لبنیات دوباره گران شد؟
چند روزی است که شایعه افزایش دوباره قیمت برخی محصولات لبنی داغ شده و برخی رسانهها از افزایش قیمت این محصولات بدون اطلاع قبلی خبر دادهاند.
تریبون اقتصاد- انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران در دفاع از افزایش قیمت لبنیات گفته افزایش نرخها در مردادماه مربوط به بستهبندی، انرژی و هزینههای حملونقل میشد و پس از آن در ابتدای مهرماه نیز بهدلیل افزایش ۱۴درصدی قیمت شیر خام، شاهد افزایش مجدد قیمت محصولات لبنی بودیم.
به گزارش همشهری آنلاین، تولیدکنندگان لبنیات میگویند مجموع افزایش قیمت محصولات لبنی در سالجاری کمتر از ۲۰درصد بوده؛ درحالیکه تورم عمومی کشور بیش از ۳۰درصد است، بنابراین آنها کمتر از تورم گران کردهاند. اما از آنجا که محصولات لبنی پرمصرف بیش از ۲۰درصد گران شده، بهنظر میرسد اعلام میانگین افزایش ۲۰درصدی قیمت لبنیات از سوی تولیدکنندگان، ترفندی است برای پوشاندن این واقعیت. درواقع محصولات کممصرف لبنی که جزو محصولات گرانقیمت و لوکس محسوب میشوند، رشد قیمت کمتر، اما محصولات لبنی پرمصرف رشد قیمت بیشتری داشتهاند.
ضمن اینکه برخی کارخانجات لبنی با اضافهکردن انواع ویتامینهای A، D و… به محصولات قیمتگذاریشده، آنها را با قیمت بالاتر به فروش میرسانند و اینگونه قیمتهای مصوب را دور میزنند؛ درواقع همان ترفند نان سنگک کنجدی، در بازار لبنیات هم تکرار شده است.
چند بار گرانی؟
براساس گزارشهای میدانی، افزایش قیمت برخی محصولات لبنی پرمصرف، در فاصلهای نسبتا کوتاه تکرار شده است. به گزارش همشهری، براساس این گزارشها خامه ۱۰۰گرمی که پیش از این ۱۶هزار تا ۱۹هزار تومان بود، اکنون ۲۶هزار تا ۲۷هزار تومان به فروش میرسد.
قیمت شیرموز و شیرکاکائو پاکتی کوچک نیز از ۱۵هزار به ۱۸هزار تومان رسیده است. شیرکاکائو بطری کوچک که تا اواسط دیماه ۱۸هزار تومان فروخته میشد، اکنون با قیمت مصرفکننده ۱۹هزار تومان در فروشگاهها عرضه میشود. همچنین قیمت ماست ساده و همزده با افزایش همراه شده است.
واحدهای صنفی میگویند: برخی برندهای لبنیاتی روی برخی از این محصولات که البته مشمول قیمتگذاری هم نیستند، افزایش قیمت اعمال کردهاند. در این میان چند مغازهدار هم از شنیدههای خود مبنی بر اینکه طی هفتههای آینده محصولات لبنی افزایش قیمت خواهد داشت، خبر داده و عنوان کردهاند که از توزیعکنندگان محصولات اینطور شنیدهاند، اما فعلا بارهای جدید هم با همان قیمتهای قبلی توزیع شده است.
فقط ۴محصول لبنی قیمتگذاری میشود
محمد فربد، سخنگوی انجمن صنایع لبنی درباره خبرهای مبتنی بر افزایش قیمت محصولات لبنی، از پیگیری خود در اینباره خبر داد و گفت: قیمت محصولات اصلی و ۴قلم مشمول قیمتگذاری دستوری در حقیقت محصولات اصلی لبنی سبد خانوار برای ما بسیار مهم است و با توجه به پیگیریهای انجامشده هیچ نوع اتفاق خاصی در بازار لبنیات مشاهده نشده است.
وی ادامه داد: محصولات اصلی و پرمصرف خانوارها و بهخصوص ۴قلم محصول لبنی مشمول قیمتگذاری در میادین میوه و ترهبار و همچنین شبکه توزیع موجود است و مردم میتوانند این محصولات را با قیمت مصوب خریداری کنند. فربد با اشاره به برخی گزارشها از افزایش قیمت برخی محصولات لبنی، گفت: همانطور که اشاره کردم اقلام اصلی لبنی در سبد خانوار بسیار مهم است، اما اگر کسی شیر نوع خاص یا محصول خاصی را خریداری میکند، باید گفت که کارخانههای تولیدکننده مجاز هستند تا در چارچوب ضوابط قیمتگذاری قیمت خود را تعیین کنند. سخنگوی انجمن صنایع لبنی ادامه داد: اگر کسی از قیمتگذاری این نوع محصولات شکایت کند، سازمان حمایت میتواند در این حوزه ورود و قیمتگذاری را براساس ضوابط بررسی کند؛ اگر قیمتگذاری مشکل داشت به کارخانه گفته میشود که قیمت را به قبل برگرداند و درصورت تمکین نکردن نیز شرکت به تعزیرات و مراجع نظارتی برای برخورد و جریمه معرفی میشود.
افزایش ۲مرحلهای قیمت محصولات لبنی
فربد درباره افزایش قیمت محصولات لبنی در سالجاری هم گفت: در ۴ماه ابتدایی امسال هیچ نوع افزایش قیمتی در این حوزه رخ نداد، اما در ابتدای مردادماه براساس محاسبات انجام شده حدود ۱۶درصد افزایش قیمت غیر از قیمت شیر خام احصا شد که متأثر از افزایش دستمزد، تغییرات قیمت بستهبندی، هزینه حملونقل، تغییرات نرخ ارز و... بود؛ بنابراین کارخانهها تا سقف ۱۶درصد میتوانستند قیمت را افزایش دهند که این کار انجام شد.
وی ادامه داد: قیمت شیرخام از ابتدای مهرماه ۲۰درصد افزایش یافت و این ۲۰درصد حدود ۱۴درصد در قیمت تمامشده محصولات لبنی نقش داشت؛ بنابراین با موافقت مسئولان سازمان حمایت این میزان افزایش نیز موردپذیرش واقع شد و درمجموع محصولات لبنی حداکثر تا ۳۰درصد در ۲مرحله افزایش قیمت را تجربه کردهاند، اما متوسط این افزایش قیمتها در اقلام مختلف حدود ۲۰درصد بوده است.
بهگفته او، سرانه مصرف لبنیات بر پایه شیر در کشور حدود ۷۰کیلو است. همچنین سهم شیر در تولید محصولاتی لبنی حدود ۷۰درصد است.
گفتنی است پنیر سفید یو اف، ماست دبه ۲.۵کیلویی، شیر نایلونی و شیر بطری کمچرب ۴قلم محصولات لبنی مشمول قیمتگذاری دستوری هستند.