کد مطلب: ۱۵۱۵۶
لینک کوتاه کپی شد

۶۵ درصد معادن ایران تعطیل هستند/ در اقتصاد تورم‌زده ترکیه هم ارز چندنرخی نیست

رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران گفت: ۶۵ درصد معادن کشور تعطیل است و یکی از دلایل آن افزایش کارشناسی نشده حقوق دولتی است در حالی که نگاه قانونگذار در حقوق دولتی نباید درآمدی باشد.

تریبون اقتصاد_ محمدرضا بهرامن، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: ساختار زمین شناسی کشور ما از ظرفیت قابل توجهی برخوردار است و می تواند ظرفیت خوبی برای رشد ۱۳ درصدی معدن در برنامه هفتم توسعه باشد با این حال زنجیره ارزش افزوده در مواد معدنی نیاز به انرژی دارد و ما این انرژی را در اختیار داریم، ایران یکی از سه کشوری است که هم ذخایر انرژی دارد و هم ذخایر معدنی دو کشور دیگر روسیه و آمریکا هستند با این حال یکی از الزامات تحقق رشد ۱۳ درصدی ورود ۶۵ میلیارد یورو سرمایه به بخش معدن است و این سرمایه باید از محل سرمایه گذاری ها انجام شود نه درآمدهای دولتی. 

به گزارش ایلنا، وی افزود: بخش خصوصی امروز با بخش خصوصی ۲۰ سال قبل در معدن متفاوت است و طرح هایی که اکنون دولت در اختیار دارد اگر در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد موفقیت مورد نظر حاصل می شود و حتی بخش خصوصی حاضر است سرمایه را خود تامین کند.

بهرامن خاطرنشان کرد: نمی گوییم دولت ورود نکند دولت نظارت داشته باشد در همه دنیا ذخایر معدنی حاکمیتی است کشور ما هم مستثنی نیست اما دولت باید جایگاه ناظر را داشته باشد. 

وی یادآور شد: امروز چین و روسیه هم تحریم هستند اما مشکلی در جا به جایی پول و انعقاد قراردادها ندارند، در سال گذشته جذب سرمایه گذاری مستقیم به بخش معدن جهان ۱۱ درصد رشد داشته اما ایران سهمی از این سرمایه گذاری نداشته است. 

رییس خانه معدن ایران اظهار کرد: عربستان سومین سال برگزاری یک رویداد سالانه معدنی را در ژانویه پشت سر گذاشته تا سرمایه گذاری در معادنش را ۲.۵ تریلیون دلار افزایش دهد. 

سرمایه گذاری در معادن امنیت ندارد 

قدیر قیافه، دیگر عضو هیات رییسه اتاق ایران در این رویداد گفت: چند سال پیش مقام معظم رهبری جایگزینی معدن به جای نفت را مطرح کردند، ایران یک درصد جمعیت جهان و یک یازدهم مساحت روسیه را دارد و ارزش ذخایر زیرزمینی آن به ۲۷.۵ تریلیون دلار می رسد با این حال تحقق رشد ۱۳ درصدی نیازمند تامین مالی است و مشکل تامین مالی در سراسر زنجیره وجود دارد.

وی تصریح کرد: تعطیلی گستره معادن کشور نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش معدن امنیت ندارد در حالی که نرخ تشکیل سرمایه ثابت در کشور باید مثبت شود که رشد ۱۳ درصدی محقق شود و این میزان از رشد با شرایط کنونی مشمول آرزوهای ما می شود نه واقعیت امر. 

آخرین وضعیت تعطیلی معادن 

بهرام شکوری، رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران نیز در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: پیشتر می گفتیم معدن می توان جای نفت بنشیند اما حالا می گوییم حتی مس به تنهایی می تواند جایگزین نفت شود.

وی افزود: در شرایط کنونی به دنبال توسعه نیستیم و با وجود ناترازی برق فقط به بقا فکر می کنیم، حالا همه جمع شدیم تا به دولت و مجلس و رهبری بگوییم کشور ما ظرفیت های معدنی چشمگیری دارد و اجرای رشد ۱۳ درصدی شدنی است مشروط به اینکه شرایط مورد نیاز محقق شود.  بخش خصوصی متوقع است دست از سرش بردارند حتی نیازی به تسهیلات ندارند همین که اجازه داده شود ارز حاصل از صادرات را بتواند در بازار آزاد عرضه کند و از پس هزینه های خود برآید مشکلاتش حل می شود. 

شکوری ادامه داد: حتی در ترکیه هم که مانند کشور ما بی‌ثباتی اقتصادی و تورم وجود دارد تنها یک نرخ ارز وجود دارد و تنها در ایران است که با انواع نرخ های ارز مواجه هستیم. 

وی خاطرنشان کرد: دولت می تواند مناسباتش را با دنیا اصلاح کند تا بستر برای توسعه فعالیت کسب و کارها را فراهم آورد و شرایطی فراهم کند که تولیدکننده نگران تامین برق و گاز نباشد در حالی که مصرف انرژی شاخص توسعه یافتگی است

ریس انجمن ملی مس گفت: ارزآوری بخش مس می تواند از ۳ میلیارد به بیش از ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد. 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا درباره آخرین وضعیت تعطیلی معادن بیان کرد: ۶۵ درصد معادن کشور تعطیل است و یکی از دلایل آن افزایش کارشناسی نشده حقوق دولتی است، نگاه قانونگذار در حقوق دولتی  درآمدی نیست و این حقوق باید خرج توسعه معادن و رفاه جمعیت بومی و منابع طبیعی و صندوق بیمه فعالیت های معدنی و سازمان نظام مهندسی شود  بنابراین اگر نگاه درآمدی به حقوق دولتی نیست چرا باید به قدری افزایش یابد که به تعطیلی معادن بینجامد. البته قول داده اند که نرم افزار حقوق دولتی را در سال آینده راه اندازی کنند. 

شکوری تصریح کرد: عوارض سنگین وارداتی و ممانعت از واردات ماشین های معدنی و عدم تامین مواد اولیه عواملی است که به تعطیلی معادن می انجامد و به اینها بروکراسی پیچیده پیمان سپاری ارزی را بیفزایید. 

رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق گفت: رشد اقتصادی ۱۳ درصدی معدن مبنایی ندارد، همچنین اکنون استراتژی مدونی برای توسعه در کشور وجود ندارد و اگر این استراتژی وجود داشت امروز با ناترازی انرژی رو به رو نبودیم.

 

 

 

بیشتر بخوانید
دیدگاه
پربازدیدترین مطالب
تازه‌ترین عناوین