کد مطلب: ۱۳۰۳۸
لینک کوتاه کپی شد

حجم جمعیت ورودی به تهران آن را در محرومیت نگاه می‌دارد

سخنران نشست سلامت اجتماعی و جامعه شناس با بیان اینکه حجم جمعیت ورودی به تهران آن را در محرومیت نگاه می‌دارد، گفت: به گفته معاون رئیس جمهور، شهرستان‌های اطراف تهران محروم‌ترین شهرستان‌های کشور هستند، هنگامیکه این حجم جمعیت وارد تهران می‌شود، هرچه زیرساخت بگذارید بازهم محروم خواهید بود.

اردشیر گراوند در نخستین جلسه از نشست‌های گفتگوی اجتماعی در حوزه سلامت اجتماعی با موضوع بررسی و تحلیل وضعیت اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران در سازمان بهزیستی کشور گفت: مدیریت نظام سلامت اجتماعی باید در حجمی باشد که جامعه را دچار تنش نکند اما اکنون مهاجرت، جامعه را دچار تنش کرده است. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، وی اضافه کرد: مادامی که نهادهای کشور از بانک مرکزی تا سازمان تامین اجتماعی، برنامه آمایش سرزمین و مدیریت اجرایی مشارکتی و مداخله گر نداشته باشند، مساله مهاجرت به همین منوال خواهد بود.

گراوند با بیان اینکه حرف زدن سیاسیون باید پیوست اجتماعی داشته باشد، اضافه کرد: برای مدیریت مسائل اجتماعی دولت نباید بزرگترین پیمانکار باشد و باید فعالیت های خود را واگذار کند، اما در شریک کردن مردم می ترسیم چون مردم باید پول را در اختیار بگیرند.

این جامعه شناس تاکید کرد: تا زمانی که نظام آمار اطلاعات و نظام پایش نظارت نداشته باشیم، تمام اقدامات بی هدف است و انفعال همه را درگیر می کند.

گراوند با اشاره به مقوله مهاجرت گفت: اگر کنترل اجتماعی ضعیف باشد باید به تعداد آدمها نیروی انتظامی باشد، با مهاجرت مخالف نیستم بلکه مخالف حجمی هستم که جامعه را دچار تنش می کند.

وی درباره علل آمدن مهاجران به تهران افزود: ۱۶ درصد به خاطر اشتغال، ۱۰ درصد به خاطر تحصیل و ۴۷ درصد به تبعیت از خانوار آمدند، به آن معنا که به محض آنکه مثلا شوهر به تهران می آید، بچه ها نیز به دنبال او می آیند.

این جامعه شناس در ادامه سخنان خود به ضرورت کوچک بودن دولت تاکید کرد و گفت: دولت ایران حداکثر باید ۲ میلیون نفر باشد. بالای ۲ میلیون نفر، فساد می شود.

گراوند درباره تنوع فرهنگی نیز افزود: با تنوع فرهنگی موافقم اما باید به صورت پازل باشد و وجه مشترکی داشته باشد اما اکنون جمعیت درهم آمیخته شده است و نمی دانیم چکار کنیم.

وی با بیان اینکه بیکاری ایجاد نارضایتی می کند، افزود: هر تحصیل کردگی نیز منجر به فرهیختگی نمی شود، فرد فرهیخته باید دانسته هایش در رفتارش متجلی شود.

مهاجرت یکی از چالش های اساسی جامعه ما است

فرهاد نصرتی نژاد سرپرست دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز در این نشست گفت: مقوله مهاجرت یکی از چالش های اساسی جامعه ما است اینکه فکر کنیم همه مهاجرت ها به خاطر شغل است، اینگونه نیست بلکه مفهوم مدرنیزاسیون را در این مقوله باید دنبال کرد، جامعه ایران به شدت در حال مدرنیزه شدن است و معنای زندگی جامعه دگرگون شده و سبک زندگی جدیدی رقم زده است که شامل جامعه محاسبه گرا، لذت گرا و فرد گرا می شود.

وی ادامه داد: شواهد زیادی برای درست بودن مدرنیزه شدن جامعه مانند توجه به ادبیات روانشناسی وجود دارد؛ کتاب هایی در این زمینه گاه به چاپ چهلم رسیده است. مهاجرت از روستا به شهر، از شهر به شهرستان، از شهرستان به مراکز استان و از مراکز استان به پایتخت رخ می دهد.

سرپرست دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: با اینکه تهران گرفتاری دارد اما کسی از آن نمی رود چون زندگی کردن مطابق "مدرنیزه" راحت تر است مثلا یکی از این مسائل تجرد قطعی است. جوانان نه اینکه نمی توانند ازدواج کنند بلکه نمی خواهند ازدواج کنند و دختران و پسران تجرد قطعی را انتخاب می کنند یا اینکه زوج ها توافق می کنند فرزند نداشته باشند یا یک فرزند داشته باشند. 

نصرتی نژاد در ادامه سخنان خود به مساله خصوصی سازی اشاره کرد و گفت: سیاست های خصوصی سازی باید مرور شود. خصوصی سازی لوازمی دارد که لوازم آن را نداریم.

نظام اجتماعی ایران با عدم تعادل همراه است

فرشید خضری جامعه شناس مددکاری اجتماعی نیز در این نشست گفت: یکی از عمده مسائل ایران این است که نظام اجتماعی با عدم تعادل همراه است، نابسامانی های اجتماعی از سال ۱۳۳۵ سرعت پیدا کرد که مقصر این عدم تعادل ها، نظام برنامه ریزی است. برنامه عمرانی، تبعات اجتماعی دارد. در برنامه چهارم عمرانی برای مهاجرت فکر کردند اما از زمانیکه نفت گران شد، کل نظام برنامه ریزی به هم ریخت.

وی اضافه کرد: بی تعادلی نظام اجتماعی مسئول دارد که نظام سیاسی بیشترین مسئولیت آن را به عهده دارد. زمانیکه نهادهای ما فراگیر نباشند انواع مسائل به وجود می آید.

تنوع فرهنگی یک نعمت است

محمد سبزی خوشنامی مدیر گروه آموزشی مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز در این نشست گفت: هر نظامی دارای چهار خرده نظام سیاسی، نظامی، فرهنگی و اجتماعی است که ضعیف ترین آن خرده نظام اجتماعی است.

وی با اشاره به مقوله مهاجرت افزود: تنوع فرهنگی یک نعمت است.

تماس با اورژانس اجتماعی ۱۱۰ درصد رشد داشت 

محسن کرمانی سرپرست معاونت اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز در این نشست با اشاره به عملکرد اورژانس اجتماعی طی پنج سال گذشته گفت: در سال ۹۸ حدود ۱۳۷ هزار و ۳۶۳ تماس با خط اورژانس برقرار شده که در سال ۱۴۰۲ این میزان به ۲۹۲ هزار تماس رسیده که بیش از ۱۱۰ درصد رشد داشته‌ایم.

وی تصریح کرد: حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد این تماس‌ها به تیم سیار ارجاع می‌شود؛ بقیه تماس‌ها نیز وارد مرکز مداخله می‌شود. این افزایش تماس به ۲ شکل قابلیت تحلیل دارد. ممکن است برحسب شناخت بیشتر جامعه نسبت به اورژانس، تماس بیشتری برقرار شده باشد و یا ممکن است ناشی از افزایش مسائل و مشکلات اورژانسی در جامعه این تماس ها برقرار شده باشد.

وی خاطرنشان کرد: بیش از ۳۷۵ مرکز اورژانس اجتماعی در سراسر کشور فعالیت دارند. همچنین ۴۶۰۰ نیروی متخصص در حوزه‌های روانشناسی و مددکاری و مجموعه علوم اجتماعی خدمات تخصصی ارائه می‌کنند و ۴۰۰ آمبولانس داریم.

سرپرست معاونت اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در ادامه سخنان خود به موضوع فرار از منزل اشاره کرد و گفت: بیشترین موارد مربوط به سن نوجوانی ۱۵ تا ۲۰ سال است اکثریت خانم و مجرد هستند، همچنین بیشترین موارد کودک‌آزاری‌ در سنین پنج تا ۱۰ سال اتفاق می‌افتد.

کرمانی در ادامه به وضعیت کودکان کار و خیابان پرداخت و افزود: برحسب پرونده‌های بهزیستی، ۱۵ هزار پرونده کودکان کار و خیابان در سازمان فعال است که میانگین سن پذیرش آن ۱۰ سال است. هر فرد تقریبا سه سال از خدمات سازمان استفاده می کند. ۵۲ درصد از آنها ایرانی و ۴۸ درصد اتباع هستند. ۷۷ درصد از این پرونده‌ها جنسیت دختر و ۲۳ درصد جنسیت پسر دارند. ۹۵ درصد از این کودکان در ایران، دارای خانواده هستند.

سادات حسینی‌خواه

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین