تداوم رکود در شامخ کل؛ زنگ خطر برای تولید و کسبوکارها+ نمودار

شاخص مدیران خرید (شامخ) در بهمن ۱۴۰۳ همچنان در محدوده رکود باقی ماند و بسیاری از واحدهای اقتصادی را به فعالیت زیر ظرفیت سوق داد.
تریبون اقتصاد- فعالان اقتصادی معتقدند تداوم رکود در شامخ کل، زنگ خطر را برای این حوزه به صدا درآورده است، بهطوریکه بسیاری از واحدهای اقتصادی ناچار به فعالیت زیر ظرفیت شدهاند.
براساس آنچه اکوایران منتشر کرده است: عدد ثبتشده برای شاخص کل بهمنماه در حالی ثبت شد که این شاخص در آذر و دی ماه هم در مرز رکود قرار داشته است. به گفته فعالان اقتصادی علاوه بر این، مجموعهای از عوامل از جمله نگرانی از کاهش درآمدهای ارزی ناشی از تشدید تحریمها، افزایش نرخ ارز، رشد تقاضای خرید ارز برای تامین کالاها و رفع تعهد ارزی صادرکنندگان، نوسانات شدید افزایشی در نرخ ارز را به همراه داشته که در نتیجه، فعالیت بسیاری از کسبوکارها را با روندی کاهشی مواجه کرده است.
در بررسی شاخص مدیران خرید، اگر عدد شاخص بیش از ۵۰ باشد، نشاندهنده آن است که اقتصاد از رکود خارج شده، اما اگر عدد شاخص زیر عدد ۵۰ باشد به معنی قرار گرفتن اقتصاد در مسیر انقباض و رکود است.
روند شامخ کل در ۳ سال
در گزارش شاخص مدیران خرید، پنج مولفه اصلی در کنار ۷ مولفه فرعی «مقدار تولید محصولات»، «میزان سفارشات جدید مشتریان»، «میزان فروش محصولات» در کنار «انتظارات تولید در ماه آینده» را میتوان معیارهای اصلی روند شاخص کل اقتصاد دانست.
«موجودی مواد اولیه خریداری شده» یکی دیگر از مولفههای مهم در شاخص کل محسوب میشود که ارزیابیها نشان میدهد این مولفه در سه سال مورد بررسی، وضعیت قابل قبولی نداشته است و در اکثر ماهها زیر عدد ۵۰ قرار داشته است. این شاخص یکی از معیارهای مهم در میزان تولید واحدهای صنعتی محسوب میشود، به گفته فعالان اقتصادی پایین بودن سطح موجودی مواد اولیه کارخانهها میتواند روند سمت و سوی بخش تولید را تحت تاثیر قرار دهد. هرچند این سه مولفه روند قابل قبولی در این مدت نداشتهاند، اما مولفه «انتظارات تولید در ماه آینده» همواره روند افزایشی داشته است. فعالان اقتصادی همواره برخورد خوشبینانه به این مولفه داشتند، اما پیشبینی آنها در بهمن ۱۴۰۲ برخلاف دورههای قبل رو به کاهش بوده است که این امر نشان میدهد فعالان این بخش به آینده اقتصاد کشور خوشبین نیستند.