چرا دولت سیزدهم به مدیران سید ابراهیم رئیسی اعتماد میکند؟
فرصت یا تهدید؛ ثمره همراهی پزشکیان با مدیران دولت سیزدهم
نگاهی به فهرست مدیرانی که دولت چهاردهم تصمیم گرفت در سمت خود ابقا شود یا با تغییراتی اندک همچنان به کار ادامه دهند
تریبون اقتصاد - مسعود پزشکیان، از روز اول ملاک و معیار انتخاب مدیران در دولت چهاردهم را شایستهگزینی بر اساس شاخصهای تعیین شده اعلام کرد و گفت اگر مدیری در ارزیابیها رتبه قابلقبولی کسب کرد، باقی خواهد ماند و مدیرانی که بدون تخصص و شایستگی منصوب شدهاند، کنار گذاشته خواهند شد.
به گزارش تریبون اقتصاد؛ تغییر مهرههای دولت، معمولا به دلیل رویکرد سیاسی و جناحبندیهای سیاسی انجام میشود. از دلایل دیگر میتوان به استراتژیها و برنامههای رئیسجمهور و کابینه او برای پیشبرد اهداف و تحقق شعارهای انتخاباتی و در نهایت تغییر در خطمشیها اشاره کرد. اما شاید پنهانترین دلیل برای تغییرات در سطح معاونت و مدیران کل و... در اصل عدم اعتماد مقامات اصلی و وزرا به نفرات منتسب به دولت قبل باشد.
تغییر در بدنه دولت و کابینه محدود به انتخابات و روی کار آمدن رئیسجمهوری جدید نیست. گاهی به دلیل اعتراض بخش کارشناس و یا عمومی جامعه دولت ناچار از تغییر وزیری ناکارآمد میشود. در دولت سیزدهم طی سه سال، چند وزیر بنا به دلایلی اعم از استعفا و یا کسالت تغییر کرده و وزارتخانه تا معرفی و کسب رأی اعتماد وزیر بعدی توسط سرپرست اداره شد. با گذشت سه ماه، برخی مدیران دولت سیزدهم در وزارتخانههای دولت چهاردهم همچنان ماندگار شدند. ارزیابی عملکرد گذشته آنها در وزارتخانههای متبوعشان میتواند درست یا نادرست بودن تصمیم وزرا برای ابقای این افراد را نشان دهد.
وزارت نیرو
وزیر نیروی دولت چهاردهم، عباس علیآبادی، وزیر صمت دولت شهید رئیسی بود. علیآبادی که طی مدت فعالیت خود در سمت وزیر صنعت عملکرد مناسب و رضایتبخشی از خود نشان نداد بعد از انتخابات به وزارت نیرو فرستاده شد.
علیآبادی در زیر مجموعه وزارتخانه نیرو برخی مدیران را ابقا کرد. او طی روزهای گذشته در حکمی «هاشم امینی» را برای مدت دو سال بهعنوان عضو اصلی، رئیس هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ابقا کرد.
وزارت اقتصاد
در وزارت اقتصاد یکی از مهمترین پستهایی که با تأیید وزیر اقتصاد ابقا شد رئیس سازمان کل مالیاتی کشور است. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در مراسمی اعلام کرد محمدهادی سبحانیان به کار خود بهعنوان رئیس امور مالیاتی ادامه میدهد. همتی در این باره گفت: آقای سبحانیان از دانشجویان بنده در دانشگاه بود و شاهد تلاشهای او در سازمان امور مالیاتی بودم.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، «حسن سالاریه» را در سمت «معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران» ابقا کرد.
حسن سالاریه، دانشآموخته دکتری تخصصی مهندسی مکانیک و عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی شریف با مرتبه استادی است که پیشازاین مسئولیتهایی چون ریاست سازمان فضایی ایران و سرپرستی پژوهشگاه فضایی ایران را برعهده داشته است.
او همچنین سمتهایی همچون قائممقامی ریاست بنیاد ملی نخبگان، مؤسس چند شرکت خصوصی دانشبنیان و برخی مسئولیتهای دانشگاهی را در سوابق علمی و مدیریتی خود دارد.
وزارت راه و شهرسازی
در وزارت راه و شهرسازی نیز هنوز وزیر دست به ترکیب اصلی معاونتها نزده و اغلب افراد از دولت شهید رئیسی همچنان بر مسند قبلی خود در حال کار هستند.
داریوش امانی معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و حمل نقل جادهای و خیرالله خادمی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربنای حمل نقل کشور هر دو از معاونین مهرداد بذرپاش هستند که همچنان در سمت خود باقیماندهاند.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
احمد میدری هم بهعنوان وزیر تعاون هنوز تغییرات زیادی در معاونتهای این وزارتخانه ایجاد نکرده و اغلب معاونین این وزارتخانه همچنان در حال فعالیت هستند. وزیر کار در پاسخ به دلیل عدم تغییر در ترکیب وزارتخانه متبوعش گفته است: تنها کاری که میتوانیم بهسرعت انجام دهیم همین عزل و نصبها است. میدری افزود: صرفاً یک ماه از حضور من در وزارتخانه میگذرد و میگویند چرا معاونتها تغییر نکرده است، درحالیکه نصف معاونین تغییر کردهاند.
بانک مرکزی
یکی از کلیدیترین پستهای اقتصاد کشور که طی ماههای گذشته هنوز تغییری در آن ایجاد نشده رئیسکل بانک مرکزی است. محمدرضا فرزین که از سال 1401 بعد از علی صالح آبادی بر کرسی ریاست بانک مرکزی تکیه زد در دولت چهاردهم نیز به کار خود ادامه داده و به همین دلیل هیچ تغییری در بدنه بانک مرکزی نیز رخ نداد.
در اشاره به برخی از این افراد و سمتها که در روند اقتصاد کلان کشور بسیار اثرگذار هستند میتوان به محمد شیریجیان معاون اقتصادی بانک مرکزی که در دولت سیزدهم جایگزین پیمان قربانی شد اشاره کرد. یکی دیگر از این افراد محمد طالبی دبیرکل بانک مرکزی است که از سال 97 و با معرفی عبدالناصر همتی در این پست حضور دارد.
سازمان ملی استاندارد
یکی از پرحاشیهترین افرادی که طی این مدت در پس خود ماندگار شده است مهدی اسلامپناه رئیس سازمان ملی استاندارد دولت سیزدهم است.
مهدی اسلامپناه در این دو سال در پست خود مسیر کم چالشی را نداشته است. او استاد دانشگاه و دارای مدرک دکترای خط و مشی و همچنین پست دکترای کسبوکارهای نوین و متخصص در امور اقتصاد تولید است. در کارنامه قبلی او قائممقام و معاونت تولید شرکت دخانیات ایران، مدیرکل صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت به ثبت رسیده است.
رئیس سازمان استاندارد طی روزهای گذشته و در نشست خبری خبر داد: گوشی تلفن همراه مدل آیفون 14 ریجستر خواهد شد. با کاهش محدودیتهای ارزی، گوشی آیفون 14 رجیستر خواهد شد و این گوشی از نظر تکنولوژی مشکلی ندارد، البته باید در نظر داشت که موبایل مشمول استاندارد اجباری نیست و این موضوع زیرمجموعه وزارت ارتباطات است . اما درست در همان موقع گوشی او زنگ خورد و او در توضیح خبر رجیستر آیفون 14 به فرد پشت خط گفت: من خدمت دوستان هم گفتم که وزارت ارتباطات این موضوع را بررسی خواهد کرد و اگر گشایشی باشد در خصوص ریجستری آیفون ۱۴ در آینده نزدیک اعلام خواهد شد.
افراد و پستهای دیگری هم بدون تغییر از دولت سیزدهم به دولت چهاردهم راه پیدا کردند که طی ماه های آینده باید منتظر ماند و دید آیا شعار وفاق ملی که باعث ابقای آنان شده و منافع ملی کشور موجب خواهد شد تا رویکردهای سیاسی و رقابتهای جناحی را برای حضور در دولت چهاردهم نادیده بگیرند یا...