سابرینا پلاس؛ رقیب جدید سدانهای چینی در ایران

این بار دیار خودرو به سراغ یکی از سدان های جدید کمپانی بایک و زیر مجموعه آن یعنی بیجینگ «Beijing» رفته و قرار است بزودی سدان اقتصادی U5 پلاس را با نام سابرینا پلاس به بازار عرضه کند.
تریبون اقتصاد- سابرینا پلاس سدان جدید شرکت دیار خودرو است که به تازگی معرفی شده و ما در این مطلب نقد و بررسی طراحی آن را انجام داده ایم.
به گزارش آخرین خودرو در طول یک دهه گذشته و هم زمان با روندی که خودروسازان بزرگ را به سمت طراحی و توسعه محصولات متنوع در سگمنت کراس اوور سوق داده است، خودروسازان چینی نیز پیشرفت قابل توجهی در ساخت محصولات این سگمنت داشته اند و با معرفی مدل های مختلف به همراه طراحی ها و فناوری های به روز، خود را به عنوان یکی از بازیگران اصلی این حوزه معرفی کرده اند. اما در این میان طراحی و توسعه مدل های سدان در کلاس های مختلف را نیز فراموش نکرده اند و در کنار معرفی کراس اوور ها و شاسی بلندها، سدان هایی را به بازار عرضه و معرفی کرده اند که از قابلیت رقابت پذیری بالایی در کلاس خود برخوردار می باشند.
کمپانی بایک «BAIC» یا «Beijing Automotive Industry Co» به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمی ترین خودروسازان چینی، در کنار تولید کراس اوورها و SUV های مطرح، به طراحی و تولید مدل هایی در سگمنت سدان نیز توجه داشته و در سالیان گذشته با مدل سنوا «Senova» به عنوان یک محصول در قامت سدان توانست به خیابان های کشور راه یابد که البته موفقیت چندانی در بازار کسب نکرد.
اما این بار دیار خودرو به سراغ یکی از سدان های جدید کمپانی بایک و زیر مجموعه آن یعنی بیجینگ «Beijing» رفته و قرار است بزودی سدان اقتصادی U5 پلاس را با نام سابرینا پلاس به بازار عرضه کند. این مدل درواقع یک نسخه فیس لیفت از نسل دوم مدل سنوا D50 است که در سال ۲۰۱۸ معرفی شد و پس از معرفی برند بیجینگ به عنوان یکی از زیرمجموعه های کمپانی بایک در سال ۲۰۱۹، در سال ۲۰۲۱ یک بروزرسانی عمده ای را در ظاهر و کابین خود تجربه کرد و با نام Beijing U5 Plus به بازار عرضه شد و حال قرار است به زودی شاهد حضور این مدل در خیابان های ایران باشیم. با این مقدمه و معرفی از بیجینگ U5 پلاس یا به عبارت بهتر، سابرینا پلاس به سراغ بررسی و نقد طراحی ظاهری و فضای داخلی آن می رویم تا ببینیم که آیا سابرینا پلاس به مانند برادران بلند قامت خود، یعنی بیجینگ X55 و X7 از چهره ای جذاب و زیبا برخوردار است یا مسیر دیگری را در پیش گرفته است.
طراحی سابرینا پلاس در بدنه
سابرینا پلاس یا بیجینگ U5 پلاس، در مقایسه با نسخه اولیه خود که در سال ۲۰۱۸ معرفی، تغییرات عمده ای را، بخصوص در نمای جلو و عقب و کابین خود تجربه کرده است و باید به نوعی آن را به عنوان نسخه فیس لیفت شده شناخت و نه محصولی کاملا جدید. بر همین اساس تیم طراحی بایک سعی در استفاده از المان های ظاهری بروز تر و مدرن تر داشته است که با زبان طراحی این برند نیز هماهنگ تر باشد و فلسفه طراحی بیجینگ را که بر گرفته از ویژگی های فرهنگ چینی و مخصوصا پایتخت چین، یعنی پکن است را این بار در در یک سدان به نمایش بگذارد.
با این حال و با وجود استفاده از المان های مدرن و اسپرت در قسمتهای مختلف سابرینا پلاس، اما همچنان کاراکتر اقتصادی این سدان قابل لمس است. بخصوص زمانی که این سدان را در کنار برادران کراس اوور خود قرار دهیم، این مشخصه بیشتر به چشم می آید.
از نمای جلو خودرو شروع می کنیم، جایی که نخستین مشخصه طراحی برگرفته از فلسفه طراحی بیجینگ، یعنی جلو پنجره چند ضلعی به همراه بافت های مشبک که حالتی سه بعدی به آن بخشیده است در کنار فرم بومرنگ شکل چراغ های روشنایی در روز قرار گرفته روی سپر که به بخشی از زبان طراحی محصولات بیجینگ نیز تبدیل شده، چهره ای پویا از سابرینا پلاس را به نمایش گذاشته است. با وجود شباهتی که میان فرم کلی و عناصر بصری دماغه سابرینا پلاس با بیجینگ X7 و X55 وجود دارد، اما طراحی جلو پنجره بدون فریم نبوده و در یک قالب شش ضلعی قرار گرفته است که پیش از این نیز در تیگارد X35 از دیگر محصولات اقتصادی کمپانی بایک نیز تقریبا شاهد چنین فرم پردازی بودیم که بایک از این سبک طراحی تحت عنوان «Offspace» یاد می کند.
چراغ های اصلی که در قسمت بالاتر قرار گرفته اند، از یک ساختار کشیده و تا حدی ساده برخوردار هستند. اما استفاده از یک نوار کرومی تا حدی برجسته که در عرض بصری خودرو و با حالتی شارپ بر روی چراغ ها امتداد پیدا کرده است توانسته بر مدرن تر و جذاب تر شدن این قسمت که به نوعی یادآور آنچه که در ترند روز طراحی خودرو تحت عنوان چراغ های به هم پیوسته شاهدش هستیم ، می باشد, کمک بسزایی کند. ضمن اینکه خطوط و سطوح نرم اجرا شده بر روی کاپوت نیز، هارمونی خوبی را با سایر اجزای نمای جلو ایجاد کرده است.
با رسیدن به نمای جانبی، میزان تغییرات در مقایسه با مدل اولیه بسیار جزئی و حداقلی می باشد. با این حال سابرینا پلاس در این نما هم ضمن حفظ شخصیت یک سدان اقتصادی، ویژگی های مدرنی را که توانسته با عناصر به روز نمای جلو و عقب هماهنگ شود را به خوبی به نمایش گذاشته است. ضمن اینکه کمپانی سازنده ادعا می کند که سابرینا پلاس با ضریب درگ بسیار خوب ۰.۲۸، بهترین عملکرد آیرودینامیکی را در میان رقبای هم رده خود در این کلاس دارد و یک خط سقف کمانی شکل، در بهبود ضریب مقاومت هوا بدنه سابرینا تاثیرگذار بوده است.
بر روی بدنه در نمای جانبی، یک خط بارز و مشخص که از چراغ های جلو شروع شده و با شیبی ملایم به چراغ های عقب متصل شده است، تشکیل دهنده خطوط شانه و شخصیتی سابرینا در این نما می باشد. سپس در پایین این خط شخصیتی، سطوح و حجمی تمیز و نرم اجرا شده و در نهایت به خط شخصیتی و سطح پایین درها ختم می شود که توانسته بر مدرن تر نمای بصری این قسمت کمک کند.
اما طراحی فریم دور شیشه های جانبی و یا «DLO»، همانند آنچه که امروزه در اکثر سدان های چینی شاهدش هستیم شکل گرفته است. به طوری که احساس می شود خودروسازان چینی، از یک الگو که به یک نوع ترند نیز تبدیل شده است، در طراحی فریم دور شیشه های جانبی سدان های خود استفاده می کنند. یعنی استفاده از یک فریم کشیده که در سرتاسر ‘greenhouse’ امتداد یافته و ضخامت کم تر ستون C که به واسطه استفاده از لچکی های کوچک در انتهای فریم شیشه ها، به یک طرح و الگو تقریبا تکراری در محصولات, بخصوص سدان های چینی تبدیل شده است. البته این فرم از ‘ DLO’ که مخفف کلمه « Day Light Opening » است به عنوان یکی از ویژگی های زبان طراحی محصولات ائودی شناخته می شود که درواقع امروزه به یک ترند نیز تبدیل شده است و شاهد آن هستیم که حتی محصول جدید مرسدس بنز، یعنی مدل «CLA» نیز از این الگو پیروی می کند. با این حال شدت این قضیه در محصولات چینی بیشتر به چشم می آید. اما جدا از این موضوع، در سابرینا پلاس علاوه بر استفاده از لچکی در ستون C، شاهد استفاده از یک لچکی کوچک یا به اصطلاح شیشه مثلثی در ستون A نیز هستیم که همین امر باعث قرارگیری پایه آینه های جانبی بر روی درها شده و علاوه بر بهبود دید راننده در کابین، در متفاوت تر شدن و پویایی بیشتر ظاهر این سدان اقتصادی نیز کمک کرده است. ضمن اینکه یک نوار کرومی نازک نیز در زیر شیشه های جانبی و بر روی خط کمر امتداد پیدا کرده که بر جنبه های لوکس تر ظاهری سابرینا پلاس تاکید دارد.
طراحی رینگ ها نیز هماهنگی مناسبی با سایر عناصر بصری خودرو برقرار کرده است و از نظر فرمی و تا حدی نیز از نظر تناسباتی نمی توان ایرادی چندانی به آن وارد کرد. هر چند که همچنان استفاده از رینگ های با سایز کمی بزرگ تر می توانست به بهبود طراحی سابرینا پلاس کمک کند، اما فراموش نکنیم که ما همچنان با یک سدان اقتصادی چینی روبه رو هستیم.
در نمای عقب نیز، تغییرات در بهبود طراحی ظاهری سابرینا پلاس تاثیر بسزایی گذاشته و از هارمونی مناسبی نیز با سایر قسمت های نمای جلو و کناری برخوردار شده است. اولین ویژگی استفاده از چراغ های کشیده و به هم پیوسته است که در کنار گرافیک جذاب و زیبا و خطوط اجرا شده بر روی درب صندوق، نمای عقب سابرینا پلاس را اسپرت تر کرده است. ضمن اینکه ارتفاع کم شیشه عقب نیز بر متفاوت تر شدن و جذابیت بیشتر این نما بی تاثیر نبوده است.
بر روی سپر نیز، محل قرارگیری پلاک بسیار عریض طراحی شده است که با استفاده از الگوهای مشبک بر روی ان، ضمن ایجاد هماهنگی با الگوهای جلو پنجره در نمای جلو و نیز ویژگی های زبان طراحی محصولات بیجینگ، ظاهری مدرن و البته رده بالاتری را به سابرینا پلاس که به عنوان یک سدان اکونومی شناخته می شود داده است. اما به نظر می رسد که اگر این قطعه همرنگ بدنه نبود, جذابیت بیشتری را به همراه داشت. با این وجود نکته ای که در زمان رونمایی از سابرینا پلاس جای تامل داشت، قرارگیری اشتباه پلاک بر روی درب صندوق به جای سپر بود که در نوع خود بسیار البته عجیب بود.
در نهایت نیز، چراغ های شبرنگ عمودی و بومرنگ شکل تکمیل کننده نمای عقب سابرینا پلاس هستند که هارمونی جالبی با عناصر نمای جلو مانند چراغ های روشنایی در روز ایجاد کرده است.
طراحی سابرینا پلاس در کابین
اما سابرینا پلاس در قسمت کابین خود، فضایی متفاوت تر و البته مدرن تری را در مقایسه با نمای بیرونی و البته برخی رقبای هم رده خود ارائه می کند. هر چند که نباید انتظار یک کابین لوکس را از آن داشت اما با این وجود جداب و گیرا می باشد. همچنین کمپانی بیجینک، علاوه بر ویژگی های زیبایی شناختی نمای داخلی، بر عایق بندی مناسب کابین سابرینا پلاس بسیار تاکید دارد و سکوت آن را با سکوت حاکم بر فضای یک کتابخانه مقایسه کرده است.
از نظر بصری و اصول زیبایی شناختی نیز، طراحی داشبورد مینیمال و البته مدرن است. نمایشگر مرکزی و کلاستر به صورت یکپارچه به یک دیگر متصل شده اند که به نظر می رسد با نمایشگر یکپارچه قرار گرفته در بیجینگ X7 مشترک باشد.
در کنار ان، داشبورد در دو سطح متفاوت و به صورت پله ای قرار گرفته است که سطح بالاتر به صورت جالبی در گوشه ها به دریچه های تهویه مطبوع ختم شده که بر جذابیت کابین افزوده است. در قسمت میانی داشبورد دریچه های سیستم تهویه و پنل کنترل آن به دور از شلوغی و به شکل ساده ای طراحی و در کنار هم قرار گرفته اند. با این حال استفاده از دسته دنده برقی به جای مکانیکی، می توانست زیبایی بیشتری در داخل کابین ایجاد کند. هر چند که همین دسته دنده مکانیکی نیز هارمونی مناسبی با سایر عناصر کابین، بخصوص غربالک فرمان دارد.
فرم و طراحی جزئیات رودری ها نیز با کلیت داشبورد هماهنگ بوده و نقدی به طراحی و ارگونومی آن ها وارد نیست. با این حال نکته ای که در طراحی فضای داخلی محصولات بیجینگ وجود دارد این است که با وجود اینکه شاهد یک طراحی زیبا و مدرن در تمامی محصولات این برند، اعم از سدان و کراس اوور هستیم، اما وجهه اشتراک چندانی میان عناصر ظاهری فضای داخلی محصولات بیجینگ وجود ندارد. در واقع بر خلاف نمای بیرونی که استفاده از جزئیاتی که بیانگر ویژگی های زبان طراحی این برند است به شدت اهمیت دارد، در داخل کابین محصولات بیجینگ چنین رویکردی را شاهد نیستیم و اگر فضای کابین محصولات بیجینگ را باهم مقایسه کنیم، جزئیات و عناصر مشترک کمی را مشاهده می کنیم و تنها می توان در برخی موارد مانند غربالک فرمان و کلاستر یکپارچه که پیش تر به جهت کاهش هزینه های تولید می باشد شاهد این شباهت ها بود.
ارزیابی کلی
در یک نگاه کلی، سابرینا پلاس به عنوان یک سدان اکونومی ، توانسته به خوبی تعادل میان کاراکتر اقتصادی خود و ویژگی های پویا و مدرن زبان طراحی بیجینگ را ایجاد کند و به نمایش بگذارد. با این حال تا رسیدن به پختگی طراحی و تناسبات بدنه محصولات اروپایی و یا حتی ژاپنی و کره ای فاصله دارد. اما باید اذعان کرد که سابرینا پلاس در مقایسه با برخی رقبای هم سگمنت و البته هم رده قیمتی خود، بخصوص در بازار ایران، پکیج کامل تری از ویژگی های زیبایی شناختی و مدرن را به نمایش می گذارد.