عیب کشنده اقتصاد آمریکا؛ هشدار درباره ترکیدن «مادر تمام حبابها»
میزان بدهی عمومی آمریکا، که نشاندهنده بدهی این کشور به وامدهندگان خارجی است، اکنون حدود 100 درصد تولید ناخالص داخلی است و پیشبینی میشود بهزودی از رکورد تاریخی ثبتشده پس از جنگ جهانی دوم نیز فراتر رود.
مادر تمام حبابها در آستانه ترکیدن
تریبون اقتصاد به نقل از فورچون- رُچیر شارما، رئیس مؤسسه بینالمللی راکفلر، هشدار داده است که «مادر تمام حبابها» به زودی در اقتصاد آمریکا خواهد ترکید؛ چرا که عملکرد بالای این کشور بهشدت تحت تأثیر بدهیهای عظیم قرار دارد.
سودآوری غیرواقعی با پشتوانه بدهی
شارما اظهار داشت که اگرچه والاستریت به عملکرد قوی شرکتها اشاره میکند، اما این دستاوردها، پس از تعدیل برای هزینههای دولت و رشد شرکتهای فناوری بزرگ، کمتر چشمگیر به نظر میرسد.
او توضیح داد که سودهای «فوقالعاده» معمولاً تحت تأثیر رقابت به حالت عادی بازمیگردند.
بدهیهای تاریخی آمریکا
میزان بدهی عمومی آمریکا، که نشاندهنده بدهی این کشور به وامدهندگان خارجی است، اکنون حدود 100 درصد تولید ناخالص داخلی است و پیشبینی میشود بهزودی از رکورد تاریخی ثبتشده پس از جنگ جهانی دوم نیز فراتر رود.
اما این بار، برخلاف گذشته، این بحران در غیاب یک فاجعه جهانی و با اقتصادی نسبتاً قوی رخ میدهد.
هزینه سنگین بهره بدهیها
هزینه بهره این بدهیها نیز بهطور سرسامآوری افزایش یافته و به یکی از بزرگترین اقلام بودجه تبدیل شده است. هزینههای بهره سالانه اکنون به یک تریلیون دلار رسیده که حتی از بودجه دفاعی نیز بیشتر است.
اقتصاد قوی اما آسیبپذیر
اگرچه دولت فدرال درگیر کسری شدید است، اما خانوارها و شرکتهای آمریکایی همچنان ترازنامههای قدرتمندی دارند که میتوانند به حفظ پویایی اقتصادی کمک کنند.
در واقع، رشد تولید ناخالص داخلی در سهماهه سوم سال به 3.1 درصد (از 2.8 درصد) بازنگری شد که بخشی از آن به دلیل افزایش هزینههای مصرفکنندگان بود.
وابستگی خطرناک به بدهی
بر اساس محاسبات شارما، اکنون برای ایجاد هر یک دلار رشد تولید ناخالص داخلی، دو دلار بدهی جدید دولتی لازم است؛ رقمی که در مقایسه با پنج سال گذشته، 50 درصد افزایش یافته است.
او تأکید کرد که هر کشور دیگری با چنین شرایطی، تاکنون با فرار سرمایه مواجه شده بود، اما آمریکا همچنان میتواند بهعنوان بزرگترین اقتصاد جهان و دارنده ارز ذخیره جهانی به موقعیت خود افتخار کند.
پایان احتمالی دوره استثنای آمریکا
شارما پیشبینی کرد که در سال آینده، سرمایهگذاران احتمالاً خواهان نرخ بهره بالاتری برای بدهیهای جدید آمریکا خواهند شد یا نشانههایی از انضباط مالی طلب خواهند کرد.
این امر به کاهش وابستگی به هزینههای دولتی منجر خواهد شد که میتواند رشد اقتصادی و سودآوری را تحت تأثیر قرار دهد.
نشانههای ترکیدن حباب
نشانههایی از این روند نیز دیده میشود؛ بهعنوان مثال، شرکت بزرگ مدیریت دارایی «پیمکو» اعلام کرده که به دلیل نگرانی از افزایش بدهیهای آمریکا، در حال کاهش سرمایهگذاریهای خود در اوراق قرضه بلندمدت این کشور است.
هشدار درباره پایان دوره رشد سریع سهام
شارما با اشاره به افزایش سریع قیمت سهام در ماههای اخیر گفت:
«در مراحل پایانی یک حباب، قیمتها معمولاً بهشدت افزایش مییابند و طی شش ماه گذشته، سهام آمریکا با بزرگترین اختلاف نسبت به سایر کشورها در 25 سال اخیر رشد کرده است.
اما پرواز در چنین ارتفاعی، نیازمند احتیاط است. تمام نشانههای کلاسیک قیمتهای افراطی، ارزشگذاریها و احساسات بازار حاکی از این است که پایان نزدیک است. وقت آن رسیده که روی پایان "استثنائات آمریکا" شرط ببندیم.»