وداع سهامداران با بورس؟
![](https://cdn.tribuneeghtesad.ir/thumbnail/Y9VDDB8aK3Nr/OGEBGhnvONbakilbk8PeE8j3oDRrJDOdF7lLKcbA0ztdmolSNqcmoBE2dW7A5Abr/32090.jpg)
پیشروی انتظارات تورمی متاثر از پرش قیمت دلار آزاد، دامن بورسبازان را گرفت. در روزهای گذشته صف فروش حرف اول را در این بازار میزد و سهامداران خرد وحقیقی ترجیح دادند از صف تقاضا خارج شوند؛ به نحوی که بورس تهران سهشنبه را با سرخ پوشی آغاز کرد.
تریبون اقتصاد- در آغاز معاملات روز جاری بیش از ۷۵درصد نمادها در محدوده منفی تابلوی معاملات جای گرفتند. در ابتدا نماگر اصلی تالار شیشهای برخلاف دیگر نماگرهای بورس تهران با افزایش همراه شد؛ اما اصرار حقیقیها برای فروش موجب شد تا شاخص کل بورس تهران باز هم کاهشی شود.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، در نیمه اول معاملات روز جاری، تمامی نماگرهای بازار سرمایه بازدهی منفی را ثبت کردند. ثابت ماندن دلار توافقی در محدوده ۶۷هزار تومان با وجود رشد دلار بازار آزاد به بیش از ۹۰ هزار تومان، از جمله دلایلی است که موجب شده است، اهالی بازار سرمایه نسبت به تداوم روند صعودی تردید داشته باشند.
همچنین نرخ اخزاها نیز در روزهای گذشته رو به صعود بوده است که این موضوع خود موجب تشدید خروج پول از سهام و صندوقهای درآمد ثابت خواهد شد؛ علاوه بر این عوامل بنیادین، ریسکهای سیاسی ناشی از احتمال تشدید تحریمهای بین المللی علیه ایران نیز از جمله متغیرهایی است که بر رفتار معامله گران اثر منفی بر جای گذاشته است.
تکرار نیما در توافقی
نکته مهم معاملات این روزهای بازار سرمایه، خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت است. طی چهار روز معاملاتی گذشته بیش از 4 همت پول خرد حقیقی از صندوق های درآمد ثابت خارج شده که عمدتا تحت تاثیر انتظارات تورمی آتی، این مهم رقم خورده است.
نکته منفی که به تازگی کارشناسان عنوان کردند، توقف رشد دلار توافقی است. با حذف دلار نیما و انتقال آن به دلار توافقی شکاف میان دلار رسمی و آزاد کشور به 10 درصد رسید. با این حال اخیرا نرخ دلار در بازار آزاد به بیش از 90 هزار تومان افزایش یافته، اما دلار توافقی همچنان در محدوده 67 هزار تومان در حال معامله است.
دلار توافقی در حال حاضر همان دلار نیمای سابق شده است؛ چرا که شکاف دلار رسمی و آزاد به بیش از 34 درصد رسیده است. از آنجا که ارز معیار صنایع بازار سهام، دلار توافقی است، هرچه شکاف میان دلار آزاد و رسمی بیشتر باشد طبعا صنایع بورسی نیز بیشتر دچار زیان خواهند شد.
واگرایی شاخص کل و هموزن
در نیم ساعت اول معاملات روز جاری، شاخص کل بازار سهام برخلاف دیگر نماگرهای بورس تهران، در مسیر افزایشی قرار گرفت و با ثبت رشد 0.13درصد توانست به سطح 2 میلیون و 825 هزار واحد افزایش یابد؛ این در حالی است که شاخص هموزن طی همین مدت کاهش 0.38 درصدی را به ثبت رساند و به سطح 869 هزار واحد عقب نشینی کرد.
به طور واضح از همان دقایق اولیه معاملات روز جاری، قدرت در دست فروشندگان بود. بیش از 490 نماد در محدوده قرمز تابلو معامله شدند. همچنین ارزش صفهای فروش، 40 میلیارد تومان از صف های خرید بیشتر بود که این موضوع نیز گویای فشار عرضه در بازار سرمایه است.
کاهش یکپارچه نماگرها
با گذشت زمان معاملات، عرضه در بورس تهران افزایش یافت و نمادها یکی پس از دیگری از محدوده مثبت به منفی تابلو عقب نشینی کردند. دماسنج اصلی بازار سهام در ساعت 10صبح نه تنها رشد ابتدای روز خود را از دست داد، بلکه افت 0.22درصدی را نیز تجربه کرد و به سطح 2 میلیون و 815 هزار واحد نزول یافت.
شتاب کاهش در شاخص هموزن بیشتر بود و این نماگر بازار سرمایه نزول 0.77 درصدی را تجربه کرد و به سطح 865 هزار واحد کاهش یافت. تعداد نمادهای منفی در این ساعت به بیش از 570 نماد رسید و ارزش صفهای فروش نیز به مرز 1همت افزایش یافت.
شتاب نزول شاخصها
دست برتر در نیمه اول معاملات روز جاری با فروشندگان بود. تمامی نماگرهای بازار سهام در 1.5 ساعت ابتدایی معاملات روز جاری نزولی بودند. شاخص کل بورس تهران با ثبت کاهش 0.59 درصد به سطح 2 میلیون و 805 هزار واحد عقب نشینی کرد.
در صورت عدم تزریق خبر مثبت، احتمال دارد که نماگر اصلی تالار شیشه ای، حمایت مهم 2.8 میلیون واحدی را از دست بدهد که در اینصورت عرضه در بازار افزایش خواهد یافت.
نزول در شاخص هموزن بیشتر از شاخص کل بود و این نماگر بازار سرمایه با ثبت افت 1درصدی به سطح 863هزار واحد نزول یافت. 615نماد یعنی 91درصد از کلیت بازار سرمایه در میانه بازار قرمزپوش شدند و ارزش صف های فروش به بیش از 1 هزار و 590 میلیارد تومان رسید.
ارزش معاملات خرد تا پایان نیم ساعت سوم معاملاتی به میزان 6 هزار میلیارد تومان به ثبت رسید و بیش از 1همت پول حقیقی از بازار خارج شد. بیشترین میزان خروج پول از صنایع فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و خودروسازان صورت گرفت.
گزارش کامل معاملات روز سهشنبه ۲۳ بهمنماه پس از پایان ساعت داد و ستدها منتشر میشود.