تاثیر مصرف پنیر بر خواب بهتر
بر اساس تحقیقات انجامشده، مصرف پنیر احتمال ابتلا به فشار خون و دیابت را کاهش میدهد.
تریبون اقتصاد، افرادی که پنیر میخورند، ۲۸ درصد کمتر از افرادی که پنیر نمیخورند، به آپنه خواب مبتلا میشوند.
یک مطالعه جدید نشان میدهد افرادی که پنیر میخورند، نسبت به افرادی که لبنیات مصرف نمیکنند، احتمال کمتری دارد که به آپنه خواب مبتلا شوند.
به گزارش فرارو، آپنه خواب یک اختلال خواب رایج است که باعث میشود تنفس حین خواب متوقف و دوباره شروع شود. این قطع ووصلهای ناگهانی و مکرر تنفس به مختل شدن چرخه خواب و احتمالا بروز مشکلات مختلف برای سلامتی مانند بیماریهای قلبیعروقی، اختلالات متابولیک و زوال شناختی منجر میشود.
تیم تحقیقاتی این مطالعه که در مجله «پزشکی خواب» (Sleep Medicine) منتشر شد، دادههای ۴۰ هزار نفر را که در دو مطالعه بلندمدت پایگاه دادههای پزشکی بریتانیا (UK Biobank) و فینژن (FinnGen) شرکت کرده بودند، تجزیه و تحلیل کرد و به این نتیجه رسید افرادی که پنیر میخورند، ۲۸ درصد کمتر از افرادی که پنیر نمیخورند، به آپنه خواب مبتلا میشوند. علاوه بر این مصرف پنیر با ۳۲ نشانگر زیستی (biomarker) مرتبط با آپنه خواب ارتباط داشت؛ بنابراین آنها چنین نتیجهگیری کردند که رعایت رژیمهای غذایی خاص میتواند در پیشگیری و کاهش عوارض آپنه خواب موثر باشد.
البته هر کسی ممکن است به آپنه خواب دچار شود. عواملی مانند افزایش وزن و بیشتر شدن دور گردن که باعث فشار و باریکتر شدن مجاری تنفسی شود، میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. مردان مسنتر، کسانی که الکل مینوشند، سیگار میکشند یا از داروهای آرامبخش یا مسکن استفاده میکنند، هم بیشتر در معرض ابتلا به آپنه خواباند. شواهد فزایندهای وجود دارد که نشان میدهد این کاهش اکسیژنرسانی به بدن طول عمر را کاهش میدهد.
از آنجا که پنیر منبعی غنی از پروتئین، کلسیم و مواد مغذی ضروری مانند اسیدهای چرب، آمینواسیدها، ویتامینها و پپتیدهای بیواکتیو است که همگی به سلامت عمومی کمک میکنند، محققان معتقدند احتمالا این ویژگیهای مغذیاند که بر سلامت متابولیک و قلب و عروق تاثیر مثبت دارند و در نتیجه خطر ابتلا به آپنه خواب را کاهش میدهند.
مطالعات بسیاری فواید پنیر را برای سلامتی بررسی کردهاند، اما این اولین مطالعهای است که به طور خاص بر رابطه بین مصرف پنیر و آپنه خواب متمرکز شده است. هر چند به تحقیقات بیشتری نیاز است، تیم پژوهشی امیدوار است یافتههایش به شناخت راهی جدید برای پیشگیری و درمان آپنه خواب از طریق رژیم غذایی کمک کند.
آنها با توجه به چند نشانگر زیستی کلیدی مانند آسپارتات آمینوترانسفراز، اوره، سیستاتین سی، گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی، تستوسترون و فشار خون دیاستولیک به رابطه معکوس بین مصرف پنیر و خطر آپنه خواب پی بردند. طبق این یافتهها، خوردن پنیر از طریق اثرگذاری بر مسیرهای متابولیکی خاص بر آپنه خواب تاثیر میگذارد.
به رغم فواید بسیار پنیر، افراد زیادی به این دلیل که پنیر چربی اشباعشده و سدیم بالایی دارد، از خوردن آن اجتناب میکنند. در حالی که میتوان پنیرهایی را انتخاب کرد که سدیم کمتری دارند و کمتر فراوریشدهاند.
توجه داشته باشید که پنیرهای با بافت سفتتر مانند چدار، سوییس، پارمزان و بلوچیز معمولا از پنیرهای نرم سالمترند، چون کلسیم بیشتری دارند.
شواهد نشان میدهد که پنیرهای کهنه به هضم غذا کمک میکنند و ایمنی بدن را بالا میبرند. بر اساس تحقیقات انجامشده، مصرف پنیر احتمال ابتلا به فشار خون و دیابت را کاهش میدهد. پژوهشی که سال ۲۰۲۰ روی بیش از ۱۴۵ هزار نفر در ۲۱ کشور انجام شد، دریافت که مصرف روزانه دو وعده لبنیات خطر ابتلا به فشار خون و دیابت را بین ۱۱ تا ۲۴ درصد کم میکند.
مطالعه جدید بر اساس تحقیقات قبلی انجام شد که نشان داده بود افرادی که به طور منظم پنیر میخورند، سلامت روان بهتری دارند و در مقابل استرس مقاومترند.