روایتی باورنکردنی از کلاهبرداری به بهانه آگهی استخدام
هنر رندانه دزدی از جویندگان کار

تجربه کسانی که گرفتار کلاهبرداری شدهاند و از آنها خواسته شده قبل شروع کار، مبلغی بپردازند، نشان میدهد اغلب ظاهر امر را حفظ کردهاند
تریبون اقتصاد - کلاهبرداری با استفاده از آگهیهای شغلی با سروشکلی جدید برگشتهاند. اخیرا یکی از کاربران شبکه اجتماعی توییتر، تجربه خود از سروکله زدن با یک شرکت که بهاحتمال قوی در حال استفاده از نوعی شگرد کلاهبرداری است را منتشر کرده است. او نوشته شاید شما هم به شرکتهای کار مجازی برخورد کنید که 10 تا 12 آپشن شغلی مثل تایپ و گویندگی را به شما پیشنهاد میکنند و انتخاب را بهعهده خودتان میگذارند تا هرکدام را که خواستید انجام دهید. آنها حتی نماد اعتماد الکترونیک هم دارند و همهچیزشان عادی بهنظر میرسد اما در پسپرده واقعا در حق جویندگان کار جفا میکنند چون قرار نیست پولی پرداخت کنند در حالی که کارشان را بهشکلی زیرکانه توسط شما پیش میبرند. این کاربر به توضیح جزییات تجربه خود پرداخته و افراد دیگری هم با حضور در بحث از تجربه ناخوشایند خود در این زمینه گفتهاند. بهقول سریال عبرتآموز ترکی معروف، شاید چنین رویدادی برای شما هم اتفاق بیفتد!
طرز کار کارفرماهای قلابی چیست؟
چه کسی بدش میآید که کار آسانی را در خانه انجام دهد و بهراحتی و بدون داشتن تخصصی ویژه، پول در بیاورد؟ یک کاربر شبکههای اجتماعی که دست به آزمایش شرکتها و کارفرماهای قلابی زده مینویسد به من گفته بودند میتوانی روزی یک تا دو فایل برای تایپ داشته باشی. اما حضور در این پروژه مستلزم پرداخت 70 هزار تومان پول بود. بعد آنها کانالی تلگرامی را معرفی کردهاند که در آن فایلهای PDF برای تصحیح و تایپ ارسال میشده. دسترسی به آن فایلها هم جداگانه پولی بالغ بر 36 هزار تومان لازم داشته است. فایل ارسال شده در ظاهر چهار صفحه است اما بعد از پرداخت پول افراد متوجه میشوند که در وضعیت استاندارد، هر فایل حداقل 15 صفحه دارد که باید در یک ساعت و نیم تنظیم و تصحیح شود. مساله اینجاست که کسی نمیتواند آن حجم از کار را در این مدت زمانی انجام دهد و اگر حتی یک دقیقه هم دیر کنید، پولی به شما تعلق نخواهد گرفت. این کاربر که تجربه خود را نوشته میگوید در کانالی که عضو شده هزار و 500 نفر حضور داشتهاند و پولی حدود 54 میلیون تومان به جیب کارفرما رفته است.
تجربه دیگران چگونه است؟
تعداد زیادی از کابران شبکههای اجتماعی تاکنون به دام شرکتهایی افتادهاند که پیش از استخدام از آنها پول میگیرند و بعد ماموریتی ناممکن را به آنها میسپارند. یکی از شرکتکنندگان در بحثی توییتری در مورد اینگونه کلاهبرداریها گفته است که تجربه مشابهی را با شرکت دیگری داشته که وقتی از آنها خواسته پولش را برگردانند، شرکت به یک نه بسنده کرده و دیگر جوابی به این کاربر نداده است. مریم هم کارش به این کانال افتاده و مینویسد من درخواست کار در زمینه ادمینی تلگرام داشتم. اما بعد از پرداخت این مبالغ به من گفتند که باید هر روز هزار نفر به اعضای کانال اضافه کنم که چنین چیزی غیرممکن است. حنا میگوید در دوران دانشجویی با چنین اتفاقی روبهرو شده و فایلی را در اختیارش گذاشتهاند که کاملا تار بوده است. یکی دیگر از شرکتکنندگان درگفتگو نوشته، برای شغل دایرکتر کارش به چنین سایتهایی افتاده، 100 هزار تومان پرداخت کرده و بعد متوجه شده که باید روزی 300 دایرکت در اینستاگرام به افراد ارسال کند. اما اپلیکیشن اینستاگرام اجازه چنین کاری را نمیدهد و خیلی زود، اکانت او مسدود شده. مشابه همین اتفاق برای تلگرام هم افتاده، به سارا گفتهاند که یک پیام تبلیغاتی را به 150 نفر در این پیامرسان بفرستد و تعداد زنان و مردان برابر باشد. اما بعد از ارسال پیام بیستم، تلگرام اکانت او را مسدود کرده است. اما ماجرا به اینجا ختم نمیشود. مهسا اخیرا پیامی دریافت کرده که میگوید برای یک شغل به او تا سقف روزی 500 یورو پول پرداخته میشود و تنها شرطش، ورود به یک سایت است. او توضیح داده که جرات ورود به آن سایت را پیدا نکرده است.
چطور میشود پیگیری کرد؟
تجربه کسانی که گرفتار شرکتهای زیادهخواه شدهاند و از آنها خواسته شده قبل از شروع کار، مبلغی را پرداخت کنند، نشان میدهد اغلب این شرکتها دارای نماداطمینان و سایت هستند. علیرضا که یک وکیل است به مالباختهها توصیه کرده، به مرکز اصناف شکایت کنید و اگر شرکت مربوطه نتواند بیگناهی خود را ثابت کند، شدیدا توبیخ خواهد شد. او میگوید خودش موفق شده تا چند شکایت از این دست را به سرانجام برساند. ملیحه در ادامه پیشنهاد شکایت میگوید با این کار باعث میشوید تا نماد اطمینان از سایت آنها سلب شود و افراد کمتری در دام این ماجرا بیافتند. اما برخی کاربران چندان از پیشنهاد شکایت استقبال نکردهاند. آنها میگویند رمز موفقیت این شرکتها این است که رقمهای کمی از افراد میگیرند تا شکایت برای آنها صرفه اقتصادی نداشته باشد.