اوضاع تامین گاز در ۱۴۰۴/ احتمال از دست دادن بازارهای خارجی

یک کارشناس حوزه انرژی گفت: اگر شرایط فعلی ادامه داشته باشد و برای تولید و مصرف هدفمند گاز تدابیری نیندیشیم حتی در تابستان هم به چالش برمیخوریم.
تریبون اقتصاد_میرقاسم مومنی، درباره احتمال چالش گازی در سال جاری اظهار داشت: موضوع گاز بسیار تخصصی و نقش استراتژیکی در ساختار انرژی کشور دارد با توجه به مصارف گاز در بخش صنعتی و کشاورزی و هم خانگی هرنوع نوسان در تولید و ارزش این محصول میتواند در همه بخشها تاثیرگذار باشد و در واقع دومینووار همه عرصهها را تحتتاثیر قرار میدهد، مثلا اگر گاز نتواند به گلخانهها برسد، کشت گلخانهها در زمستان از بین میرود و این میتواند باعث بالا رفتن قیمت محصولات شود.
به گزارش ایلنا، وی افزود: نبود گاز در صنایع میتواند صنایع تولیدی که اشتغالزا هم هستند؛ را دچار مشکل کند و در واقع هم اشتغال، هم تولید و هم صادرات دچار اختلال میشود. درواقع اکنون گاز به عنوان کالای استراتژیک مدنظر است، هرچند ما خوشبختانه دومین منابع تولید گاز را در جهان داریم و مشکل ذخایر نداریم اما در زمینه تولید و عرضه چالش داریم، زیرساخت لازم برای تعداد جمعیت و صنایع جدید انجام نشده و تحریمها نیز باعث شده که نتوانیم سرمایهگذاری لازم را انجام دهیم و نتوانستیم به میزان تولید لازم برسیم.
این کارشناس حوزه انرژی درباره وضعیت صادرات گفت: گاز اگر صادر نشود باید سوزانده شود که آلایندگی زیست محیطی دارد به همین جهت ما به خاطر تحریم و محدودیت از گاز استفاده درست نکردیم و بخش بزرگی را در کشور به مصرف میرسانیم.
وی بیان داشت: ما تاکنون به نخجوان صادرات گاز داشتیم و اکنون ترکیه جای ما را گرفته، صادرات به عراق را نیز با دستور رئیسجمهور امریکا از دست میدهیم، در مورد ترکیه نیز به نظر میرسد بازار کوچکتر خواهد شد. به همین جهت کم کم بازارهای خود را از دست میدهیم چون تحریم هستیم، امکان دریافت پول صادراتی را نیز نداریم چون بانکها اجازه کا با ما را ندارند.
مومنی خاطرنشان کرد: در هر حال، اگر شرایط فعلی ادامه داشته باشد و برای تولید و مصرف هدفمند گاز تدابیری نیندیشیم در تابستان هم به چالش برمیخوریم چون در تابستان هم مصرف گاز بالا میرود، صنایع و و پتروشیمی برای تولید خود نیاز دارند، اکنون ما نیاز داریم که در چاهها سرمایهگذاری صورت گیرد و این مستلزم این است که یا در عرصه داخلی و مهندسی به خودکفایی برسم که تاکنون این انجام شده اما در بحث تولید و انتقال و مصرفکننده نهایی گاز نیاز است سیاستگذاری جدید انجام شود.
وی درباره تاثیر اجرای پروژه فشارافزایی گفت: این پروژه باید سالها قبل انجام میشد ما اکنون زمان نداریم، مصرفکننده بخش صنعت و پتروشیمی امروز به سوخت نیاز دارد تا تولید رشد کرده و صادرکننده بتواند ارز وارد کشور کند، ما نیاز به برنامهریزی و راهکار فورسماژور داریم.
این کارشناس حوزه انرژی درباره نیاز به واردات در سال جاری گفت: ما اکنون برنامه سواپ گاز ترکمنستان و روسیه را در دستور کار داریم اما واقعیت اینکه لازم است تولید میادین خود را عملیاتی کنیم و این نیاز به سرمایه دارد که شاید برنامه ۲۵ ساله با چین و تفاهم با روسیه دیده شده باشد، در هر حال باید منتظر باشیم و ببینم که آیا در سال جاری محدودیتها کاهش خواهند یافت و پروژهها به سر و سامان میرسند یا خیر.