کد مطلب: ۶۳۸۱
لینک کوتاه کپی شد

پزشکیان به ژنرا‌ل‌های اقتصادی دولت چه نمره‌ای می‌دهد؟

افزایش قیمت دلار، طلا و سکه، گرانی خودرو و تداوم یکه‌تازی تورم همین اول کار تصویر دولت را در افکار عمومی تحت تاثیر قرار داده است

تریبون اقتصاد – افزایش قیمت دلار و سکه به تنهایی هر نوع عملکرد مثبتی را زیر سایه ببرد. افزایش قیمت خودرو، تداوم روند صعودی تورم، قطع سراسری برق و چیزهایی از این دست، کارنامه دولت چهاردهم را تحت تاثیر قرار داده است.

به گزارش تریبون اقتصاد؛ مسعود پزشکیان در شرایطی کار خود را آغاز کرد که ابر سیاه ناترازی بر کشور سایه افکنده بود و چالش‌های اقتصادی بی‌شماری سر راه دولت قرار داشت. بحران ارزی، گرانی مسکن، بازار سرمایه، بیکاری و... از جمله چالش‌هایی است که پزشکیان در دوران ریاست‌جمهوری خود با آن دست‌به‌گریبان خواهد بود. در زیر به بررسی عملکرد تیم اقتصادی دولت چهاردهم در بیش از چهار ماهی که از عمر این دولت می‌گذرد می‌پردازیم.

عبدالناصر همتی و وزارت اقتصاد ؛ مسئله تورم و نرخ ارز

عبدالناصر همتی با دیدگاه اقتصاد باز، حمایت از بخش خصوصی و کاهش نقش دولت در اقتصاد، سکان هدایت وزارت اقتصاد و دارایی را برعهده گرفت اما پس از گذشت چند ماه از حضور او در این سمت، تفاوت بارزی در اقتصاد بازار به چشم نمی‌خورد.

همتی که در آغاز کار بر کاهش نرخ ارز تأکید داشت هم اکنون با افزایش بیش از 10 هزار تومانی نرخ ارز روبه رو است. همچنین با ثبت رکورد تاریخی 14 میلیونی تا رقم 54 میلیون تومان رسید. طلا نیز افزایش بیش از 30 درصدی را تجربه کرد.

وزارت نفت؛ صدای پای ترامپ

محسن پاک‌نژاد که با شعار شفافیت و جذب سرمایه‌گذاری خارجی بر سرکار آمد تاکنون نتوانسته است هیچ‌کدام از طرح‌های خود را برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی، کاهش مصرف داخلی نفت و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر را عملی کند.

مهم‌ترین چالش وزارت نفت تحریم‌ها است. روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا در صورت تداوم رویکرد قبلی وی احتمال رفع تحریم‌ها را برای دولت چهاردهم کاهش می‌دهد. در برنامه بودجه 1404 صادرات یک میلیون و 330 هزار بشکه نفت توسط دولت و 450 هزار بشکه نیز توسط نیروهای مسلح پیش‌بینی شده است.

وزارت نیرو؛ ناترازی برق و گاز

آنچه دولت پزشکیان از دولت ابراهیم رئیسی تحویل گرفت کشوری با 25 درصد کسری برق در تابستان، حدود 40 درصد کسری گاز در زمستان و 25 درصد کسری بنزین بود. هرچند بنا برآمار، دولت چهاردهم کشوری بحران‌زده در حوزه انرژی را تحویل گرفته است اما به نظر می‌رسد هیچ برنامه کوتاه‌مدت یا میان‌مدتی برای خروج از این بحران ندارد و تنها راهکار دولت افزایش قیمت‌ها و سخت‌تر کردن شرایط برای مردم است. به گفته کارشناسان سال گذشته 52 میلیارد دلار از 180 میلیارد دلار نفت و گاز برداشته شده از سطح زمین، هدر رفته اما دولت پزشکیان همچنان معتقد است بحران انرژی حاصل تولید کم، ارزان و مصرف زیاد مردم است. قطع برق سراسری کشور در پاییز اگرچه دوام چندانی نداشت اما اولین نمره منفی در کارنامه وزارت نیرو محسوب می‌شود. همین نگرانی را در زمستان بابت قطع گاز خواهیم داشت.

وزارت راه و مسکن؛ بن‌بست نهضت ملی مسکن

مسکن حدودا 40 درصد از سبد مصرفی خانوارهای ایرانی را به خود اختصاص داده است. فرزانه صادق مالواجرد با تکیه بر اجرای قوانین بالادستی از جمله نهضت ملی مسکن در راس وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم قرار گرفت  اما تاکنون نتوانسته است در پیش برد این نهضت تغییر چندانی حاصل کند.

باوجود نقش کمبود زمین در کاهش هزینه نهایی مسکن، وزارت راه و شهرسازی دولت پزشکیان بیش از یک میلیون و 800 هزار هکتار زمین را در اختیار دارد که با واگذاری کمتر از شش درصد آن می ‌واند ناترازی بیش از هفت میلیون واحد مسکونی در کشور را حل کند.

وزارت صنعت؛ چراغ سبز به گرانی خودرو

محمد اتابک با گرایش بر تجارت فرامرزی و جلب سرمایه‌گذاری خارجی سکان وزارت صمت در دولت چهاردهم را عهده‌دار شد.

اتابک با امضا تفاهم‌نامه‌هایی به ارزش حدود 500 میلیون دلار در صنایع فولاد، آلومینیوم و معادن مس بدون نام بردن از این شرکت‌ها کوشید تا با توجه به نیاز عراق، ترکیه و قطر، نظر آن‌ها را برای طرح‌های مشترک استخراج و فرآوری منابع معدنی جلب کند.

محمد اتابک تعرفه‌های گمرکی برای صادرات فلزات غیرآهنی، مس، روی و واردات ماشین‌آلات و فناوری‌های صنعتی را کاهش داد و برای آگاهی همگان از شفافیت قراردادهای دولتی یک پلتفرم آنلاین راه‌اندازی کرد. محمد اتابک در ابتدای راه مجبور شد با افزایش رسمی قیمت خودرو توسط ایران‌خودرو و سایپا موافقت کند که این مسئله انتقادهایی را به بدنه دولت وارد کرد.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین