چرا سرمایهگذاری روی مسکن از مد افتاده است؟
خرید مسکن از یک طرف با دستاندازهایی مثل قیمت بالا روبهرو میشود و از آنطرف فروشندهها از قحطی مشتری در بازار حرف میزنند.
تریبون اقتصاد- قیمت مسکن طبق آمارهای رسمی در یک سال گذشته حدود ۳۸ درصد افزایش پیدا کرده است. کسی که در این مدت به جای خرید مسکن و گشتن سراغ مشتری، سراغ سرمایهگذاری روی دلار رفته، به سود ۴۵ درصدی رسیده است. قیمت سکه در همین بازه زمانی حدود ۹۰ درصد رشد داشته و میزان افزایش قیمت طلا تقریبا ۱۰۰ درصد تخمین زده میشود. طبق آخرین آمارهای رسمی خرید خانه ۱۰۰ متری در تهران به بیش از ۸.۵ میلیارد بودجه احتیاج دارد و حجم خریدوفروش آپارتمان در پایتخت نسبت به هفت سال قبل حدود ۸۵ درصد آب رفته است. از یک طرف خرید مسکن با دستاندازهایی مثل قیمت بالا روبهرو میشود و از آنطرف فروشندهها از قحطی مشتری در بازار حرف میزنند.
مسکن گران است
به گزارش فرارو، خرید مسکن در تهران طبق آخرین دادههای رسمی متری ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بودجه احتیاج دارد. تازه این آمار مربوط به اواسط تابستان امسال است و اگر روند صعودی افزایش قیمت مسکن در ماههای ابتدایی سال، ادامه داشته باشد، خرید مسکن در تهران میتواند بیشتر از این حرفها برای خریدار هزینه داشته باشد.
قیمت مسکن در تهران بهشکل متوسط اعلام میشود و مثلا در منطقه یک که گرانترین محلههای پایتخت قرار دارند، عدد و رقمها بهدو برابر متوسط قیمت مسکن در تهران میرسد.
قیمت مسکن در تهران بهاین ترتیب خرید خانه ۵۰ متری و نقلی را نیازمند چهار میلیارد و ۴۲۵ میلیون تومان بودجه میکند و کسی که دنبال خانه ۱۰۰ متری و دوخواب است، باید چیزی نزدیک هشت میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان پول وسط بگذارد.
سهم بزرگ مسکن در افزایش تورم
نرخ تورم عمومی حاصل احتساب افتوخیز هزینههای خانوار ایرانی در ۱۲ بخش مختلف است. طبق جدیدترین دادههای مرکز آمار ایران میزان افزایش هزینههای خانوار ایرانی در حدفاصل دی ۱۴۰۲ تا دی ۱۴۰۳ بهطور حدود ۳۱.۸ درصد برآورد شده و دست بر قضا بیشترین تاثیر در پیدایش تورم ۳۱.۸ درصدی، بهخاطر مسکن بوده است.
تورم مسکن در ۱۲ ماه اخیر چیزی نزدیک ۳۸ درصد بوده و حدود شش درصد بالاتر از نرخ تورم عمومی به ثبت رسیده است. بدنیست بدانید میزان افزایش هزینهها در حوزههای دیگری مثل لوازم خانگی، پوشاک، بهداشت، تفریح و حتی خوراکیها به ۳۰ درصد نمیرسد و مسکن را بیشترین سهم را در افزایش تورم ایفا کرده است.
رکورد در بازار مسکن
خریدوفروش مسکن در تهران ظرف هفت سال گذشته حدود ۸۵ درصد آب رفته است. باور نمیکنید؟
بانک مرکزی که تا مرداد امسال بهشکل ماهانه چند و، چون بازار مسکن تهران را در قالب گزارش تحولات بازار مسکن روی خروجی میگذاشت، حجم کل خریدوفروشهای پایتخت را سه هزار و ۶۶۵ ملک اعلام کرده است.
هشت سال قبل اما یعنی در مرداد سال ۹۶، روی هم ۱۷ هزار و ۹۸۴ خانه در تهران معامله شده است. بهاین ترتیب درحد فاصل مرداد ۹۶ تا مرداد ۱۴۰۳ میزان خریدوفروشهای مسکن بهاندازه ۱۵ هزار واحد آب رفته است.
برای درک بهتر این اتفاق لازم است بدانید در منطقه ۱۶ تهران که محلههایی مثل نازیآباد و جوادیه و یاخچیآباد، طی مرداد امسال فقط ۴۳ واحد خریدوفروش شده است. یا مثلا در منطقه ۲۰ که اوضاع بدتر است و در محدوده شهرری فقط معامله ۳۳ خانه امضا شده است.
مسکن از طلا و سکه و دلار عقب افتاد
میزان افزایش قیمت مسکن در ۱۲ ماه قبلی کمتر از دلار و سکه و طلا بوده است. آمارهای رسمی از تورم تقریبا ۳۸ درصدی مسکن در این مدت خبر میدهد، اما کسی که به جای خرید خانه و منتظر ماندن برای پیدا شدن مشتری، پولش را در بازار طلا سرمایهگذاری کرده، به سود تقریبا ۱۰۰ درصدی رسیده است.
قیمت طلا ۱۸ عیار از یک سال قبل به این طرف، از محدوده دو میلیون و ۷۵۰ هزار تومان به بیش از پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است. یا مثلا سکه امامی که با افزایش قیمت تقریبا ۹۰ درصدی به محدوده ۶۲ میلیون نزدیک شده است. خرید دلار هم با همه مصائب و دنگوفنگهای مرسوم سود تقریبا ۴۵ درصدی به همراه داشته است.
جاماندن مسکن نسبت به دلار و سکه و طلا از حیث سرمایهگذاری، در کنار مشکلاتی مثل نقدشوندگی و قحطی مشتری در بازار، باعث شده بخشی از سرمایهگذاران قید حضور در بازار مسکن را بزنند و نیمنگاهی به سایر روشهای سرمایهگذاری داشته باشند.
تفاوت سرمایهگذاری در مسکن با سایر بازارهای مالی
بازار |
سود سالانه |
مسکن |
37.9 درصد |
دلار |
45 درصد |
سکه |
90 درصد |
طلا |
100 درصد |