دیابت بارداری؛ نکات طلایی که مادران باید بدانند

برخی از مادران در دوران بارداری به دیابت مبتلا میشوند که عواملی همچون چاقی، فشارخون بالا در بروز این بیماری تاثیرگذار است
تریبون اقتصاد_ یک متخصص تغذیه با حضور در یک برنامه تلویزیونی درباره دیابت دوران بارداری مطرح کرد: «دیابت بارداری نوعی دیابت است که برای اولین بار در دوران بارداری بروز میکند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، وی افزود که این نوع دیابت معمولاً قبل از بارداری در فرد وجود نداشته است. خانم گیاهی توضیح داد که قند خون در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی بالا میرود و این وضعیت معمولاً از هفته ۲۰ تا ۲۴ بارداری آغاز میشود.
چه عواملی خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش میدهند؟
او در پاسخ به این سوال بیان کرد که عوامل مختلفی میتوانند خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهند. چاقی و اضافه وزن قبل از بارداری، سابقه خانوادگی دیابت، فشار خون بالا و تولد نوزادانی با وزن بالا، از جمله عواملی هستند که احتمال بروز این بیماری را بیشتر میکنند. وی تأکید کرد که در این موارد، باید مراقبتهای ویژه از جمله چکاپ قند خون در ابتدای بارداری انجام شود.
آیا رژیم غذایی خاصی برای مادران دیابتی وجود دارد؟
متخصص تغذیه اضافه کرد: «رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در کنترل دیابت بارداری دارد. گیاهی توضیح داد که اولین نکتهای که باید به آن توجه شود، کنترل قند خون در صبح است، زیرا بدن در این زمان حساستر به افزایش قند خون است. او توصیه کرد که صبحانه باید متعادل و شامل پروتئین، چربی سالم و فیبر باشد. به گفته او مواد غذایی مانند عدس، پنیر یا ماست با بادام میتوانند گزینههای مناسبی برای صبحانه باشند.»
او در این خصوص افزود: « نباید مصرف مواد غذایی مثل برنج یا نان بهطور کامل حذف شود، اما باید نحوه مصرف آنها تغییر کند. گیاهی توضیح داد که برنج باید به صورت کته و نه داغ مصرف شود، زیرا برنج داغ میتواند باعث افزایش سریع قند خون شود. مصرف برنج با ترکیب مواد دیگری مانند عدس یا سبزیها میتواند به تنظیم قند خون کمک کند.»
آیا همه خانمهای مبتلا به دیابت بارداری نیاز به انسولین دارند؟
لادن گیاهی در پاسخ به این سوال مطرح کرد: «بسیاری از خانمها با رعایت رژیم غذایی مناسب قادر به کنترل قند خون خود هستند و نیازی به انسولین پیدا نمیکنند. در صورتی که انسولین تجویز شود، این به معنی شکست درمان نیست و استفاده از انسولین در کنار رژیم غذایی به کنترل بهتر قند خون کمک میکند.»
در صورتی که دیابت بارداری کنترل نشود، چه عواقبی میتواند داشته باشد؟
متخصص تغذیه توضیح داد: «در صورتی که دیابت بارداری کنترل نشود، ممکن است خطراتی برای مادر و نوزاد ایجاد کند. گیاهی اضافه کرد که نوزادانی که از مادران دیابتی به دنیا میآیند، ممکن است وزن بالاتری نسبت به معمول داشته باشند یا در معرض خطر دیابت در آینده قرار بگیرند. همچنین، مادران با سابقه دیابت بارداری، احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده دارند.»
او افزود: «که دیابت بارداری معمولاً پس از زایمان رفع میشود، اما مادرانی که در دوران بارداری دیابت داشتهاند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده هستند. گیاهی افزود که توجه به تغذیه صحیح پس از زایمان و انجام مراقبتهای پزشکی، به ویژه شیردهی، میتواند این خطر را کاهش دهد.
چه توصیههایی برای مادرانی که دیابت بارداری دارند، دارید؟
متخصص تغذیه تأکید کرد: «مادران باردار مبتلا به دیابت بارداری نباید از ترس کمبود مواد مغذی، رژیم غذایی خود را بهطور غیرمنطقی محدود کنند. گیاهی پیشنهاد کرد که این مادران باید به یک مشاور تغذیه مراجعه کرده و یک برنامه غذایی متناسب با نیازهای بارداری خود دریافت کنند. او همچنین تأکید کرد که شیردهی صحیح پس از زایمان و داشتن یک سبک زندگی سالم میتواند به کاهش ریسک ابتلا به دیابت در آینده کمک کند.»
گیاهی در پایان اظهار داشت: «مادران باردار باید به نیازهای تغذیهای خود توجه کرده و رژیم غذایی متنوع و متعادل داشته باشند. او اضافه کرد که باید مراقب کنترل قند خون خود در طول روز، بهویژه در صبح، باشند و در صورت لزوم از مراقبتهای پزشکی و مشاوره تغذیهای بهرهمند شوند. همچنین، شیردهی نقش مهمی در حفظ سلامت مادر و کودک دارد.دیابت بارداری مشکلی است که با مراقبتهای درست تغذیهای و پزشکی قابل مدیریت است. خانمها باید توجه ویژهای به قند خون خود در دوران بارداری داشته باشند و از مشاوران تغذیه کمک بگیرند تا از خطرات احتمالی این بیماری جلوگیری کنند.»