فروکش کردن هیجان قیمت ها در بازارهای داخلی با تأیید مذاکرات عمان
بورس سبز شد، طلا و دلار ریزش کرد

اتفاقات دوشنبه شب و زمزمههای جدی شدن مذاکرات بین ایران و آمریکا بیش از همه بازارهای مالی و اقتصاد داخلی، بورسیها را خشنود کرد و اثرات بسیار ملموسی بر بازار سهام گذاشت؛ به طوری که بازار سرمایه پس از افت شاخص در سه روز ابتدایی هفته، با رشد ۵۹ هزار و ۲۴۲ واحدی و ۲.۱۶ درصدی مواجه شده و یکی از سبزترین روزهای چند ماه اخیر را تجربه کرده و بازگشتی دلچسب به کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی داشته باشد و در عدد ۲ میلیون و ۸۰۶ هزار و ۱۰۲ واحد بسته شد.
تریبون اقتصاد_همانطور که بارها در این زمینه اعلام شده بود؛ کاهش تنشهای منطقهای بیشترین تأثیر را بر بورس میگذارد و رشد شاخص کل بازار سهام در روز سهشنبه همگان را به یاد اولین روز کاری بورس اوراق بهادار پس از اعلام توافق نهایی برجام انداخت.
به گزارش روزنامه ایران، با این حال پذیرش آغاز مذاکرات بین ایران و آمریکا یکی از غیرمحتملترین سناریوها در خصوص تنشهای چند وقت اخیر برای اهالی بازار سرمایه بود که در کمال ناباوری به وقوع پیوست و بالاخره بازارهای مالی به حوزه بورس هم روی خوش نشان دادند.
البته در بازارهای مالی دیگر نیز روز دوشنبه شاهد کاهش چشمگیر بودیم؛ به طوری که در تنها یک ساعت پس از انتشار خبر؛ نرخ دلار حدود 5 هزار تومان افت کرد.
در کنار سبزپوشی بازار سرمایه؛ اما سقوط قیمت در بازارهای طلا، سکه و ارز کمی مردم را خوشحالتر کرد، طلا با وجود رشد 0.95 درصد اونس جهانی و رسیدن به قیمت 3006 دلار، حدود 6 درصد افت کرد و سکه امامی نیز افتی بیش از 6 درصدی را تجربه کرد تا یکی از بهترین روزهای بازارهای مالی از دید مردم و سرمایهگذاران رقم بخورد.
البته باید به این نکته نیز توجه ویژه داشت که نقطه عطف اصلی این ماجرا شنبه شب خواهد بود که سیگنال اصلی را در خصوص افزایش احتمال توافق یا عدم توافق مشخص میکند و به همین دلیل بیشتر سرمایهگذاران منتظر تحولات آینده هستند.
اگر روند مثبتی در پیش باشد به احتمال زیاد در بازار طلا، سکه و ارز شاهد افت قیمتی (البته تا سطحی معین) خواهیم بود و جریان ورود پول به این بازارها مسیر خود را به سمت بازار سرمایه تغییر خواهد داد و بازار مسکن و خودرو با رکود مواجه خواهند شد.
در این میان برخی تحلیلگران سیاسی و اقتصادی شک و تردید نسبت به سخنرانی ترامپ در خصوص مذاکرات مستقیم با ایران دارند و برخی آن را تلهای از سوی رئیسجمهوری آمریکا میدانند. نکته هشدارآمیز نیز اینکه دولت و بویژه مسئولان اقتصادی باید هوشیار باشند که مانند سال 99 مردم را بیپروا به حضور در بورس تشویق نکنند و همه احتمالات را در نظر بگیرند.
به هر حال بازار سرمایه در فاز اول این رویداد، چند روزی واکنش هیجانی و مثبت خواهد داشت و امید و اطمینان به بازار سرمایه بازخواهد گشت و نقدینگی با تعویض مسیر پیشین خود به سمت این بازار هدایت میشود و در صورتی که مذاکرات از روز شنبه مثبت پیش برود، بازار به مرور وارد فاز منطق و دور شدن از هیجانات اولیه خواهد رفت و آرامشی نسبی بر آن حاکم خواهد شد. به نظر میرسد که در صورت منفی پیش رفتن مذاکرات، بازار به دلیل پیشخور کردن اخبار منفی در چند هفته اخیر، واکنش ملموس منفی از خود نشان ندهد و در این فاز، سرمایهداران به سمت تقاضا برای سهام بنیادین مانند پتروشیمیها و بانکیها و فلزات اساسی بروند.
در فاز سوم بازار سرمایه و در کنار آن دیگر بازارهای مالی در صورت روند مثبت تحولات آینده با رشد مواجه خواهند شد و اقتصاد کشور بهبود اساسی خواهد یافت و در این میان گروهها و صنایعی که بر پایه صادرات هستند، پیروز مطلق در این فاز هستند و در صورت روند معکوس نیز بازارهای مالی به شرایط پیش از این رخداد و البته با فشار کمتر بازخواهند گشت.
بازارهای مالی دنیا نیز پس از دوشنبه سیاه تاریخی، روز گذشته تقریباً همگی سبزپوش شدند. در آسیا، شاخص نیکی 225، 6.3 درصد رشد کرد، بورس شانگهای با رشد 1.58 درصدی مواجه شد و شاخص هَنگ سِنگ هنگکنگ 1.51 درصد و شاخص بورسهای اروپایی نیز رشد 2 تا 3 درصدی داشتند و نزدک نیز 0.1 درصد رشد کرد؛ بازار کریپتوکارنسی نیز با رشد همراه بود، بیتکوین و اتریوم و کاردانو و همچنین ریپل و دوجکوین با رشد همراه شدند.
اعتماد یا بیاعتمادی
در بازارهای مالی
در همین زمینه آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «ایران» در ارزیابی خود از شرایط بازارهای مالی داخلی پس از انتشار اخبار مربوط به مذاکرات ایران و آمریکا، اظهار کرد: «مشکل اقتصاد ما این است که در تحریم هستیم و اگر یکی بگوید که تحریم بماند و تحریمها اثری نداشته است؛ تنها با نگاه به نرخ ارز میتوان اثرات تحریم را کاملاً لمس کرد.»
وی افزود: «اگر روند آینده مثبت باشد نرخ طلا، سکه و ارز روند کاهشی خود را حداقل تا رسیدن به ثبات در بازار ادامه خواهند داد و مسلماً به دلیل اینکه پولها آزاد میشود و به جای اینکه به سمت ارز و طلا و... برود، به سمت بورس و یا بانکها می رود؛ تاثیرات مثبت اقتصادی خواهد داشت.» بغزیان اضافه کرد: «حال اینکه اگر مسئولان بتوانند از این شرایط استفاده کرده و روند مثبت بورس را حفظ کنند، همگی داخلی است و به کفایت مدیران بازمیگردد؛ بنابراین به طور خلاصه اگر روند مثبت باشد در کمترین حالت شاهد ثبات در بازار ارز و کاهش محسوس نرخها خواهیم بود و در صورتی که پول حاصل از فروش نفت به سرعت بازگردد، شاهد رونق در اقتصاد خواهیم بود. در بورس نیز حداقل دیگر شاهد خروج سرمایه از آن نخواهیم بود.»