کد مطلب: ۵۹۴

پیش‌بینی آینده بازار لوازم خانگی / انحصاری می‌ماند یا رقابتی می‌شود؟

معادله بازار لوازم خانگی با اعلام محمد اتابک به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت صمت کمی پیچیده شد و مشخص نیست که بازار به سمت تولیدات داخلی می‌رود یا آزادسازی واردات صورت می‌گیرد.

تریبون اقتصاد - بازار لوازم خانگی در دهه 90 تا کنون با فراز و نشیب‌‌های بسیاری همراه بوده و در سال 97 به دلیل قرار گرفتن این محصولات در گروه 10 با ممنوعیت ثبت کالا  و ورود همراه شد. دولت شهید رئیسی تمایل داشت بازار لوازم خانگی بیشتر از تولید داخلی بهره ببرد. هرچند قبل از اعلام ممنوعیت‌ هم سال‌ها دو برند کره‌ای پر طرفدار ال جی و ساسونگ به صورت مونتاژی در ایران فعالیت داشتند اما از سال 98 آنها هم تصمیم به رفتند گرفتند تا بازار لوازم خانگی با تغییرات بسیاری همراه شود و تولید لوازم خانگی داخلی مورد توجه بیشتری قرار گرفت.

دولت سیزدهم در عمر سه ساله خود تلاش کرد بازار تولید لوازم خانگی را گسترش دهد. بازاری که این روزها به یک دغدغه برای مردم و تولیدکنندگان تبدیل شده است.

تولیدکنندگان برای تامین برخی از قطعات  مورد نیاز مجبور هستند قیمت محصولات خود را افزایش دهند. در مقابل هم مردم نسبت به کالاهای بی کیفیت و گران در بازار ناراضی هستند. در چندسال اخیر دولت سیزدهم با حمایت از فروشگاه های داخلی همانند شهر لوازم خانگی تلاش کرد شرایط فروش بهتری را برای تولیدکنندگان داخلی ایجاد کند. مردم هم به صورت قسطی و نقدی محصولات را خریداری کردند اما بعد از مدتی نسبت به کیفیت کالا و خدمات پس از فروش آن ناراضی بودند.

نگاه دولت چهاردهم به واردات آزاد

دولت چهاردهم با نگاه تعامل با دنیا به میدان آمد و در این مدت نشان داد که می‌خواهد در حوزه های مختلف اقتصادی از این تعامل استفاده کند. نگرش شخص رئیس جمهور بر این باور است که دولت برای افزایش رقابت و کیفیت کالا باید از واردات استفاده کند. موضوعی که در بحث واردات خودرو به آن اشاره کرده است. همچنین پزشکیان در زمان مناظره انتخاباتی ریاست جمهوری درباره برنامه های خود اعلام کرد که باید تحریم‌ها رفع و آزاد سازی واردات انجام شود.

معاون وزیر صمت دولت سیزدهم درباره روند رو به رشد تولیدات داخلی لوازم خانگی اعلام کرد در سال 99 حدود 14 میلیون دستگاه، در سال 1400 حدود 16 میلیون دستگاه، در سال 1401 حدود 16 میلیون . 500 هزار دستگاه و در سال 1402 بیش از 17 میلیون و 500 هزار دستگاه لوازم خانگی تولید شده است. طبق گفته این مسئول در چهار ماه امسال در مقایسه با گذشته در حوزه تولید محصولات لوازم خانگی حدود 9 درصد در حوزه صادرات 11 درصد افزایش داشتیم.برای امشال هم بیش از 20 میلیون دستگاه لوازم خانگی هدفگذاری شده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: در راستای افزایش داخلی‌سازی صنعت لوازم خانگی، ارزبری این صنعت حدود 20 درصد کاهش پیدا کرده است.

جواد حسینی‌کیا در همایش لوازم خانگی افزایش عمق ساخت داخل همراه با افزایش صادرات را بسیار مهم دانست و گفت: تولید با سه ضلع قیمت مناسب، رقابت‌‌پذیری و صادرات محور منجر به افزایش پویایی واحدهای تولیدی خواهد شد.

کلاف در هم پیچیده بازار لوازم خانگی

این روزها در آستانه معرفی سیاست‌گذاران جدید هستیم. در کابینه اعلامی دکتر پزشکیان نام محمد اتابک به عنوان وزیر صمت به چشم می‌خورد، فردی که رزومه روشنی در بخش فولاد و معدن دارد. انتخاب چنین فردی همه باورها را به این سمت می‌برد که حضور اتابکی احتمالا روند داخلی بازار لوازم خانگی را به سمت بازار داخلی پیش می‌برد. عمده بدنه و ساخت لوازم خانگی از فولاد است و چنین فردی به عنوان وزیر می‌تواند خبر خوبی برای تولیدکنندگان داخلی باشد که بازار انحصاری خود را در پیش بگیرند.

البته این نگاه شاید کمی با سیاست‌های شخص رئیس جمهور متفاوت باشد زیرا پزشکیان به بازار رقابتی و رفع تحریم ها تاکید دارد. با این روند تضادها می‌توان گفت همچنان ابهام در بازار لوازم خانگی ادامه داشته باشد که این بازار به کدام سمت می‌رود؟ تولید لوازم خانگی داخلی گران بی کیفیت یا تولید آن با افزایش کیفیت رخ می ‌دهد.

 شاید احتمال سومی هم در پیش باشد که وزیر صمت اعلامی دولت چهاردهم بعد از انتخاب شدن از سوی مجلس شورای اسلامی با نگرش پزشکیان هم سو شود و بازار رقابتی ایجاد کند. واردات لوازم خانگی هم آزاد شود و مردم در میان برندهای مختلف؛ انتخاب کنند که محصولات داخلی خریداری کنند یا به سمت برندهای معتبر جهانی پیش بروند.

بر اساس این گزارش، باید دید در ادامه؛ دولت چهاردهم چه تصمیمی در بخش بازار لوازم خانگی می گیرد. با توجه به اینکه نمایندگان مجلس تاکید دارند باید تولید داخلی حمایت شود، آیا وزیر انتخابی دکتر پزشکیان می‌تواند شرایط رقابتی و واردات لوازم خانگی را در این حوزه ایجاد کند یا همسو با نگاه برخی از نمایندگان مجلس و برخلاف نگرش رئیس جمهور دولت چهاردهم در مناظره های انتخابی عمل کند تا بازار به سمت انحصار لوازم خانگی داخلی پیش برود؟!

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین