کد مطلب: ۴۱۷۳

دستورالعمل کاربردی خرید خودرو کارکرده

توی دلتان را خالی نمی‌کنیم اما خرید خودرو کارکرده وقتی به‌صرفه است که بدانیم وضعیت موتور چطور است و مطمئن باشیم خودرو تصادفی یا چپی نیست

تریبون اقتصاد - قیمت خودرو آن‌قدر بالا رفته که خیلی‌ها جرات نمی‌کنند از کنار مدل‌های صفرکیلومتر بازار آزاد رد شوند، چه برسد به اینکه از فروشنده قیمت بپرسند و شرایط خرید را جویا شوند.

به گزارش تریبون اقتصاد؛ خرید از کارخانه و برنده‌شدن در قرعه‌کشی‌ شرکت‌های خودروسازی هم بیشتر شبیه رویاست تا واقعیت. به همین دلیل کسانی که می‌خواهند خودرو بخرند چاره‌ای ندارد جز اینکه وارد بازار ماشین دست‌دوم و کارکرده شوند تا هم خودرو ارزان‌تر بخرند و هم اینکه همان موقع با ماشین خودشان به خانه برگردند و در صف خرید نمانند. اما خرید خودرو کارکرده راحت نیست. بالاخره چند سال، فرد دیگری پشت آن نشسته و معلوم نیست چه حال و احوالی دارد. همین موضوع است که کار را سخت می‌کند. توی دلتان را خالی نمی‌کنیم اما خرید خودرو کارکرده وقتی به‌صرفه است که از قبل نکات ریزی را بدانید. مثلاً چطور متوجه شویم که خودرویی که پسندیدیم تصادفی و چپی نیست، وضعیت موتور چطور است، فروشنده چقدر با ما صادق است، در رهن جایی نیست و چه زمانی سند یا برگ سبز به نام ما می‌شود.

حواستان به زمان خرید باشد

انتخاب زمان درست رابطه مستقیمی با یک خرید به‌صرفه دارد. یعنی فرقی نمی‌کند، صبح به بازار بروید یا بعدازظهر مهم این است که زمان درستی برای خودرو کارکرده انتخاب کنید. معمولاً بهترین زمان برای خرید خودرو کارکرده بعد از تعطیلات نوروز است، وقتی که هیاهوی سفر رفتن و مهمانی‌ها تمام شده و خیلی‌ها فروشنده می‌شوند.  ماشینی که بعد از تعطیلات نوروز وارد بازار می‌شود برای خرید مناسب است، چون قبل از تعطیلات عید و سفرهای طولانی بیشتر فروشند‌ه‌ها خودرو خود را  سرویس می‌کنند. لنت ترمز را چک می‌کنند، نگاهی به روغن‌موتور، گیربکس، شمع و وایر می‌اندازند و لاستیک‌ نو می‌خرند که در راه نمانند. این خودروها حداقل برای چند ماه خرج روی دستتان نمی‌گذارند و به سرویس دوره‌ای نیازی ندارند. دلیل دیگری که این زمان را برای خرید طلایی می‌کند، پایین آمدن قیمت خودروست. چون جو خریدوفروش خودرو که قبل از عید به اوج رسیده بعد از تعطیلات فروکش می‌کند و قیمت‌ها پایین می‌آید. البته ورود خودرو صفر به بازار هم روی قیمت خودرو کارکرده تأثیر زیادی می‌گذارد. معمولاً وعده تحویل خودروهای صفر از کارخانه‌ها یکی دو ماه بعد از شروع سال جدید است. در این زمان کسانی که می‌خواهند خودرو صفر بخرند، خودروی قبلی را می‌فروشند و چون بازار پر از فروشنده است می‌توانید خودرویی باقیمت مناسب بخرید.

ماشینی که کفش آفتاب دیده نخرید

خرید خودرو کارکرده از صفر خیلی سخت‌تر است، چون باید علاوه بر ظاهر حواستان به باطن ماشین هم باشد. خودرو کارکرده خودش اسمش را معنا می‌کند، یعنی چند سال کارکرده و حالا قرار است فروخته شود. به همین دلیل ممکن است هزار تا مشکل داشته باشد. اینجای کار باید خیلی حرفه‌ای عمل کنید که کلاه سرتان نرود. اگر خودتان فنی هستید و از این کارها سر در می‌آورید که هیچ در غیر این صورت حتماً از یک کارشناس کمک بگیرید. در حال حاضر شرکت‌های زیادی در این حوزه فعالیت می‌کنند و می‌توانید با پرداخت هزینه مشخص، از کارشناسان حرفه‌ای برای تست خودرو کمک بگیرید. با این اوصاف اگر خودرو مناسبی پیدا کردید و از رخ کار خوشتان آمد حتماً به این چند موردتوجه کنید؛ اول‌ازهمه حواستان باشد که شاسی خودرو ضرب ندیده باشد. حتماً این اصطلاح را شنیده‌اید که می‌گویند شاسی جلو یا عقب خورده. اگر شاسی ضربه شدید خورده باشد، جلوبندی خودرو هم مشکل دارد، تنظیم فرمان نیز  ایراد دارد و همین موضوع روی سلامت لاستیک هم تأثیر می‌گذارد. اگر ماشین با شاسی خراب بخرید بعد از چند ماه جلوبندی و فرمان و لاستیک‌ها خرج روی دستتان می‌گذارد. بعد از شاسی باید ستون‌های خودرو را چک کنید که چپی و تصادفی نباشد و کف ماشین آفتاب ندیده باشد. پوسیدگی هم خیلی مهم است، کف ماشین و زیر گلگیرها را نگاه کنید که پس‌فردا در برف‌وباران، آب وارد ماشین نشود. رنگ‌شدگی، زنگ‌زدگی، دفرمه شدن، خوردگی خودرو را بررسی کنید. رنگ و بدنه، کاپوت و ستون خودرو به معنای تصادفی بودن آن است که علاوه بر ایمنی پایین، در آینده باعث می‌شود برای تعمیرات هزینه کنید.

خودرو کارکرده

خودرو سالم بخرید

موتور که خراب باشد یعنی بعد از خرید باید کلی هزینه کنید. پس اول، به موتور خودرو یک نگاه مفصل بیندازید. تسمه تایم را ببینید و بعد بروید سراغ اگزوز. چند دقیقه پشت فرمان بنشینید و کمی گاز بدهید و به کسی که همراهتان است بگویید به دود اگزوز نگاه کند. اگر دود سیاه بیرون آمد، ماشین سوخت زیادی مصرف می‌کند، اگر دود سفید بود واشر سرسیلندر خراب است، اگر دود آبی بود یک جایی در موتور ماشین می‌لنگد و ممکن است بعد از چند روز دردسر شود. سیم‌کشی خودرو هم خیلی مهم است، اگر سیم‌کشی خشک باشد، یعنی بعد از چند روز خرج روی دستتان می‌گذارد. همین‌جا سیستم صوتی و شیشه‌برقی و سلامت چراغ‌ها را هم بررسی کنید. شیشه‌ها را چند بار بالا و پایین کنید. برف‌پاک‌کن کار می‌کند یا نه؟

به کیلومترشمار دقت کنید

گاهی وقت‌ها سال تولید خودرو به میزان کارکردش نمی‌خورد. یعنی ماشین بیشترش از عمرش کارکرده با همه جاده‌ها آشناست. پس اگر از خودرویی خوشتان آمد بعدازاین که همه نکات بالا را بررسی کردید، مسافتی که خودرو طی کرده را هم بسنجید. چون هر چه خودرو راه‌رفته باشد، فرسوده‌تر است. البته به این نکته هم توجه کنید که بعضی از فروشنده‌های ناقلا کیلومترشمار را دست‌کاری می‌کنند و ممکن است راهی که رفته با عمری که کرده همخوانی نداشته باشد، این‌جور وقت‌ها همان کارشناس فنی به دردتان می‌خورد و با بررسی موتور و بدنه خودرو و با استفاده از دستگاه‌های دیاگ، می‌تواند به شما اطمینان بدهد که خودرویی که می‌خرید به درد می‌خورد یا نه.

رانندگی با خودرو فراموش نشود

صدا همیشه مهم است. پس قبل از نهایی کردن خرید و قرار قولنامه و... چند دقیقه پشت فرمان بنشیند و به همه چیز توجه کنید. صداها را گوش بدهید. صدای استارت‌زدن، حرکت دنده‌ها، بوی لنت‌ها  و داغی بخاری و سرمای کولر را هم بررسی کنید. هزینه تعمیر بخاری و کولر زیاد است و یک خرج اضافه روی دستتان می‌گذارد.

مدارک خودرو را بررسی کنید

اگر از خودرویی خوشتان آمد و خواستید پای معامله بنشیند، حتماً از کامل‌بودن مدارک  خودرو و صاحب آن مطمئن شوید. یعنی  کارت خودرو، اصل سند خودرو، معاینه فنی، پرداخت کامل عوارض شهرداری و بیمه خودرو را از فروشنده بخواهید. حواستان باشد از دلال خودرو نخرید؛ چون این افراد با سند باز و پلاک نفر قبلی خودرو می‌فروشند و خرید خودرو از دلال‌ها شما را به دردسر می‌اندازد. پس باید دقت کنید که خودرو حتماً به نام طرف معامله باشد. خودرویی که در هنوز در رهن شرکت سازنده است و مدارک تسویه بدهی و قسط ندارد را هم نخرید. همچنین از خرید خودرو به‌صورت وکالتی خودداری کنید، چون این خودروها ممکن است برایتان دردسرهای زیادی درست کنند. ممکن است که فروشنده ممنوع‌المعامله باشد در چنین شرایطی  داشتن وکالت‌نامه هیچ فایده‌ای ندارد. حتی ممکن است خریدار با وکالت‌نامه به مراکز تعویض پلاک مراجعه کند و جای تعویض پلاک و برگه سبز، خودرو توقیف شود. چون وقتی خودرو را وکالتی می‌خریده فروشنده به او نگفته که سند خودرو در رهن بانک است یا شکایت علیه آن ثبت شده، یا  برای پرداخت مهریه توقیف قضایی شده یا حتی در انحصاروراثت است. یا حتی این امکان وجود دارد که  اتاق خودرو تعویض شده‌ باشد و فروشنده این مسئله را از خریدار پنهان کرده باشد و....در این شرایط خریدار می‌ماند و انبوهی از مشکلات و کلی هزینه که باید از جیب بپردازد.

قولنامه قانونی نیست

بعضی از دلال‌ها برای فروش خودروهای مشکل‌دار می‌خواهند معامله را با قولنامه جوش بدهند و پولشان را بگیرند و بروند، پس اگر برای بار اول است که خودرو می‌خرید حتماً به این موضوع توجه کنید که خدای‌ناکرده کلاه سرتان نرود، به‌هیچ‌وجه زیر بار قولنامه دستی و وکالت‌نامه و... نروید، چون شما وقتی صاحب خودرو می‌شوید که برگ سبز به نامتان باشد.

مراحل تعویض پلاک را موبه‌مو جلو ببرید

خودرو در این مرحله مال شما می‌شود. پس بعد از توافق برای خرید خودرو  باید به‌صورت اینترنتی نوبت بگیرید و به مرکز تعویض پلاک بروید. فروشنده خودرو باید این مدارک را همراه داشته باشد: اصل سند فروش کارخانه سازنده تولید داخل، اصل کارت خودرو، اصل سند مالکیت خودرو که توسط ناجا صادر شده باشد، اصل شناسنامه جدید و کارت ملی فروشنده یا نماینده قانونی او، اصل بیمه‌نامه شخص ثالث معتبر، ارائه برگه عدم خلافی خودرو، ارائه اصل فیش پرداخت بهای پلاک بر اساس تعرفه، اصل کارت معاینه فنی معتبر. خریدار نیز باید این مدارک را به مرکز تعویض پلاک تحویل بدهد تا سند را به نامش بزنند: شناسنامه و کارت ملی خریدار یا نماینده قانونی او، حضور خریدار یا نماینده قانونی او که باید مدارک لازم برای فک پلاک با وکالت را همراه خود داشته باشد و مدارک احراز سکونت خریدار مثل قبض برق و سند خانه یا اجاره‌نامه.

وقتی برگ سبز به نام شما می‌شود کار تمام است اما توصیه می‌کنند خریدار و فروشنده با هم به دفترخانه بروند و برای اینکه حرف و حدیثی پیش نیاید آنجا مراحل ثبت سند را تکمیل کنند.

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین