دو سیگنال متفاوت بورسی

با وجود آن که تعرفههای ترامپ، کاهش قیمتهای جهانی را در پی داشت و بورس کامودیتی محور تهران را تحت تاثیر قرار داد، اخباری از آغاز مذاکره ایران و آمریکا در روز شنبه، بازار سهام به را تحرک مثبت واداشت.
تریبون اقتصاد- با وجود آن که تعرفههای ترامپ، کاهش قیمتهای جهانی را در پی داشت و بورس کامودیتی محور تهران را تحت تاثیر قرار داد، اخباری از آغاز مذاکره ایران و آمریکا در روز شنبه، بازار سهام به را تحرک مثبت واداشت.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، به طوری که شاخص بورس در سه روز ابتدایی معاملات هفته، افت ۲درصدی را تجربه کرد. اما پس از آن در ۲روز پایانی هفته و پس از مخابره سیگنال مذاکراتی با رشد بیش از ۳درصدی، بازدهی هفتگی این شاخص به نزدیک صفر رسید. عقبنشینی ترامپ از تعرفههای اعمالی موجب بهبود نسبی قیمت نفت شد، اما همچنان ریسکهای اقتصادی میان دو اقتصاد بزرگ دنیا، چین و آمریکا پابرجاست و نمیتوان اثر هرچند اندک آن را بر بازار سهام نادیده گرفت.
با این حال، آغاز مذاکرات هستهای، فضای امنی را در جهت رشد نسبت P/E و ارزش بازار فراهم خواهد کرد.
پایان رکود جهانی
روز چهارشنبه تحت تاثیر تعرفههای ترامپ بر محصولات کشورهای خارجی، قیمت نفت به زیر 60دلار رسید. برخی از کارشناسان این میزان از افت قیمت نفت را برای آمریکا به صرفه نمیدانند. با عقبنشینی ترامپ از این تعرفهها، البته به جز برای چین، جلوی افت بیشتر قیمتها گرفته شد.
با این حال، هنوز ریسک جنگ اقتصادی چین و آمریکا وجود دارد و قیمت نفت همچنان در محدوده 63دلار مورد معامله قرار میگیرد. از اینرو احتمالا شرکتهای شاخصساز و بزرگ بورسی از این وضعیت تاثیر خواهند پذیرفت.
افت بیشتر شاخص کل بورس نسبت به شاخص هموزن در سه روز ابتدایی هفته، نیز حکایت از آن دارد که نمیتوان رکود جهانی و تاثیر آن را بر بازار سرمایه را نادیده گرفت. به خصوص آن که طی سه سال اخیر افت قیمتهای جهانی به خصوص نفت و فولاد، تاثیر قابل توجهی بر درآمد شرکتهای پالایشی و فولادی به عنوان دو ستون اصلی بازار سهام گذاشته است.
خبرهای خوب در راه بورس؟
دوشنبه شب به وقت تهران، دونالد ترامپ اعلام کرد مذاکرات میان ایران و آمریکا در جریان خواهد بود. همزمان عباس عراقچی وزیر خارجه ایران نیز از مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان طی روز شنبه خبر داد. همین موضوع سبب شد تا شاخص کل طی دو روز با رشد بیش از 3درصدی، کانال2.8میلیون واحد را پس بگیرد. به خصوص آن که در روز سهشنبه صفهای خرید گسترده امیدها را به رشد بورس افزایش داد.
هرچند در آخرین روز معاملات، فشار عرضهها موجب شد تا از هیجانات بازار سهام کاسته شود، اما در مجموعه طی دو روز بیش از هزار و 900میلیارد تومان سرمایه حقیقی جذب بورس شد.
تحلیلگران بر این عقیده هستند؛ با وجود مقاومتهای پیش روی شاخص در محدوده 2میلیون و 880هزار واحد و محدوده سقف 19دیماه، اگر موضوع توافق با جدیت دنبال شود و به کاهش تنشها میان ایران و غرب منجر شود، عبور از این مقاومتها کار چندان سختی نخواهد بود.
به خصوص آن که یک توافق سیاسی ضمن کاهش صرف ریسک بازار، موجب خواهد شد تا نسبت P/Eبازار به شکل چشمگیری در میانمدت بهبود یافته و بدون در نظر گرفتن رشد سودآوری میتوان بازدهی بالایی را از بازار سهام طلب کرد. اما در صورتی که توافق حاصل نشود، با رشد قیمت احتمالی قیمت دلار در اثر ریسکهای سیاسی و کاهش درآمدهای نفتی، میتوان کف 2میلیون و 650هزار واحد را سد محکمی در برابر ریزش احتمالی شاخص کل بورس مد نظر قرار داد.