رشد دوباره بورس با جولان شاخصسازان
به نظر میرسد پس از آنکه رشد دلار نیما توسط بازار و شاخصسازان پیشخور شدهاست، باید تقاضا به آرامی وارد عمده نمادهای بورسی شود.
تریبون اقتصاد، بورس، در فرآیند دست بهدستشدن سهام میان معاملهگران، در روز سهشنبه با رشد شاخصکل و ثبات در نماگر هموزن همراه بود. شاخص بورس با افزایش ۲۴ هزار واحدی در کانال ۲.۷ میلیون واحد باقیماند و شاخص هموزن نیز به دلیل تداوم فشار فروش در کل بازار، بدون تغییر در محدوده ۸۴۷ هزار واحد باقیماند. بررسیها نشان میدهد؛ ارزش معاملات نیز با احتساب صندوقها به ۱۵ هزار میلیارد تومان افزایشیافت.
به گزارش دنیای اقتصاد، این در حالی است که با کاهش قیمت دلار در بازار، ارزش دلاری معاملات به ۱۸۵میلیون دلار در روز رسید و در صورتیکه فضای مثبت و پررونقی بر دادوستدهای بورس حاکم شود، میتوان شاهد عرضههای اولیه جدیدی در بورس بود. روز چهارشنبه بازار سهام شاهد عرضه اولیه سهام شرکت فولاد سیرجان ایرانیان است.
احتمالا حداکثر به هر کد یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تومان تخصیص مییابد. همچنین طی روز گذشته مجموع معاملات بورس، تغییر مالکیت حقیقیها را به ۳۶ میلیارد تومان خروج رساند. در میانه بازار با وجود آنکه سرانه فروش حقیقیها از سرانه حقیقیها پیشیگرفته بود، اما دوباره با بازگشت تقاضای روند سرانه معاملات به نفع خریداران تغییر کرد. احتمالا طی روزهای آینده افزایش جدال عرضه و تقاضا، مسیر بازار را تغییر خواهد داد.
بازگشت قدرتمند شاخصیها
شاخصکل بورس، در حالی با رشد ۰.۹ درصدی همراه بود که شاخص هموزن بدون تغییر نسبت بهروز گذشته، باقیماند. جولان دوباره شاخصیها در بازار، فضای مثبتی را در بازار حاکم کردهاست، اما بیش از ۵۵ درصد از نمادها سرخپوش بودند و بیش از ۷۲ نماد در بازار از سبزپوشی به صففروش نشستند. بهنظر میرسد تقاضایی که در نمادهای کوچک و متوسط بازار دیده میشود، چندان پایدار نیست و احتمالا سلبریتیهای بازار، برای داغنگهداشتن فضای معاملات ماموریت یافتند. هر چند برخی در بازار گرمنگهداشتن فضا را برای عرضهاولیههای جدید ضروری میدانند.
اما برای بازگشت اعتماد به بورس، نیاز است تا سهام کوچک و متوسط بازار که در پرتفوی سهامداران نقش مهمی را ایفا میکند، با رشد قیمت همراه شود، چرا که با وجود سقفشکنی شاخص بورس همچنان بازدهی پرتفوی سهامداران مشابه شاخص نبودهاست. این امر منجر به خدشهدار شدن اعتماد عمومی در بازار میشود. بهنظر میرسد پس از آنکه رشد دلار نیما توسط بازار و شاخصسازان پیشخور شدهاست، باید تقاضا به آرامی وارد عمده نمادهای بورسی شود.
ابهامات پیشروی بازار
ارزش دادوستدهای خرد بورس، در حالی به بالای ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیدهاست که با کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، ارزش دلاری معاملات به بیش از ۱۸۰ میلیون دلار رسیدهاست. همچنان سطح ارزش معاملات، نسبت به ماههای گذشته بالاست. این در حالی است که ارزش دلاری بازار دوباره به ۱۲۱ میلیارد دلار کاهشیافت.
با وجود آنکه رشد قیمت دلار توافقی به بالای محدوده ۶۵ هزار تومان میتواند سودآوری شرکتها را تحتتاثیر قرار دهد، اما همچنان درخصوص صورتهای مالی که در آینده منتشر میشود، ابهاماتی وجود دارد، بهخصوص آنکه با انتشار صورت مالی ستاره خلیجفارس، انتظارات از سودآوری شرکتها کاهش یافتهاست. هر چند بازار تحلیل حساسیت رشد قیمت دلار را در رشد سود شرکتها بالاتر ارزیابی میکند، اما امکان آن وجود دارد که صورتهای مالی ۹ماهه که در روزهای آینده روند انتشار آن آغاز میشود، همه را غافلگیر کند، با اینحال انتظارات و خوشبینیها در بازار به نوسان قیمتها دامن زدهاست.
آیا ریسک بازار کاهش یافتهاست؟
با توجه به آنکه نسبت قیمت به سود بازار به ۷.۴۱ واحد رسیدهاست، میتوان این انتظار را داشت که پولهای تازهای که در روزهای آتی وارد بازار میشوند، بهخوبی ارزندگی بازار را درک کرده باشند. هر چند نزدیکشدن به تغییر رئیسجمهور در آمریکا، ریسک سیاسی را افزایش دادهاست، اما زور متغیرهای اقتصادی بسیار بیشتر بودهاست، از اینرو با افزایش انتظارات تورمی اثر نرخ بهره بالا جبرانشده و بهطور متوسط P/E بازار را به بالای ۱۰ واحد تعدیل خواهد کرد.
آنقدر بازار از ارزندگی نسبی بالایی برخوردار است که با وجود ورود بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومانی پول از ابتدای آبان تا سقف ۲.۸ میلیونواحدی، طی چهار روز اخیر، تنها ۴ هزار میلیارد تومان از سرمایه حقیقیها از بازار خارج شدهاست. بهرغم سبزپوشی شاخصکل، قراردادهای اختیار معامله خرید نیز طی روز سهشنبه با افت پرمیوم همراه بودند. بهنظر میرسد همچنان کل بازار در کوتاهمدت، انتظار نوسان بزرگی را ندارد.