کد مطلب: ۱۳۱۶۶
لینک کوتاه کپی شد

ایران می‌تواند صادرات به روسیه را افزایش دهد

یک کارشناس مسائل روسیه، گفت: شواهد نشان می‌دهد رو‎س‌ها مایل هستند سوپ گازی خود را از سمت ایران، داشته باشد.

تریبون اقتصاد، سیدجلیل جلالی‌فر معتقد است مفاد توافقنامه ایران و روسیه جامع است و می‌تواند صادرات ایران به روسیه را تا ۲۰ میلیارد دلار افزایش دهد.

به گزارش مهر، وی پیرامون اهمیت معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه بیان کرد: با توجه به اهمیت توسعه همگرایی اقتصادی با همسایگان، طبیعتاً روسیه به لحاظ اینکه دارای اقتصادی قوی است و همسایه بزرگی برای ایران محسوب می‌شود همچنین بازار واردات ۲۹۴ میلیارد دلاری دارد، بازار مناسبی برای ایران است.

جلالی‌فر، معاهده ایران و روسیه را جامع توصیف کرد و ادامه داد: این معاهده بخش‌های مختلفی را در بر می‌گیرد از مسائل زیست محیطی تا اقتصادی و امنیتی همچنین علم و تکنولوژی و هوش مصنوعی که در این قرارداد گنجانده شده است.

کارشناس مسائل روسیه ماده ۲۰ این تفاهم‌نامه را که به موضوع مناطق آزاد به عنوان مهمترین بخش سرمایه‌گذاری‌های خارجی معطوف شده است را از مهمترین بخش‌های این معاهده برشمرد و افزود: همچنین ماده ۱۶ این معاهده در حوزه تجاری موارد مهمی را برای همکاری‌ها در ارتباط مستقیم میان استان‌های ایران و روسیه پیش بینی کرده است. این موضوع استقلال عمل تجارت و فعالیت‌های اقتصادی را بین استان‌ها بیشتر می‌کند و باعث می‌شود و موجب می‌شود در داخل ایران نیز رقابت به وجود بیاید همچنین در روسیه نیز چنین خواهد شد.

جلالی‌فر موضوع ترانزیت از دیگر موارد قابل توجه در معاهده ایران و روسیه برشمرد و گفت: ما فرصت‌های بزرگی را در بخش ترانزیت از دست داده‌ایم که علت از دست دادن نیز ناهمگون بودن مقررات و آئین نامه‌ها و دستورالعمل‌ها بوده است به نحوی که کلیه قوانین و مقررات ما به ویژه در روش‌ها و آئین نامه‌ها نتوانسته است جذب بار انجام دهد و ترانزیت روسیه را با کشورهایی نظیر هند از مسیر ایران عبور دهد.

وی افزود: مبادله تجاری هند و روسیه بالغ بر ۶۰ میلیارد دلار است و از نظر وزنی شامل عدد بزرگی خواهد شد در حدود ۳۰ میلیون تُن کالا که در این میان مسیر ایران برای این اتفاق امن است و اگر حلقه‌های مفقوده خطوط ریلی ما رشت به آستارا تکمیل شود؛ قطعاً مؤثر خواهد بود.

روسیه، برای هاب گازی به ایران، توجه دارد 

این کارشناس مسائل روسیه در حدود سه دهه در این عرصه فعالیت می‌کند مقوله انرژی را از دیگر مباحث قابل توجه در معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه معرفی کرد و ادامه داد: می‌دانید که هم اکنون ترکیه هاب گازی و زغال سنگ برای کشور روسیه به حساب می‌آید که پس از مناقشه نظامی بین روسیه و اوکراین، شواهد نشان می‌دهد روزها مایل هستند سوپ گازی خودشان را از سمت ایران داشته باشد.

جلالی‌فر تصریح کرد: در حوزه نفت و گاز میان ایران و روسیه با اجرای این معاهده می‌تواند اتفاق‌های خوبی رخ دهد.

وی نایب رئیس سابق اتاق ایران و روسیه بوده، یادآور شد: جای نگرانی که در مورد معاهدات وجود دارد این است که قراردادهای بسیاری در گذشته داشتیم ولی متأسفانه در داخل کشور در قالب صرفاً یک قرارداد باقی مانده است؛ طبیعتاً برای معاهدات و قراردادها که جامع و کلی هستند نیاز هست که برای هر سال از اجرای آن برنامه‌هایی نوشته شود و راهبردهای هر سال را تعیین کنند تا متناسب آنها برنامه‌ریزی شود و برای هر سازمان نیز مأموریت تعیین کنند.

این کارشناس مسائل روسیه تصریح کرد: وقتی از برنامه برای تحقق راهبردها سخن می‌گوئیم، باید موانع برداشته شود و تعاملی که وجود نداشته است همچنین ناهماهنگی‌های میان سازمانی مرتفع شود و با هماهنگی‌ها می‌توانیم دستاوردهای خوبی داشته باشیم به ویژه در حوزه صادرات می‌توانیم عدد ۲۰ میلیارد دلار را محقق کنیم در حالی که هم اکنون حجم صادرات ۱.۳ میلیارد دلار است.

جلالی‌فر زیرساخت‌های تجاری میان ایران و روسیه را ضعیف معرفی کرد و ادامه داد: در حوزه تخلیه و بارگیری در بنادرمان ضعف‌های فراوانی داریم که باید آنها را برطرف کنیم، همچنین باید هزینه‌های حمل و نقل را مورد توجه قرار دهیم و باید ستاد قاچاق کالا و ارز نیز بازنگری در رابطه با ترانزیت کالا صورت دهد که در حال حاضر مقرراتی وجود دارد که در حوزه ترانزیت کالا دست و پاگیر هستند و موجب می‌شود که به اهدافمان نرسیم.

وی با تاکید بر اینکه معاهده ایران و روسیه بسیار معاهده خوبی است، اظهار کرد: امیدوارم مسئولان نظام و دستگاه‌های دولتی همچنین وزارت راه و شهرسازی و وزارت صنعت معدن و تجارت و همه سازمان‌ها پای کار بیایند و موانع را از میان راه بردارند و رفتار تسهیلگرانه داشته باشند و از تجار و صادرکنندگان نیز حمایت کنند.

این کارشناس مسائل روسیه به مسیر مناسب بانک مرکزی در رابطه با تسهیلات تسویه مالی پرداخت و گفت: خوشبختانه بانک مرکزی ایران و روسیه مسیر خوبی را دنبال می‌کنند و دشواری‌هایی را که در گذشته پیرامون تسویه مالی داشتیم کمتر خواهد شد.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین