کاهش تولید و افزایش تقاضا، علل کمبود و گرانی کیوی در مازندران
کمبود و گرانی کیوی، به عنوان یکی از دغدغه های این روزهای شهروندان مازندرانی برای خرید میوه های شب عید به شمار میرود که دلیل عمده آن کاهش تولید این محصول است؛ موضوعی که رییس اداره جهاد کشاورزی تنکابن هم به این امر صحه می گذارد و معتقد است تولید این مواد غذایی در غرب استان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافت.
تریبون اقتصاد_مازندران با تولید ظرفیت ۷۲ نوع از تولیدات محصولات کشاورزی به مقدار هفت میلیون و ۵۰۰هزار تُن، حدود ۱۱ درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را در اختیار دارد. این استان دارای ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی بوده که طبق آمار رسمی هر ساله به طور متوسط ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های کشاروزی مازندران زیر کشت برنج می رود و این استان با تامین بیش از ۴۲ درصد برنج سفید کشور، رتبه اول را دارد.
به گگزارش ایرنا، از سوی دیگر این استان به لحاظ تولید محصولات متنوع کشاورزی و همچنین فراوانی تولید در برخی محصولات از جمله مرکبات، برنج و کیوی به عنوان قطب تولید این محصولات در کشور به شمار می رود و جایگاه ویژه ای دارد.
علاوه بر تنوع تولید محصولات کشاورزی و رتبه دار بودن در برخی محصولات کشاورزی در کشور، این روزها خبرهای خوشی در حوزه صادرات و بین المللی شدن تولیدات این استان به گوش می رسد و همین هفته گذشته خبری مبنی بر قرار گرفتن نارنگی مازندران در سبد غذایی روس ها مخابره شد و امروز نیز "کیوی" به عنوان دیگر محصول کشاورزی استان در سبد صادراتی دیگر کشورهای جهان قرار گرفته است.
باغهای کیوی مازندران که بالغ بر هفت هزار هکتار میشود بیشتر در غرب این استان متمرکز است. برداشت محصول این باغ ها هم در شرایط طبیعی به حدود ۱۸۰ هزار تا ۲۲۰ هزار تُن میرسد و بیش از ۷۰ درصد این محصول هم ارزش صادراتی دارد.
تنکابن در غرب مازندران قطب تولید کیوی در این استان به شمار میرود، با توجه به اینکه کیوی از نظر صادرات محصولی با ارزش بوده است اما کشاورزان در سالهای اخیر با مشکلات و چالشهایی برای فروش آن روبهرو بودند.
برای صادرات بهتر این محصول دو سالی است که جهادکشاورزی تاکید شناسنامه دار کردن باغ ها و محصول کیوی را در دستور کار خود قرار داد تا استانداردها و ضوابط کشورهای صادره انجام شود.
امسال با افزایش قیمت کیوی و امیدوار بودن کشاورزان از این قیمت میتوان گفت که اجرای این طرح به نوعی در موفق بودن صادرات این محصول هم نقش داشته است. در حال حاضر بر اساس گزارشهای میدانی قیمت این محصول در این شهرستان بستگی به اندازه و کیفیت کیوی حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزارتومان معامله میشود.
در این ارتباط مدیر جهاد کشاورزی تنکابن با اشاره به اینکه تولید کیوی در این شهرستان نسبت به سال گذشته به دلیل عدم باردهی مناسب با کاهش تولید روبهرو هستیم، گفت: حدود ۴۰ هزار تن کیوی در باغات این شهرستان امسال تولید شده است.
رضا نجفی با اشاره به اینکه نسبت به سال گذشته امسال به دلیل عدم باردهی مناسب با کاهش تولید کیوی در شهرستان روبهرو بودیم، گفت: حدود ۴۰ هزار تن کیوی در باغات این شهرستان امسال تولید شده است که همچنان رکورددار تولید استان هستیم.
وی با اشاره به اینکه چهار هزار و ۵۰۰ هکتار باغ کیوی در شهرستان تنکابن زیر کشت است، افزود: همچنین در این شهرستان با حدود ۱۱ هزار بهره بردار رکورد دار در تولید این محصول با بیش از ۸۰ هزار تن سال های گذشته در استان بوده است.
مدیر جهاد کشاورزی تنکابن یادآور شد: صادرات این محصول براساس گواهی مبدأ صادرات از سوی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان تنکابن تا تاریخ ۱۱ اسفند امسال ۲ هزار تن بوده است که بیش از ۷۰ درصد این محصول به کشورهای هند، روسیه و حاشیه خلیج فارس صادر و ۳۰ درصد در داخل کشور بهرهبرداری می شود.
وی با بیان اینکه کیوی در مقایسه با سایر درختان نیمه گرمسیری با آفات و بیماری های کمتری مواجه است خاطرنشان کرد: مقاومت آن با سرما بیش از مرکبات بوده است، احتیاج به رطوبت و آب دارد و به دمای ۱۰ درجه سانتی گراد زیر صفر نیز مقاوم است و خسارت زیادی از این نظر متحمل نمی شود.