دلار کوتاه آمد؛ وداع با کانال 80 هزار تومان قطعی است؟
گزارشی درباره شکست پیدرپی سطوح حمایتی و احتمال پایان یکهتازی دلار در کانال ۸۰ هزار تومان
تریبون اقتصاد – قیمت دلار روز دوشنبه 17 دی ماه 1403، بالاخره بیخیال کانال 80 هزار تومان شد و در مسیر نزولی قدم برداشت.
به گزارش تریبون اقتصاد؛ کاهش قیمت دلار پیش از شروع رسمی معاملات بازار آزاد، در تمام وجنات و سکنات بازار ارز قابل مشاهده است. دلالان نیز در معاملات پشتخطی انجام گرفته طی آخرین ساعات روز یکشنبه، پذیرفتند دلار فعلا جایی در بالای مرز 80 هزار تومان ندارد. افت 650 تومانی ارزش دلار نزد دلالها، سیگنال مهمی به دیگر بازیگران بازار ارز ارسال کرد تا کانالها و صفحات اعلام قیمت دلار در تلگرام و اینستاگرام با وجود اینکه قلبا راضی نیستند، عقبنشینی دلار از کانال 80 هزار تومان را پذیرفتند. صرافیهای داخلی به جای عدد 80 هزار و 120 تومان، برنامهریزی خود را برمبنای 79 هزار و 545 تومان استوار کردند و در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، قیمت دلار به شکل اسکناس از 68 هزار و 100 تومان به 68 هزار و 26 تومان کاهش پیدا کرد. آیا این روند نزولی ادامهدار خواهد بود و پس از 10 روز دلار خروج از کانال 80 هزار تومان را پذیرفته؟
موقعیت لرزان قیمت دلار در آستانه ۱۷ دی
قیمت دلار، از روز پنجشنبه ششم دی ماه تا یکشنبه 16 دی ماه، ۱۰ روز حساس را پشت سر گذاشت و نوسانات قابل توجهی را تجربه کرد. روند کلی قیمت دلار در این بازه، افزایشی و کاملا کلافهکننده بود. قیمت دلار به روایتی تا 82 هزار تومان جلو رفت و کار به احضار وزیر اقتصاد و زمزمههای برکناری رئیسکل بانک مرکزی کشید.
مسدود شدن حساب صرافیها ارز دیجیتال، محصول همین واقعه بود چرا که به نظر مقامات بانک مرکزی، تتر میتوانست مسیر حرکت دلار را افشا کند و افزایش حجم معاملات آن التهاب در بازار ارز را دامن میزد. دلار نهایتا توانست به واسطه اخبار سیاسی و اقتصادی و میزان عرضه و تقاضا در بازار، به مدت 10 روز با چنگ و دندان جایگاه خود را حفظ کند.
قیمت دلار بازار آزاد در این مدت به دو صورت اطلاعرسانی شد؛ اول صرافیهای داخلی که محتاطانه قدم برمیداشتند تا موجبات دلخوری کسی را فراهم نکنند و دوم کانالهای تلگرامی، سایتهای اینترنتی و صفحات اینستاگرامی که مورد غضب بانک مرکزی قرار گرفته بودند.
دلار به روایت گروه اول از روز پنجشنبه 13 دیماه، کانال 80 هزار تومان را ترک کرد و شنبه و یکشنبه 16 و 17 دیماه، تا نیمه کانال 79 هزار تومان پایین آمده است. این روایت حداقل تا دوشنبه 17 دیماه از سوی دیگر بازیگران بازار ارز مورد حمایت قرار نگرفت چون مثلا میتوانستند به دور و برشان نگاه کند و سماجت نرخ تتر را ببینید.
قیمت دلار ظرف یکی، دو روز گذشته تقریبا از نفس افتاد، چون خریدوفروش بازار آزاد عملا به معاملات کوچک و بیحاشیه تبدیل شده است و بازار ارز توافقی به تنهایی قادر است معاملات کلان را پشتیبانی کند. همچنین تقاضای خرد در قالب خرید تتر و دیگر انواع استیبلکوین نیز تا 70 درصد آب رفته است. در چنین شرایطی پیشبینی میشد به زودی دلار آماده ترک کانال 80 هزار تومان شود.
نشانههای اولیه کاهش قیمت دلار
قیمت دلار، روز دوشنبه 17 دیماه پیش از آغاز معاملات بازار ارز دو ضربه سنگین را متحمل شد. در وهله نخست دلالان و عمدهفروشان در بازار معاملات فردایی دست از حمایت دلار برداشتند و سپس کانالها و صفحات تلگرامی امید خود را از دلار بریدند.
قیمت دلار در معاملات فردایی روز یکشنبه 16 دیماه با نرخ 80 هزار و 450 تومان آغاز شد و با اینکه در جریان معاملات پستیبلندیهای زیادی را تجربه کرد، در نهایت با توقف روی سکوی 79 هزار و 800 تومان، شکست را پذیرفت. معاملات فردایی، عرصه گردوخاک عمدهفروشهاست و اینکه خودشان پذیرفتهاند دلار طی یک روز 650 تومان ارزان شود، خبری مهم به حساب میآید.
دلار همزمان با ناامیدی دلالان بزرگ، از چشم کانالهای تلگرامی هم افتاد. معاملات بازار ارز روز دوشنبه 17 دیماه در حالی استارت خورد که جلوی قیمت دلار عدد 79 هزار و 900 تومان را ثبت کرده بودند. اتفاق مهمتر ساعتی پس از آغاز به کار فعالیت بازار ارز رخ داد؛ دقیقا وقتی دلار برخلاف میل کانالهای تلگرامی عقبنشینی به سمت میانه کانال 79 هزار تومان را آغاز کرد.
ضربههای نهایی به قیمت دلار
قیمت دلار روز دوشنبه 17 دی ماه، میتواند همچنان آب برود. حمایتهای حساس در کانال 80 هزار تومان و 79 هزار و 700 تومان به سرعت برقوباد از دست رفته و اگر همین وضعیت ادامه پیدا کند، دلار باید به حمایت در پله 79 هزار و 300 تومان دل ببندد.
قیمت دلار در صورت تداوم روند سریع نزولی، به ناچار تا کف کانال 79 هزار تومان عقب خواهد رفت. قطعا شکست بزرگی در انتظار دلاربازها است چون اوضاع به شکلی رقم خورده که سقوط دلار در کوتاهمدت تا 78 هزار و 650 تومان محتمل به نظر برسد.
آنهایی که در بازه 10 روز اخیر، رشد قیمت دلار را گردن معاملات بازار توافقی ارز در مرکز مبادله میاندختند هم میتوانند کیفیت نظریه بدبینانه خود را به بوته آزمایش بگذارند.
قیمت دلار نیمایی در معاملات بازار توافقی به میزبانی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، از 22 آذر امسال شتاب گرفته است. دلار نیمایی، اوایل امسال 43 هزار و 450 تومان قیمت داشت و تا اواخر آذر با شیبی ملایم به 55 هزار تومان رسید ولی اصرار عبدالناصر همتی به تکنرخی کردن ارز باعث شد سرعت افزایش قیمت دلار نیمایی از 22 آذر بالا برود.
قیمت دلار نیمایی از ابتدای دی ماه تا روز دوشنبه 17 دیماه تنها دو روز منفی را پشت سر گذاشته و خیلی اتفاقی یکی از این روزهای منفی، یکشنبه محبوب مورد نظر ماست. دقیقا همان روزی که دلار در معاملات فردایی و نزد گردانندگان سندگل کانالهای تلگرامی ارزش خود را از دست داد و با عقبنشینی سریع از تمامی مرز و محدودههای حمایتی رایج، در حال حرکت به سمت نیمه کانال 78 هزار تومان است. آیا این عقبنشینی که با پایان تسویه مالی شرکتها در پایان سال میلادی متقارن شده، نشانهای جدی و سیگنالی غیرقابل انکار درباره برداشتهشدن فشار از روی قیمت دلار است؟
نوع دلار |
سقف قیمت |
کف قیمت |
دلار معاملات فردایی |
80 هزار و 450 تومان |
79 هزار و 500 تومان |
دلار بازار آزاد |
80 هزار و 120 تومان |
79 هزار و 260 تومان |
دلار در کانالهای تلگرامی |
79 هزار و 900 تومان |
79 هزار و 650 تومان |
دلار توافقی |
68 هزار و 105 تومان |
68 هزار و 26 تومان |