زنگ خطر بورس به صدا درآمد؟
یک کارشناس بازار سرمایه، گفت: نکته حائز اهمیت این است که در صورتی که بازار بدون تنفس رشد کند، محدودههای حمایتی به طور مناسب شکل نمیگیرند و امکان سقوط بازار وجود دارد.
تریبون اقتصاد، بازار سرمایه روز سهشنبه پس از یک دوره صعودی قدرتمند، فاز اصلاحی را در پیش گرفت.
به گزارش دنیای اقتصاد، نماگر اصلی تالار شیشهای که پیشتر توانسته بود به محدوده ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی دست یابد، روز گذشته با فشار فروش و کاهش تقاضا بهطور موقت عقبنشینی کرد. در شرایط فعلی، ارزش معاملات همچنان در سطوح بالایی قرار دارد که نشاندهنده جریان نقدینگی قابلتوجه در بازار است.
با اینحال، بخشی از سرمایهها به دلیل جذابیت بازارهای موازی از بورس خارج میشوند. این خروج سرمایهها هرچند موقتی است، اما میتواند نوسانات کوتاهمدتی را به بازار تحمیل کند. از سوی دیگر، روندهای اصلاحی فرصتی مناسب برای سهامداران فراهم میکنند تا با بررسی دقیق، پرتفوی سرمایهگذاری خود را متعادل کنند.
سهامی که در این مدت رشدهای قابلتوجهی را تجربه کردهاند، وارد فاز اصلاحی شده و سهام بنیادیتر با شرایط مناسب میتوانند گزینههای جذابی برای سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. بهطور کلی، روند فعلی بازار را میتوان مرحلهای برای تثبیت و آمادهسازی حرکتهای بعدی دانست. بازار همچنان برای ادامه مسیر صعودی خود نیازمند اخبار مثبت اقتصادی و حمایتهای سیاستگذارانه خواهد بود.
بازار از نگاه کارشناسان
حسین مریدسادات، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار اظهار کرد: شاخص اصلی بازار روز گذشته روند اصلاحی به خود گرفت و حدود ۰.۵درصد عقبنشینی را تجربه کرد. باید عنوان کرد روند اصلاحی بخشی از فرآیند طبیعی بازار است. روند اصلاحی که مانند موجی سهمگین آغاز شود و بسیاری از سهام را با کاهش قیمتی سنگین روبهرو کند، مورد انتظار نخواهد بود. نکته حائز اهمیت این است که در صورتی که بازار بدون تنفس رشد کند، محدودههای حمایتی به طور مناسب شکل نمیگیرند و امکان سقوط بازار وجود دارد. از این رو انتظار اصلاح از بازار وجود داشت و در صورتی که اصلاح به ریزش تبدیل نشود، سهامداران میتوانند نسبت به بهینه کردن سهام خود اقدام کنند. به نظر میرسد بازار تا محدودههای حدودی ۲میلیون و ۵۴۰هزار واحدی با توجه به میزان نقدینگی و ارزش معاملات اصلاح قیمتی را پیش رو دارد. بازار سرمایه با توجه به وضعیتی که در سالهای گذشته به خود دیده، همچنان برای صعود به تزریق اخبار مثبت و حمایت متولیان نیازمند است.
این کارشناس بازار ادامه داد: سیاستهای اقتصادی رئیس کل بانک مرکزی در سالهای اخیر آنطور که باید و شاید در جهت بهبود وضعیت بازار نبوده است. در شرایط فعلی کاهش نرخ بهره میتواند به عنوان یکی از محرکهای پایانی و تاثیرگذار شرایط بازار را دگرگون کند. بر این اساس رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در صحبتهای خود به سیاستهای ضدبورسی بانک مرکزی اشاره کرد و کاهش نرخ بهره میتواند اقدام مثبتی در جهت بهبود بورس باشد. با این وجود باید دید سیاستهای کلان بانک مرکزی همسو با کاهش نرخ بهره خواهد بود یا خیر.
این کارشناس بازار در خصوص عملکرد هیاتمدیره سازمان بورس در یک سال گذشته گفت: نخستین گلایه فعالان بازار با تغییر ریاست سازمان بورس، عدم تغییر در چینش هیاتمدیره سازمان بود. سیاست ضدبورسی برخی افراد در این جایگاه وضعیت بورس را نامساعد کرده بود. امید میرود در صورت تغییر و تحول، افرادی که دغدغهای جز حفظ حقوق سهامدار را ندارند، بر مسند این جایگاه بنشینند. در پایان پیشبینی میشود بازار روز چهارشنبه تا حدودی اصلاحی باشد و توصیه میشود سرمایهگذاران متناسب با سبد سرمایهگذاری خود به خرید و فروش در بازار اقدام کنند.
نجمه نیکطبع، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بازار گفت: هفته آخر آذرماه با کمی تعلیق و هیجان در بازار سهام به پایان نزدیک میشود. روز سهشنبه شاخص کل بورس پس از حدود یک ماه روند صعودی و رشد تا محدوده ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی، به رنگ قرمز درآمد و نمادهای شاخصساز وارد فاز کوتاهمدت استراحت شدند.
در شرایط کنونی ارزش معاملات روزانه به سقف اردیبهشتماه سال گذشته رسیده و میتوان انتظار استراحت در این روند صعودی را داشت. به صورت کلی با دید بلندمدت، بازار پتانسیل بازپسگیری مقاومتهای خود را دارد و اصلاحهای قیمتی میتواند فرصت مناسب برای تعدیل سهام سرمایهگذاران ایجاد کند.
این کارشناس بازار ادامه داد: از سوی دیگر در هفته اخیر بازارهای موازی رشد قیمتی محسوسی را به ثبت رساندند که تاثیر این رشد در سرازیر شدن سرمایههای سرمایهگذاران به سوی این بازارها و خروج از بازار سهام بوده است. البته صندوقهای طلا در بورس در ماهها و هفتههای اخیر برای بسیاری از سهامداران مورد توجه قرار گرفتهاند و ورود پول حقیقی در روزهای اخیر در آنها گواهی بر این موضوع است. همچنین در میان اخبار مهم و تاثیرگذار هفته گذشته، انتشار خبر حذف رانت ارزی بر بازار سهام تاثیر بسزایی داشته است؛ این اقدام جدید میتواند به درآمدزایی و افزایش سود خالص شرکتهای بورسی و به پیروی از آن، ادامه روند صعودی بازار منجر شود. توصیه میشود سهامداران مبتدی و حرفهای در شرایط کنونی بازار و با توجه به اصلاحهای قیمتی، اقدام به تعدیل سبد سرمایهگذاری خود کنند.
این کارشناس بازار در پایان اظهار کرد: عدم حمایتها و بیمهریهایی که در سالهای گذشته به بازار سهام ایران شده است، همچنان جبران نشده و با حدود یک ماه روند صعودی، تنها سقف اردیبهشت پارسال پس گرفته شده است. از این رو باید منتظر ماند و دید روند بازار در ماههای آینده به چه صورتی خواهد بود.