آینده بدون جنگل، آینده بدون غذا

امروز ۲۱ مارس (اول فروردین) «روز جهانی جنگل» است و امسال با هدف برجستهسازی پیوند حیاتی میان جنگل و امنیت غذایی موضوع «جنگل و غذا» برای این روز، انتخاب شده است.
تریبون اقتصاد- وبگاه مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum) در گزارشی آورده است:
به گزارش گروه علمی ایرنا، مساحت جنگلهای جهان بیش از ۴ میلیارد هکتار (۳۱ درصد از زمین) است. جنگلها در قلب زیستبوم (اکوسیستم) ما و سیستمهای غذایی جهانی قرار دارند؛ اما فشار بسیار زیادی به آنها وارد میشود.
امسال، «روز جهانی جنگل» با موضوع «جنگل و غذا»، پیوند حیاتی میان جنگل و امنیت غذایی را برجسته میکند. نقش جنگلها، از تأمین معاش و معیشت مردم گرفته تا جذب کربن جَو، در حفظ و تغذیه جهان اهمیت دارد.
جنگلها برای حیات روی زمین بسیار مهم هستند؛ دمای جهان و چرخه آب را تنظیم و از تنوع زیستی حمایت و با جذب دیاکسیدکربن و آزاد کردن اکسیژن به عنوان ریههای سیاره زمین عمل میکنند. با این حال، جهان از سال ۱۹۹۰ میلادی تا کنون، ۱۷۸ میلیون هکتار جنگل (منطقهای به وسعت لیبی) را از دست داده است.
نابودی جنگلها به صورت مستقیم به افزایش انتشار کربن، از بین رفتن تنوع زیستی، تخریب زمین و از بین رفتن معیشت جوامع روستایی منجر میشود.
نقش جنگلها در سیستمهای غذایی پایدار
بیش از ۵ میلیارد نفر برای تأمین غذا، دارو و معیشت به جنگلها و محصولات جنگلی غیرچوبی وابسته هستند. بیش از ۲ میلیارد نفر برای پختوپز به چوب و سایر سوختهای سنتی متکی هستند.
جنگلها برای کشاورزی نیز حیاتی هستند؛ چرخه آب را تنظیم میکنند، میزبان گردهافشانهایی هستند که به لقاح کمک میکنند؛ همچنین بهعنوان بادشکن برای محصولات کشاورزی عمل میکنند. بنابراین، جنگلزدایی تهدیدی برای زنجیرههای تأمین غذای جهان است.
احیای جنگلها برای حفاظت از آب و خاک
حوضههای جنگلی، آب شیرین بیش از ۸۵ درصد از شهرهای بزرگ را تأمین میکنند. علاوه بر این، مدیریت پایدار جنگلها میتواند کیفیت آب مصرفی بیش از ۱.۷ میلیارد نفر در مناطق بزرگ شهری را افزایش دهد و به تأمین امنیت غذایی و آبی آنها کمک کند.
جنگلها با تنظیم جریان آب و حفاظت از خاکها، بهرهوری زمینهای کشاورزی را افزایش میدهند. آنها مانند اسفنج عمل میکنند: با جذب بارش و رهاسازی آن به صورت تدریجی به حفظ جریان ثابت آب برای جوامع اطراف و زمینهای کشاورزی کمک میکنند.
چرخه مواد مغذی با تجزیه خاک برگ و مواد آلی، خاک را با مواد مغذی ضروری غنی میکند و کیفیت آن را برای مصارف کشاورزی افزایش میدهد. در واقع، خاکهای سالم ۹۵ درصد از غذای مردم جهان را تأمین و به حفظ تنوع زیستی، تصفیه آب و جذب کربن کمک میکنند. با این حال، یکسوم خاکهای جهان تخریب شدهاند.
حفاظت از جنگلها برای حفظ معیشت
جنگلها یاریگر صنایعی مانند کشاورزی، داروسازی و طبیعتگردی هستند؛ علاوه بر این، به حفظ سنتها و بقای جوامع بومی و خانوادههای روستایی و افزایش کیفیت زندگی از راه تفریح و گردشگری کمک میکنند.
تولید محصولات کشاورزی یکی از بزرگترین عوامل نابودی طبیعت در سراسر جهان است. کاربری زمین حدود یکچهارم جنگلهای جهان را نابود کرده است. با این حال، مدلهای تولید جدید در حال پیدایش هستند و به اندازه انتقال انرژی، به انتقال کشاورزی نیز نیازمندیم.
جنگلها آینده امنیت غذایی هستند
جنگلها و امنیت غذایی به شدت در هم تنیده شدهاند. بدون انجام اقدامات فوری، جنگلزدایی همچنان عرضه جهانی غذا، اقتصاد، تنوع زیستی و اقلیم را تهدید خواهد کرد.
با حفظ و احیای جنگلها، میتوانیم آیندهای انعطافپذیر و دارای امنیت غذایی برای نسلهای آینده بسازیم؛ اما اقدام جمعی در این زمینه ضروری است.
در روز جهانی جنگل، به حفاظت از این زیستبومهای مهم متعهد شویم. همه ما از راه انتخابهای سیاسی، تجاری یا شخصی، در این امر نقش ایفا میکنیم. آینده بدون جنگل، آیندهای بدون غذا است.
ثمینه دریایی