کد مطلب: ۱۰۹۲۳
لینک کوتاه کپی شد

تخلف عجیب در نانوایی‌ها / چرا نان سنگک گران شد؟

برخی نانوایی‌ها هم دیگر نان ساده پخت نکرده و مشتری را مجبور به خرید نان کنجدی ۱۰ هزار تومانی می‌کنند.

تریبون اقتصاد، چند روزی است نان سنگک در برخی نانوایی‌های تهران بدون اعلام رسمی از سوی اتحادیه از مبلغ ۵ هزار به ۱۰ هزار تومان تومان افزایش یافته است.

به گزارش قیمت 360، در حالیکه اخیرا اتحادیه قیمت نان را رسما از ۳هزار به ۵هزار تومان افزایش داد. نانوایی‌هایی که این تغییر نرخ را انجام داده‌اند علت را افزایش قیمت آرد اعلام می‌کنند.

صف نان به پایان نمی‌رسید. انگار ساعت‌ها بود که منتظر یک نان سنگک معمولی بودم تا ۱۰هزار تومان کارت بکشم و به خانه بازگردم؛ اما دو مانع وجود داشت: یکی سفارش‌های اسنپ‌فود بود که فروشنده را برای راه انداختن کار مشتری حضوری بی‌رغبت می‌کرد. آن هم به دلیل گران‌تر بودن خرید غیرحضوری و دیگری، پخت نان ۲۰ هزار تومانی به‌جای ۱۰ هزار تومانی!

برخی نانوایی‌ها هم دیگر نان ساده پخت نکرده و مشتری را مجبور به خرید نان کنجدی ۱۰ هزار تومانی می‌کنند؛ اما خرید نان سنگک ۲۰ هزار تومانی از هضم مشتری خارج است. نان ۱۰ هزار تومانی (کنجدی) را اندکی بزرگ‌تر می‌پزند و آن را به مبلغ ۲۰ هزار تومان می‌فروشند. مشتری هم اگر مجال انتظار یا بحث با نانوا را نداشته باشد، همان نان ۲۰ هزار تومانی را می‌خرد، به این امید که شاید کفاف دو وعده‌اش را بدهد.

پاسخ نانوا به اعتراض مشتریان هم به نوبه خود قابل توجه است: «اگر فکر می‌کنید گران است نخرید، من هم در این گرانی، دنبال سود خود هستم.»

خبرگزاری فارس گزارشی از گرانفروشی نانوایان در سطح شهر منتشر کرده و نوشته: «بسیاری از نانوایی‌ها به کم‌فروشی و گران‌فروشی روی آورده‌اند، با پاشیدن چند دانه کنجد روی نان، آن را به دو برابر قیمت می‌فروشند،‌ نان را کوچک می‌کنند یا اندکی خمیر نان را بیشتر می‌کنند و سنگک 3 هزارتومانی را 10 هزارتومان می‌فروشند یا نان کنجدی را برای تشویق به خرید، بدون صف می‌دهند در حالی که حداقل 20 نفر در انتظار خرید نان ایستاده است.»

«اگر در سطح شهر از اغلب نانوایی‌ها درباره دلیل افزایش قیمت نان بپرسید، همگی می‌گویند که به ما گفته شده نان‌ گران‌ شده است، البته کسی مجوزی مکتوب برای این ادعا ندارد. هر چند ‌دولت برای جبران هزینه‌های نانوایی، کمک هزینه‌ای را‌ در نظر گرفته که پایان هر روز بسته به میزان فروش، به حساب نانوایان واریز می‌کند.»

فروش آرد دولتی به نانوایی‌های صنعتی

اگر دقت کرده باشید، نان برخی نانوایی‌ها ارزش خرید ندارد. خصوصا نان لواش که در کسری از ثانیه خشک و غیرقابل استفاده می‌شود.

سهمیه آرد دولتی کفاف زیاده‌خواهی فروشنده خاطی را نداده و با اضافه کردن جوش شیرین به‌جای خمیرمایه از کیفیت آن کاسته و مابقی آرد را به نرخ آزاد می‌فروشد؛ هرچه مقدار جوش شیرین بیشتر باشد، نان نیز زودتر از حد معمول خشک شده و راه را بر اسراف بیش از پیش می‌گشاید.

بنا بر بررسی‌ها برخی دلیل اصلی استفاده از جوش شیرین را قیمت بالای خمیرمایه عنوان می‌کنند، در حالی که با توجه به میزان مورد نیاز مصرف آن در هر کیلوگرم آرد، به سادگی می‌توان این ادعا را رد کرد. مقدار خمیرمایه مورد نیاز در پخت نان‌های سنتی ۵ گرم است و می‌توان جایش را با جوش شیرین پر نکرد!

استفاده از جوش شیرین در نان سنتی کشور ریشه در هدف دیگری دارد؛ نخست آنکه جوش شیرین موجب تسریع در پخت نان شده و کار را برای نانوا ساده‌تر می‌کند و دوم آنکه ترجیح نانوا به فروش آرد دولتی به نرخ آزاد است. نانوایی‌های صنعتی یا شیرینی‌فروشی‌ها آرد دولتی را با نرخ آزاد خریداری کرده و نانوای سنتی در عوض، جوش شیرین را به‌عنوان مکمل در نظر می‌گیرد.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین