‌‌تری به قله تاریخی خود حمله‌‌‌‌‌‌‌‌ور خواهد شد، ضمن آنکه همچنان ارزش معاملات بالای 7 هزار‌ میلیارد تومان شرایط باثبات‌‌‌‌‌‌‌‌تری را برای بازار ایجاد‌ کرده‌است.

در میان کشمکش ریسک‌ها، محرک‌‌‌‌‌‌‌‌ها نقش مهمی را در بازار ایفا می‌کنند. حمایت لفظی و تمام‌‌‌‌‌‌‌‌قد سیاست‌گذار، از بورس تهران به‌طور چشمگیری می‌تواند بر تعدیل P/E بازار در کوتاه‌مدت اثرگذار باشد، به‌طوری‌که این نسبت حداقل می‌تواند به میانگین تاریخی خود، یعنی 8 واحد بازگردد، اما با جو هیجانی بازار ناشی از رشد قیمت ارز، می‌تواند P/E بازار را به‌طور مقطعی به محدوده‌‌‌‌‌‌‌‌های بالاتر، یعنی حوالی 10 واحد هدایت کند.

این نسبت در صنایع نیز قابل‌توجه است. به‌طور کلی طی هفته‌جاری، بازدهی صنایع کوچک‌‌‌‌‌‌‌‌تر، بهتر از هفته‌های قبل بوده‌است. برخلاف صنایع بزرگ که P/E آن از میانه تاریخی خود بیشتر است، صنایع کوچک‌‌‌‌‌‌‌‌تر نظیر سیمان همچنان با‌ P/E پایینی مورد معامله قرار می‌گیرند. انتظار می‌رود، طی روزهای آینده جولان این صنایع حال عمومی بازار را متعادل نگه‌دارد.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین