بورس در صدر جدول بازدهیها
بررسیهای آماری نشان میدهد بورس تهران در ۵۰ روز معاملاتی گذشته فراتر از انتظارات ظاهر شده و در صدر جدول بازدهیها قرار گرفته است.
تریبون اقتصاد، سرعت تحولات در بورس تهران رو به افزایش است. از صعود مستمر شاخص کل گرفته تا رشد افزایش معاملات خرد؛ آن هم در شرایطی که بازار سهام تا مهرماه در وضعیت نامطلوبی به سر میبرد.
به گزارش دنیای اقتصاد، آنچه در بازار سهام رخ میدهد حاکی از عزم جدی بازار مذکور برای بازسازی و بازیابی مجدد است. با توجه به اینکه بازار سهام نسبت به رقبایش جامانگی قابلتوجهی از رشد را ثبت کرده، اکنون که از حمایت سیاستگذار اقتصادی برخوردار است میتواند تا بروز ریسکهای جدید در مسیر افزایشی حرکت کند. وضعیت ارزش معاملات خرد در روزهای گذشته این موضوع را تایید میکند.
برآیند این اتفاقات بهزعم تحلیلها، از بازگشت رونق بعد از چند سال رکود و فرسایش خبر میدهد. با نگاهی به عملکرد بازارها از آغاز آبانماه نیز درمییابیم که بورس توانسته بازدهی بیشتری را طی این مدت کسب کند. بررسیهای آماری نشان میدهد بورس تهران در ۵۰ روز معاملاتی گذشته فراتر از انتظارات ظاهر شده و در صدر جدول بازدهیها قرار گرفته است.
شاخص کل بورس بعد از استارت صعودی خود در دوم آبان، اکنون تا محدوده ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار واحد بالا آمده است. رشد بیش از ۳۵ درصدی شاخص کل در این بازه زمانی، بهترین عملکرد در میان بازارهای دارایی بوده؛ این در حالی است که در این مدت بازدهی سکه امامی، سکه رفاه، نیم سکه، سکه گرمی و ربع سکه منفی بوده است. دلار آزاد نیز از کف دوم آبان رشد ۱۰ درصدی را تجربه کرده است. این آمار یادآور این نکته است که در دو ماه اخیر، بورس تهران پادشاه بازارهای دارایی بوده است.
دماسنج اصلی بورس در دوم آبانماه، کف یکمیلیون و ۹۷۰ هزار واحدی را ملاقات کرد؛ پس از آن روند صعودی شاخص کل آغاز شد و نماگر اصلی بازار سهام از کف مذکور رشد ۳۵ درصدی را تجربه کرده است.
یکی از نگرانیهای اصلی اهالی بازار سهام درحال حاضر این است که آیا رشد مذکور از پشتوانه منطقی برخوردار است؟ به بیانی دیگر با توجه به تجربه سال ۹۹، آیا ممکن است بورس مجددا با ریزش شدید مواجه شود؟ در این خصوص باید گفت بورس ۱۴۰۳ با بورس ۹۹ تفاوتهای بیشماری دارد.
همانطور که پیشتر نیز بهطور مفصل به این موضوع پرداختهایم، مقایسه وضعیت بازار در دو بازه زمانی مذکور از اصل اشتباه است. بنابراین ترس از اصلاح شدید با توجه به رونق بازارهای موازی، سناریویی سوخته محسوب میشود. این سناریو صرفا در صورتی میتواند حالت عملیاتی به خود بگیرد که ریسکهای غیرقابل پیشبینی بازارها را شوکه کنند.
در این صورت با توجه به واکنش بورس از ابتدای سال در رویارویی با ریسکهای ناگهانی، میتوان اینطور استنباط کرد که واکنش منفی شاخصهای سهامی در مواجهه با شوکهای ناگهانی کوتاهمدت خواهد بود.
در یک سناریوی جدید اما باید گفت رشد بورس همراه با اصلاح و استراحت کوتاهمدت تا اوایل بهمنماه، یعنی زمان حضور رسمی دونالد ترامپ در کاخ سفید، به قوت خود باقی خواهد ماند.
اما با حضور ترامپ میتوان انتظار داشت که با فرض احتمال کاهش بخشی از درآمدهای نفتی در کوتاهمدت، بار دیگر سناریوی ناگزیر توسل به پایه پولی برای جبران کسری بودجه در اذهان سرمایهگذاران پررنگ شود و اقبال به سمت سهام منتفع از کاهش بهره با محوریت شرکتهای بزرگ و اصطلاحا کامودیتیمحور شکل گیرد.